Drugi športi

Federer reševal zaključne žoge Čilića in dramatično napredoval, v polfinale tudi Murray

Wimbledon, 06. 07. 2016 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za prvo finalno vozovnico letošnjega turnirja za grand slam v Wimbledonu se bosta pomerila Kanadčan Miloš Raonić in Švicar Roger Federer. Raonić je bil v dvoboju z Američanom Samom Querreyjem veliko bolj zanesljiv od Švicarja, ki je proti Hrvatu Marinu Čiliću rešil tri zaključne žogice. Naprej tudi Čeh Tomaš Berdych.

Roger Federer med dvobojem s Čilićem.
Roger Federer med dvobojem s Čilićem. FOTO: AP

Miloša Raonića v polfinalu čaka velikan wimbledonskega turnirja Švicar Roger Federer, ki je garal za zmago nad Hrvatom Marinom Čilićem. Kanadčan Raonić je bil v popoldanskem obračunu z Američanom Samom Querreyjem precej zanesljiv, čeprav je moral na trenutke tudi garati proti igralcu, ki je tako senzacionalno z letošnjega turnirja izločil prvega nosilca Novaka Đokovića. Raonić je na igrišču številka ena hitro pobegnil na prednost z 2:0 v nizih in na koncu slavil s 6:4, 7:5, 5:7 in 6:4. Querrey se je z močnimi začetnimi udarci vrnil v tretjem nizu, toda Raonić, ki računa na nasvete legendarnega Johna McEnroeja, je ohranil mirno kri in dobil četrti niz za svojo prvo uvrstitev v polfinale na sveti travi po letu 2014.

Federer je v polfinale napredoval po pravi drami, saj je rešil tri zaključne žogice razpoloženemu Čiliću, ki ga je s tribune spremljal tudi nekdanji zmagovalec Wimbledona Goran Ivanišević, s katerim je teniški igralec iz Medžugorja močno izboljšal svoj začetni udarec. Prav s to prvino je Ivanišević na odprtem prvenstvu Anglije leta 2001 kot povabljenec šokiral Patricka Rafterja, Čilićeva sredina zmaga pa sicer ne bi bila takšno presenečenje, a izpad sedemkratnega osvajalca bi bil vseeno nepričakovan. Švicar se je moral v četrtem nizu trikrat rešiti pred zaključnimi žogicami Hrvata in se tako še enajstič v karieri prebil v polfinale Wimbledona. Čilić je s 6:7 (4) in 4:6 vodil že z 2:0 v nizih, a je Federer vrnil udarec in dobil tretji niz s 6:3, nato pa še napetega četrtega s 7:6 (9), ko je na Centre Courtu večkrat tudi precej srečno preživel po neizsiljenih napakah nasprotnika. Izkušeni Federer je v polfinale prišel kot najstarejši v All England Clubu od leta 1974, ko se je na zadnjo stopničko pred finalom prebil 39-letni Ken Rosewall.

Čeh Tomaš Berdych je kot tretji postal udeleženec polfinala v moški posamični konkurenci. Deseti nosilec je v četrtfinalu premagal Francoza Lucasa Pouilla, 32. nosilca, s 7:6 (4), 6:3, 6:2. Berdych se bo v polfinalu pomeril z boljšim iz zadnjega četrtfinalnega dvoboja med Francozom Jojem-Wilfriedom Tsongajem in Britancem Andyjem Murrayjem. Domači adut je ob velikih težavah v petih nizih le strl odpor žilavega Francoza s 7:6 (10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1. V pravem trilerju na osrednjem igrišču se je Murray prebil v svoj sedmi polfinale. Po tem, ko se je Škot precej zlahka prebil do četrtfinala, se mu je Tsonga upiral skorajda štiri ure. Francoz se je po maratonskem prvem nizu znašel v zaostanku z 0:2, Murray ga je povsem nadigral, a je nato Britancu dovolil le sedem iger v naslednjih dveh nizih za izenačenje. Toda ko se je vse zdelo že izgubljeno za Murrayja, se je domači favorit vrnil še močnejši in z zaključnih 6:1 prihrumel v polfinale, kjer se bo pomeril z Berdychom.

Slovenki Katarina Srebotnik in Andreja Klepač bosta zaigrali v četrtfinalu, vsaka s svojim partnerjem v konkurenci mešanih dvojic. Srebotnikova si je četrtfinale Wimbledona priigrala v paru s Poljakom Marcinom Matkowskim, Klepačeva pa v paru z Avstrijcem Alexandrom Peyo, s katerim sta deseta nosilca turnirja mešanih žensko-moških dvojic. Srebotnikovo v četrtfinalu čaka pakistansko-kazahstanska naveza Qureshi/Švedova, Klepačevo pa kolumbijsko-nemška kombinacija Farah/Groenefeldova. Klepačeva in Peya sta v osmini finala premagala poljsko-češki par Lukasz Kubot in Andrea Hlavačkova s 6:1, 6:2. Srebotnikova in Matkowski pa sta bila s 6:3, 6:4 boljša od špansko-mehiške naveze Arantxa Parra Santonja in Santiago Gonzalez.

Izidi:

Miloš Raonić (Kan/6) ‒ Sam Querrey (ZDA/28) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4;
Roger Federer (Švi/3) ‒ Marin Čilić (Hrv/9) 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3;
Tomaš Berdych (Češ/10) ‒ Lucas Pouille (Fra/32) 7:6 (4), 6:3, 6:2;
Andy Murray (VBr/2)
‒ Jo-Wilfried Tsonga (Fra/12) 7:6 (10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MM?
07. 07. 2016 15.29
+3
Zato pa se igra GS na tri dobljene, da ne gre kar tako zlahka, moraš res nekaj pokazati, da vržeš Fedexa iz njegove "dnevne" sobe.
fihner
06. 07. 2016 19.38
+15
Bravo Federer, do konca sedaj.........
Kun_Aguero
06. 07. 2016 18.32
+4
to je biu meč za sladokusce tenisa forza roger! neverjetno bul k je blu bliži konci bul sta igrala neverjetno pohvalno za oba res sta se trudla mal nesreče in nespretnosti
Brcavrit
07. 07. 2016 08.34
+1
Daj se še ti malo potrudi z vejicami naslednjič
Castrum
06. 07. 2016 17.45
+7
E "Čiliću", če danes nisi premagal Fedota, ga ne boš nikoli. Tako slabo kot je igral Fedo danes, sploh prve tri nize, ni že dolgo. Backhand je imel katastrofalen!