Drugi športi

Zadnji vlak še ni odpeljal

Ljubljana, 05. 09. 2015 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Slovenski moški rokomet je v zadnjih letih izgubil pravo mesto v prostoru. Klubi imajo težave, tem ni videti konca, a z veliko dobre volje in manj kazanja mišic, bi lahko tekmovanje končno spet dobilo želeno ’evropsko podobo’.

Slovensko rokometno državno prvenstvo se je začelo. Brez pravega pompa. Še za največ le tega sta poskrbeli hrvaški sodnici (Helena Crnojević in Emina Kostecki-Radić), ki sta na Kodeljevem pokazali smernice nekaterim slovenskim sodniškim parom. Sodniki (ne vsi) so bili v preteklosti antireklama za enega najbolj popularnih ekipnih športov v deželi na sončni strani Alp. Če kdo za presežek šteje tekmo slovenskega superpokala pod milim nebom, na morda najbolj neustrezni podlagi, ki jo je moč najti v Sloveniji, ob povprečni organizaciji in slabih sodnikih, pa prosim, da si to izbije iz glave.

Franjo Bobinac, prvi mož Gorenja in predsednik RZS, je v zadnjih letih pogosto stiskal roko kapetanu Celja Pivovarne Laško Luki Žvižeju.
Franjo Bobinac, prvi mož Gorenja in predsednik RZS, je v zadnjih letih pogosto stiskal roko kapetanu Celja Pivovarne Laško Luki Žvižeju. FOTO: Damjan Žibert

To res ni promocija. Verjamem, da bi bilo bolj zdravo razmisliti o organizaciji dogodka v katerem izmed krajev, ki imajo znova prvoligaša. Dvorana v Dobovi bi bila zanesljivo polna, televizijski prenos je moč zagotoviti, kraj bi živel za dogodek, pred dvorano bi se skoraj zagotovo trlo rokometnih navdušencev, jedlo in pilo bi se, predvsem pa veselilo. In za točilnim pultom so se v preteklosti stkala prijateljstva (našli vlagatelji), ki jih slovenski rokomet zelo potrebuje. Tekma mora postati dogodek. Sploh, če je želja vseh pri Rokometni zvezi Slovenije, da liga napreduje. Potrebni so pokrovitelji, manjši in veliki, da bi imeli klubi zagotovljene proračune na začetku sezone, ali pa vsaj do novega leta. Da bi bilo klubskim delavcem lažje zagotoviti priboljšek igralcem – izdatnih honorarjev v slovenskem rokometu, z redkimi izjemami (Celje, Velenje, Maribor) ni - , da bi moštva imela 2 kompleta prepoznavnih dresov, torbe in trenerke v klubskih barvah. Tudi zadostno število žog za izvedbo treninga in primeren termin v telovadnici.

Moški reprezentančni rokomet gre v pravi smeri, sedaj je prišel na vrsto čas za reševanje domače lige.
Moški reprezentančni rokomet gre v pravi smeri, sedaj je prišel na vrsto čas za reševanje domače lige. FOTO: Miro Majcen

Težav je veliko, zdi se, da jih je deloma moč zajeziti, da je z veliko dobre volje moč narediti korak k prepoznavnosti tekmovanja. Slovenska liga si zasluži, da bi bila v prihodnje močnejša, atraktivnejša, boljša, bolj prepoznavna. Tudi v rokometni Evropi, ki Sloveniji beži. Zahvaljujoč Celju Pivovarni Laško imajo slovenski igralci (še vedno) ’pravo’ ceno v evropskem prostoru, tako, kot so jo denimo prvoligaški nogometaši imeli zahvaljujoč Mariboru, ker je ta nastopal v Ligi Evropa, lani Ligi prvakov. Z delom je bilo potrebno začeti včeraj, klubi potrebujejo ažurne spletne strani, vodilni predstavniki se morajo zavedati, da instant projekti ne preživijo, sploh v teh časih, kar pomeni, da je nuja delo s podmladkom. Za igrice v zakulisju ni prostora, le pihanje v isti rog pomeni več, bolje, lepše. Na vseh ravneh. Tudi v ženskem rokometu … Le tako je konec koncev moč najboljše igralce zadržati v slovenski ligi, s čimer bo tekmovanje pridobilo na vrednosti in kakovosti. Tudi v Evropi, s katero se tako radi primerjamo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
06. 09. 2015 08.27
Zopet neke želje, fraze brez glave in repa ,da so potrebni pokrovitelji veliki in mali ,kateri od kje jim?Resnično bil teoretično lahko neki pleskar alimehanik , zidar pomagal nekemu klubu , vendar je realnost drugačna. Država je poskrbela , da obrtnik ,ki uradno dela z računom ne more nič zaslužiti , ka ko bi še komu kaj dal.22% ddv , dohodnina 19, 21 % , davek na plačo,... .Tudi če je možnost nekega posla ne dobi kratkoročnega kredita , da posel izpelje , a vi pa pozivate podjetnike naj vam pomagajo. Še vedno mi v ušesih zvenijo besede nekega rdečkarja ,ki je imel takšno funkcijo kot jo ima sedaj župan.Izjavil je v naši občini se ne bodo bogatili privatniki, če bo treba bomo odprli kakšno luknjo za njih.To je treba takoj zaustavit. V roku 6 mesecev je razen čevljarja , slaščičarne mehanika in nekega ključavničarja ostala občina brez obrtnikov in danes mislim , da imamo največji % brezposelnih in rokometni klub ,ki bi lahko igral tudi v 1 ligi pa nima financ za kaj takšnega. Vrhunski šport je čista industruja in zaslužki športnikov po končani karijeri običajno končajo tam kjer so športniki doma Naša oblast pa takšno možnost z napačnimi potezami zadnjih 15, 20 let uspešno zavira.
jejževamati
05. 09. 2015 18.46
-1
Dokler bodo igrali 'dedki' kot so zorman, žvižej pa tti pobi se nam ne piše dobro ;)
Turbopiki4
05. 09. 2015 15.15
+5
Ni čudn, da ne laufa več vse lepo tako kot je včasih če pa je škrti Bobinac predsednik RZS, ki je preselil del proizvodnje Gorenja v Srbijo, da je prišparal par €€€€
rambek
05. 09. 2015 12.06
+1
V rokometu in kosarki ce zberemo najboljse smo v igri za medalje.
tedo41LUQmedo
05. 09. 2015 13.12
-2
Seveda, lahko dobiš medaljo, če zbereš najboljše, tako kot jih je Katar in jih nekako bo tudi na nogometnem prvenstvu.
tedo41LUQmedo
05. 09. 2015 11.10
V našem športu ni kvalitetnega šefovskega dela. Ko sta bila košarkarska Olimpija in rokometno Celje okoli 20 let nazaj na svetovnem vrhu, tudi nogometni Maribor je bil prejšnji dve leti v evropskem tekmovanju, niso znali investirati v napredek, npr. morali bi dobiti tuje sponzorje, ki bi dosti več dali, kot Union, Pivovarna Laško, zavarovalnica Maribor, po balkanski logiki ("vsak uspeh je samo sreča, ki se morda več ne bo ponovila") so šefi pridobljen denar samo spravili v žep.