Drugi športi

VIDEO: Žagar odličen drugi na Poljskem

Varšava, 31. 08. 2014 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na deveti dirki sezone svetovnega prvenstva v poljskem Gorzowu osvojil drugo mesto. Žagar je z novimi 16 točkami tudi krepko izboljšal svoj izkupiček v skupnem seštevku SP, kjer je zdaj na petem mestu.

Poljski Gorzow bo odslej še eno prizorišče, ki bo vpisano v zgodovino slovenskega speedwaya. Žagar je na deveti dirki letošnje serije Grand prix osvojil drugo mesto in se tako povzpel na stopničke na svoji jubilejni 50. dirki za VN v karieri. Dirko je nekoliko presenetljivo dobil Bartosz Zmarzlik, voznik, ki je nastopil s posebnim povabilom prirediteljev, tretje mesto je pripadlo drugemu Poljaku, Krzysztofu Kasprzaku, brez stopničk pa je ostal četrti finalist Danec Michael Jepsen Jensen. Matej Žagar sedaj tri dirke pred koncem bitke za naslov svetovnega prvaka zaseda peto mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, do tretjega mesta pa ga ločita zgolj dve točki.

Žagar je imel pred dirko tudi zdravstvene težave zaradi zastrupitve s hrano, a je bil le nared za nastop. Dirko je začel z zmago, v drugo je bilo sicer z zadnjim mestom povsem drugače, a na srečo ga to ni zmedlo. Nadaljeval je z drugim mestom, nato pa so sledile zmage kot po tekočem traku. Tudi v polfinalu se ni pustil zmesti in v veliki finale se je uvrstil kot najboljši voznik, kar mu je omogočilo tudi prvi izbor startnega mesta.

V finalu sta najbolje potegnila Zmarzlik in Kasprzak, Žagar pa ju je že v prvem zavoju prehitel po notranji strani in celo prevzel vodstvo, ko je bila dirka zaradi padca Danca Jensena prekinjena. V ponovljenem startu je Žagar poskušal z enako taktiko, a tokrat je bil Zmarzlik spretnejši in Žagarju ga ni več uspelo ujeti. Je pa Slovenec spretno odbil vse napade Kasprzaka, kar je na koncu pomenilo, da so se na stopničkah zvrstili trije vozniki domačega kluba in slavje se je lahko pričelo.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

"Težko opišem, a verjetno bi odpeljal še bolj agresivno, če ne bi bil ob meni klubski kolega, ki ga že nekako podzavestno spoštuješ, zato mu prav privoščim to zmago, sam pa sem izjemno zadovoljen, da sem spet na stopničkah in to ob tolikšnem točkovnem izkupičku, da sem naenkrat celo blizu končnih stopničk svetovnega prvenstva," je dirko opisal Žagar, ki ga nova bitka za VN čaka čez dva tedna v danskem Vojensu: "Čeprav na naslednjem ovalu letošnje karavane nisem še nikoli dirkal, se veselim tudi tega nastopa, saj motorji zdaj dobro delujejo, pa tudi starte sem izboljšal. Če bom gradil na tem, se bomo zagotovo še veselili."

Dirko je zaznamoval tudi grd padec Danca Nielsa Kristiana Iversena, ki je po neumni napaki zapeljal v Američana Grega Hancocka. Oba sta grdo padla, Hancock pa je svojo levo roko pri tem dobil med blatnik in zadnje kolo Iversenovega motorja. Danec je s strganimi kolenskimi vezmi verjetno že končal letošnjo sezono, Hancock pa naj bi si po neuradnih informacijah pri padcu zlomil palec. To je bila 177. dirka za VN v zgodovini tega tekmovanja in simpatični Američan, ki tudi vodi v svetovnem prvenstvu, pa doslej ni manjkal še na nobeni.

Skupno ima v SP Hancock zdaj 112 točk, Britanec Tai Woffinden je drugi z 98, Danec Nicki Pedersen pa tretji s 93. Pred Žagarjem je na četrtem mestu še Kasprzak z 92.

Izidi:
1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 17, 2. Matej Žagar (Slo) 16, 3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 15, 4. Michael Jepsen Jensen (Dan) 14, 5. Kenneth Bjerre (Dan) 10, 6. Greg Hancock (ZDA), 7. Chris Holder (Avs), 8. Troy Batchelor (Avs) vsi po 9 ...

- serija SGp skupno (9):
1. Hancock 112, 2. Woffinden 98, 3. Pedersen 93, 4. Kasprzak 92, 5. Žagar 91, 6. Iversen 87, 7. Ward 75, 8. Holder 70 ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikeTHEbike
02. 09. 2014 14.46
+1
Boštjan Habuš
31. 08. 2014 10.26
+2
vrhunsko...zgleda, da je imeu spet ta prav motor in je šlo vse tko k treba....tud število pik.....res super
wdwwolf
31. 08. 2014 12.55
pa še pokral so ga dvakrat VSA ČAST ŽAGAR