Drugi športi

Žagar zmagovalec, Čonda izpadel

Abensberg, 20. 05. 2013 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.F./B.C.
Komentarji
0

Nemški Abensberg je gostil prvo dirko letošnjega kvalifikacijskega ciklusa svetovnega prvenstva posameznikov v spidveju, ki bo na koncu dal tri nove voznike Speedway Grand Prix serije 2013.

Na dirki je imela dve mesti tudi Avto moto zveza Slovenije, zasedla sta jih trenutno najboljša Slovenca Matej Žagar (AMTK Ljubljana) in Aleksander Čonda (ST Lendava). Že pred dirko je za prvega favorita veljal Žagar, ki je bil med šestnajsterico tudi edini aktualni voznik letošnje SGP-serije. Spomnimo, v njo se je 30-letni Črnovaščan uvrstil prav preko lanskih kvalifikacij. A dirka, ki jo nemški klub tradicionalno organizira na binkoštni ponedeljek, se za nobenega od naših voznikov ni začela po željah četice slovenskih navijačev. Oba sta na račun slabšega starta ostala brez točk, saj steza ni dovoljevala veliko prehitevanj in se je v glavnem ves razplet posameznih voženj končal že po prvem zavoju. Drugi nastop je za oba pomenil tudi medsebojne srečanje, ki ga je v svoj prid odločil Žagar, z dvema točkama pa se je upanje nasmehnilo tudi Čondi.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

A v letošnji sezoni drugi najboljši slovenski spidvejist po težavah z motorjem, ki jih je imel dan pred dirko, ni izpolnil svojega cilja in je s po enim četrtim in tretjim mestom ter zmago v zadnji vožnji zgrešil napredovanje za dve mesti. 6 točk in končno 12. mesto v prvi kvalifikacijski dirki je tako končni rezultat novopečenega člana lendavskega kluba. Žagar pa je v nadaljevanju dobesedno eksplodiral, saj je oddal le še eno točko in vse je kazalo na to, da bo dirko končal na drugem mestu. Po padcu Poljaka Przemyslawa Pawlickega, ki jo je skupil v zadnji vožnji, pa je Žagar naenkrat postal zmagovalec dirke. Poljak je našo zvezdo aktualne SGP-serije v medsebojnem dvoboju sicer premagal, ker pa se očitno zaradi lažje poškodbe ni odločil za zaključni nastop, na koncu zbral enako število točk kot Žagar. Ker sta imela enako število zmag in drugih mest ter eno ničlo, je najvišja stopnička pripadla slovenskemu prvaku. Ničla za odpeljano vožnjo in četrto mesto predstavljata namreč več kot padec in nedokončan nastop.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.