Drugi športi

Zaslužena zmaga slovenskih odbojkarjev za odličen začetek skupne zgodbe

Hoče, 14. 05. 2017 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v sklopu priprav za nastop v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo pomerila z Iranci, četrtfinalisti olimpijskih iger v Riu (3:2). Slovenci so sprva izgubljali, vendar pa so se z borbeno igro vrnili in si priborili zasluženo zmago.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v pripravljalni tekmi za nastop na kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018, ki bo v Bolgariji in Italiji, v Hočah premagala s 3:2 (18, -22, -21, 13, 12). Slovenski odbojkarji so ob prvem uradnem nastopu novega selektorja Slobodana Kovača, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu na Poljskem leta 2014 z reprezentanco Irana osvojil šesto mesto, razveselila številna pristaše odbojke v polni dvorani v Hočah. Iranci, ki so na zadnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, so v Hočah vodili že z 2:1 v nizih, toda v zadnjih dveh nizih so slovenski odbojkarji z odlično igro prišli do zaslužene zmage. Kovač je tekmo proti Irancem začel v postavi Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Alen Šket, Danijel Koncilja, Alen Pajenk, Mitja Gasparini in Jani Kovačič na mestu prostega igralca, ki je na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk. Do odločilne prednosti so prišli na servis Koncilje, ko so Irancem pobegnili za sedem točk (20:13), z blokom Vinčića pa so prišli do prve zaključne žoge, ki so jo z napadom Urnauta tudi izkoristili.

V drugem nizu so pobudo prevzeli iranski odbojkarji, ki so povedli z 8:2. Šket je z učinkovito igro v napadu poskrbel, da prednost gostov ni naraščala, na servis Pajenka in uspešnimi napadi Gasparinija in Urnauta, v obrambi se je izkazal Kovačič, pa so Slovenci izid na 19. točki izenačili. Toda v nadaljevanju so bili spet boljši Iranci, ki so bili tudi v tretjem nizu, v katerem je namesto Kocilje v igro vstopil Jan Kozamernik, večinoma v vodstvu. Slovenski odbojkarji so na trenutke igrali premalo zbrano, tako da so ob drugem tehničnem odmoru zaostajali za štiri točke. Urnaut s servisom in Šket v napadu sta Slovenijo Irancem približala na točko zaostanka (15:16), Pajenk pa je z blokom poskrbel za izenačenje (18:18). V končnici so bili spet bolj zbrani izbranci Igorja Kolakovića. V četrtem nizu je Kovač v igri pustil Žigo Šterna, ki je ob koncu tretjega zamenjal kapetana Urnauta, namesto Gasparinija pa je na mestu korektorja priložnost dobil Tonček Štern.

Slovenija - Iran - 5
Slovenija - Iran - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Z nekoliko spremenjeno zasedbo so v četrti niz vstopili tudi Iranci, ki pa so bili ves čas v podrejenem položaju. Slovenski odbojkarji so povedli s 6:0, po dveh asih Šterna pa je bilo že 11:1. Ob koncu niza sta v igro vstopila še Gregor Ropret in Matej Kök, kar pa razmerja moči na igrišču ni spremenilo. Čeprav je v petem nizu Kovač igral s postavo Ropret, brata Štern, Kök, Jan Klobučar, Sašo Štalekar, Kozamernik in Urban Toman na mestu prostega igralca, je bila igra slovenskih odbojkarjev še naprej učinkovita. Iranci so se jim po bloku  Šternu približali na 10:12, toda mladi slovenski korektor je nato prispeval točko v napadu, po napaki nasprotnikov pa je tudi dosegel zadnjo točko na tekmi. Zaradi dogovora med selektorjema so slovenski in iranski odbojkarji dvoboj sicer nadaljevali do 25. točke, s 25:19 pa so bili boljši Kovačevi izbranci. "Vsi v dvorani so lahko videli, da nimamo le udarne sedmerice, ampak imamo igralce, ki lahko igrajo na visoki ravni, imamo menjave na vsakem mestu in to je samo dobrodošlo. Že za ta kvalifikacijski turnir v Ljubljani, kjer nas v petih dneh čaka pet tekem, kar je zelo naporno za telo. Mislim, da smo na ta način pokriti," je po tekmi dejal Gasparini.

"Svojim igralcem želim vcepiti miselnost, da morajo vedno zmagati. To je prva in osnovna stvar. Po drugi strani je bila to naša prva tekma in želel sem videti, na katere igralce, poleg teh že izkušenih, bom lahko v nadaljevanju računal. In danes so se vsi izkazali. Nekaj mladih, nadarjenih igralcev je danes pokazalo, da niso le prihodnost reprezentance, ampak tudi njena sedanjost. Glede same igra pa smo v prvih dveh nizih naredili preveč napak, ampak glede na okoliščine je to normalno," pa je tekmo komentiral slovenski selektor  Kovač.


Postavi: 

Slovenija: T. Štern, Pajenk, Ž. Štern Ž, Kozamernik, Šket, Gasparini, Kök, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut, Čebulj.

Iran: Salafzoun, Ebadi Pour, Faezi, Marouf, Ghaemi, Mousavi, Heydari, A. Gholami A., Ghafour, Mirza Janpour, Manavi Nejad, Ghara, Vadi, Marandi, M. Gholami.











 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
15. 05. 2017 08.57
Vsaka zmaga je uspeh in vsak uspeh ni zmaga! Čestitam!