Drugi športi

Žbogar do prvega odličja na SP tudi s strokovno pomočjo brata Jureta

Brnik, 01. 12. 2015 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar je na brniškem letališču po prihodu z Nove Zelandije, kjer je konec prejšnjega tedna osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu razreda finn, slavil svoje prvo odličje s SP v objemu sina Talina in žene Maje. Ob njem je ponosno stal nekaj nižji in mlajši brat Jure, zdaj njegov trener.

Vasilij Žbogar je le dočakal medaljo na SP.
Vasilij Žbogar je le dočakal medaljo na SP. FOTO: Reuters

Po prvem mestu na finalu svetovnega pokala v Abu Dabiju ter srebru na letošnjem evropskem prvenstvu je ob koncu leta sledila še težko pričakovana prva medalja na SP: "Leto in pol sodelujeva z Juretom in to zelo dobro, kar kažejo izidi. Čeprav je bila ta naveza tvegana in smo mnogi dvomili vanjo, tudi sam sprva. Toda Jure je že dolgo trener, ta poklic mu je pisan na kožo in ga kljub pritiskom dobro opravlja. Ko se prijavljava, pa mnogi mislijo, da sem jaz trener, Jure pa tekmovalec," je omenil delček skupne bratske zgodbe 40-letni Vasilij Žbogar.

"Ko sem prijavljal Vasilija na SP, me je gospa vprašala, kdo je trener, in dodala, a ni on, in pokazala na Vasilija, ter dodala, saj si vendar mlajši. Sicer pa imava s tem vse manj težav, osebje, ki je povečini isto, naju pozna. Sicer pa očitno skupaj dobro delujeva. Ko sva začela, sem se najbolj bal, predvsem tega, da ne bi bilo dobrih izidov. Porajala bi se vprašanja, kdo je kriv, zakaj, kako. Zdaj gre vse zelo dobro in naju čaka še devet mesecev dela do OI v Riu," je ocenil skoraj desetletje mlajši brat Vasilija Jure Žbogar.

Vasiliju je pomagala tudi strokovna pomoč brata Jureta.
Vasiliju je pomagala tudi strokovna pomoč brata Jureta. FOTO: Damjan Žibert
Bratska naveza je dobila dokončno potrditev na Novi Zelandiji. "SP je bilo zelo uspešno, čeprav so moji izidi nihali. Želel sem biti ves času blizu najboljšim in se potem v regati najboljše deseterice potegovati za medaljo. Uspelo mi je prav v zadnji regati. Medalja pa je bila težko priborjena, predvsem zato, ker je dolgo trajalo, preden sem jo osvoji na SP. Po neuspehih sem 12, 13 let moral poslušati, kaj moram narediti. Po bitki je vsak general, sam pri sebi pa sem vedel, da sem tega sposoben. Nitka med uspehom in neuspehom pa je v športu zelo tanka. Že slab zajtrk lahko vse pokvari. Celotna sezona je bila uspešna, tudi SP, čeprav sem imel tri mesece premora zaradi poškodbe, toda ves čas sem bil v telovadnici, ker sem želel vsako minuto izkoristiti in delati tiste vaje, pri katerih me ne bi nič bolelo. Sedaj bo vse skupaj posvečeno le Riu de Janeiru," je pojasnil Vasilij Žbogar in dodal, da upa, da njegov sin Talin ne bo šel po njegovih stopinjah.

"Že lani smo se srečevali s problemi z logistiko na olimpijskih prizoriščih v Riu; kupili smo novo jadrnico in jambor ter ju poslali v Brazilijo. Tja ponovno potujemo 11. decembra, da izpraznimo kontejner ter treniramo, udeležili pa se bomo tudi DP Brazilije, kjer bo veliko vrhunskih tujih tekmovalcev in tudi naša posadka 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Ponovno smo se odločili za sodelovanje s Trevorjem Millarjem, nekdanjim trenerjem Vasilija. On nam lahko veliko pomaga, izkušen je in je tudi zelo miren po značaju. Poleg tega pa zna tudi kaj dobrega skuhati," je še dodal Jure Žbogar.

Zdaj sledi temeljita priprava na olimpijske igre v Riu.
Zdaj sledi temeljita priprava na olimpijske igre v Riu. FOTO: Damjan Žibert

"Sinova sta se zelo dobro ujela. Ko sta dejala, da želita sodelovati, sem jima lani pred finalom svetovnega pokala dejal, da ne bo šlo, ker sta brata. Toda izkazalo se je drugače. Zadeli smo v polno. Ko smo analizirali, zakaj je temu tako, smo ugotovili, da sta povsem različna po značaju; eden je zelo natančen, drugi pa je velik garač. Jure je maksimalno razbremenil Vasilija, ki se lahko posveča le jadranju. Končno je po vseh 4. in 5. mestih osvojil odličje na SP. To mu je dajalo izjemen motiv za garanje do OI, kjer pričakujemo lep izid. Trenutno potekajo že pomembne logistične priprave na OI, kjer so cene astronomske. Ponujajo nam za skladišče do OI, ki stane 25.000 evrov, potem pa še posebej prostor za jadrnico na vodi in ostalo, skupaj 40.000 evrov le za shranjevanje opreme do OI. Težava je, ker so številne reprezentance že opravile rezervacije, zato je šel tja že Millar, ki bo poskrbel za pravo skladišče ter stanovanje. Vasilij potrebuje svojo sobo io stranišče, da ima svoj mir, brez luksuza, tudi kuha si ekipa sama," pa je del priprav na OI orisal Stanislav Žbogar, oče Vasilija in Jureta ter tudi podpredsednik Jadralne zveze Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.