Drugi športi

VIDEO: Žbogar po bronu: Končno imam celoten set medalj

Wellington, 29. 11. 2015 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji v razredu finn osvojil bronasto medaljo. "Že 15 let čakam ta trenutek, da prinesem medaljo s svetovnega prvenstva. Zdaj imam celoten set," je po uspehu povedal Žbogar.

V zadnji regati najboljše deseterice je bil šesti in je s 112 točkami zaostal le za Britancem Gilesom Scottom (48) in Francozom Jonathanom Lobertom (93). "Zelo sem zadovoljen s tem 3. mestom. Petnajst let sem čakal in ga danes tudi dočakal. Ogromno dela je bilo vloženega, velikokrat sem bil 4., 5., 6., nikoli do danes pa nisem prišel med prve tri," je po koncu prvenstva povedal 40-letni Žbogar.

 

;

 

V Takapuni je osvojil svoje sploh prvo odličje na svetovnih prvenstvih; to mu pred tem ni uspelo niti v razredu laser. V njem osvojil srebrno in bronasto medalje na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu in leta 2004 v Atenah. V razredu fin je na zmagovalnih stopničkah od leta 2012, ko je bil v italijanskem Scarlinu srebrn, leto pozneje je v nemškem Warnemündeju osvojil zlato, lani je bil v francoskem La Rochellu drugi, letos v Splitu pa tretji. V laserju je pred tem na EP že osvojil prvo mesto leta 2003 in drugo leta 2008.

Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar FOTO: Damjan Žibert
Pred zaključno regato za medalje je bil na SP na Novi Zelandiji Izolan peti, za tretjim, Novozelandcem Andrewom Murdochom, je zaostajal za šest točk, četrti, Šved Max Salminen, pa je imel le točko prednosti. Prvo in drugo mesto sta bili že oddani Scottu in Lobertu.

Žbogar je bil v zadnji regati najboljši med tistimi, ki so se borili za bon in je ciljno črto prečkal šesti. Ker se točke v regati najboljšem deseterice štejejo dvojno, je dobil 12 točk. Novozelandec je bil deveti in prejel 18 točk. To je pomenilo, da sta s slovenskim jadralcem izenačena na tretjem mestu. Na stopničke je na koncu, po zaslugi boljše uvrstitve v zadnji regati, stopil Žbogar.

"Zadnjo regato sem odjadral zelo dobro in skupno tretje mesto mi je vlilo nove volje in energije, saj me je to prvenstvo zelo izčrpalo. Bilo je zelo zahtevno, regate so bile za vse jadralce fizično zelo naporne in na koncu ni bilo praktično nobene razlike. Do konca sem trepetal, če mi bo uspelo in uspelo mi je. Zelo sem zadovoljen," se je veselil Žbogar.

Nastop na olimpijskih igrah zagotovil lani v Santanderju, zato je lahko tokrat nastopil povsem neobremenjen. Zaradi poškodba reber po padcu s kolesa, zaradi katere je poleti izgubil skoraj dva meseca treningov, fizično še ni povsem pripravljen. "Zdaj bo pot do Rio de Janeira precej lažja, ta rezultat meni in moji ekipi daje dodatno motivacijo. Rad bi se zahvalil vsem, ki me spremljajo in mi pomagajo na poti do mojih uspehov, sponzorjem, ki mi že vrsto let stojijo ob stani, in seveda celotni ekipi. Brez vas teh uspehov nebi bilo. Sezona se je zaključila fenomenalno, a časa za počitek ne bo. Zdaj nas čaka trdo delo do olimpijskih iger, ki bodo čez devet mesecev," je še povedal Žbogar, ki na priprave v Rio potuje že sredi decembra.

Na prizorišče SP je odpotoval že pred enim mesecem. Pred tem je dobil novo jadrnico in se Valencie, ki je njegova pripravljalna baza, konec septembra preselil na Gardsko jezero. Tam je z jadralci, ki jadrajo pod okriljem trenerja Luce Devotija, nadaljeval s pripravami na SP. Konec avgusta je predolimpijsko regato na morju pred Rio de Janeirom v floti 20 finnov končal na 13. mestu. Bolj kot uvrstitev so bile zanj pomembne informacije, ki jih je dobil o bodočih olimpijskih prizoriščih.

Sezono je sicer začel izvrstno in na EP v Splitu osvojil bronasto medaljo. Prav iz Splita prihaja njegova žena Maja, s katero ima sina Talina. Uspešno je končal tudi študij in je letos prejel diplomo na Fakulteti za management v Kopru.

Vasilij Žbogar je osvojil odličje na SP.
Vasilij Žbogar je osvojil odličje na SP. FOTO: Damjan Žibert

Izidi:
1. Giles Scott (VBr)          48 točk
 2. Jonathan Lobert (Fra)      93
 3. Vasilij Žbogar (Slo)         112
 4. Andrew Murdoch (NZl)      112
 5. Max Salminen    (Šve)        113
 6. Pieter-Jan Postma (Niz)   119
 7. Jorge Zarif (Bra)         125
 8. Edward Wright (VBr)       135
 9. Ioannis Mitakis (Grč)     140
10. Tapio Nirkko    (Fin)        148

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jung
29. 11. 2015 21.31
-1
Žalosto je, da se favorizira vse slo seljačke take in onake lige, profije svetovnega formata ,kot je naš Žbogar pa kar nekje ob stran. NE ČUDIM SE ....ČISTO SLOVENSKO !!
thc_4u
29. 11. 2015 11.19
+3
po številu prebivalcev,smo mi Izolani v samem svetovnem vrhu glede na osvojene medalje
Night5talker
29. 11. 2015 08.41
+1
Čestitke Vasilij, nova olimpijska medalja ti ne uide.