Drugi športi

Žiga Mlakar: Želeli bi si evropskih skalpov, a realnost je drugačna

Celje, 08. 03. 2024 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., J.L.
Komentarji
0

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so z domačim porazom proti GOG Gudmeju zaključili letošnjo evropsko sezono. 14 porazov in 14 odigranih tekem je rezultatska bilanca nekoč evropskega velikana, ki je natanko pred 20 leti pokoril rokometno Evropo. Zlati časi celjskega rokometa so že nekaj časa le še lep spomin za nostalgike, trenutna realnost pa boj za preživetje na vseh ravneh delovanja kluba.

Tudi tokrat celjska mladost ni razočarala v domačem Zlatorogu, a za kaj več kot le pogumno borbo je znova nekaj zmanjkalo. Predvsem igralska širina in posledično kakovost, ki bi lahko do zadnjih sekund ogrožala v tem trenutku finančno in igralsko precej močnejšega tekmeca. 

"Ta prekinitev zaradi neljubega dogodka na tribuni nas je malce presekala, ampak to ne more biti izgovor za napake v igri. Fantje so se borili po svojih najboljših močeh, nimam jim kaj zameriti, ampak Gudme je trenutno previsoka ovira za nas. Če bi želeli presenetiti katerega koli tekmeca v naši skupini, bi se nam morale poklopiti številne stvari. V tem trenutku je to naša evropska realnost, jasno pa je, da sezona še zdaleč ni končana," je nekaj trenutkov po zadnji tekmi skupinskega dela rokometne Lige prvakov v mikrofon našega novinarja Jana Lukača povedal trener celjskih rokometašev Alem Toskić.

Ta se zaveda, da celjski klub vse težje drži korak z Evropo, obenem pa se kažejo težave tudi v domačem prvenstvu, kjer Celjanom vsaka naslednja tekma pomeni boj za biti ali ne biti na poti do morebitne ubranitve naslova slovenskega državnega prvaka. "Jaz lahko govorim samo o tem, kar se dogaja na igrišču. Verjamem, da je trenutna ekipa dala na vsaki tekmi vse od sebe. Zavedamo se, da igramo proti moštvom, ki so preprosto močnejša od nas, zato nam ne preostane drugega, kot da se še naprej učimo in se skušamo kosati z njimi. Počitka za regeneracijo zopet ne bo dovolj, saj nas že v nedeljo čaka nov derbi v domačem prvenstvu proti Gorenju. Ta tekma je zelo pomembna za naše ambicije v prvenstvu, saj želimo ohraniti primat v državi," je še pristavil nekdanji odlični krožni napadalec Celja in srbske izbrane vrste.  

Tudi izkušeni Žiga Mlakar ve, da je trenutna realnost celjskega kluba predvsem boj za domači lovoriki, medtem ko je v najelitnejšem klubskem tekmovanju stanje povsem drugačno. "Dejstvo je, da nismo osvojili niti točke, ampak na te stvari je treba pogledati z več plati. Zagotovo si nismo želeli vknjižiti ničle, a smo storili vse, da bi se veselili na kakšni tekmi. Sezona je zagotovo naporna, tekme si sledijo ena za drugo, skušamo se čim bolje pripraviti na vsako tekmo, a je težko. Zdaj, ko je evropska sezona končana, se moramo osredotočiti na domači tekmovanji, kajti naš cilj je jasen: osvojiti obe lovoriki," se pomembnosti trenutka zaveda Mlakar in dodaja:

"Dolgo smo se jim dobro upirali, ampak na koncu smo znova potegnili kratko. Prejeli smo nekaj nepotrebnih zadetkov, kar moštva na tej kakovostni ravni takoj kaznujejo. Na vsakem treningu in tekmi poizkušamo vse, da bi se nam izšlo. Verjemite, da bi si igralci največ od vsega želeli dobiti čim več tekem v Evropi, a trenutna slika je pač takšna, kot je. Preko tega enostavno ne moremo, lahko pa se še naprej maksimalno trudimo in verjamemo, da se nam bo nekega dne vrnilo z obrestmi."   

Direktor Miroslav Benicky je po tekmi nekaj besed spregovoril tudi o aktualnem stanju kluba, ki je v zadnjih dveh letih doživel precejšnje spremembe na vseh ravneh delovanja. "Z rezultatskega vidika je to zagotovo neuspešna evropska sezona. Vendar je nekaj takega bilo za pričakovati. O tem sem že govoril pred dvema letoma, ko smo šli v načrtno zniževanje stroškov oziroma letnega proračuna z jasno vizijo, da odplačamo dolgove, ki nas bremenijo že lep čas. Rokometni klub Celje je v položaju, v katerem še ni bil v svoji novejši zgodovini. Tudi sama država se trenutno ubada z veliko zahtevnejšimi zadevami, tako da bi bilo v tem trenutku neprimerno, da bi od nje zahtevali večjo podporo športu. To ne pomeni, da je ne potrebujemo, ravno nasprotno, a verjamem, da so v tem trenutku njene prioritete drugje (zdravstvo, šolstvo ...)," pravi Benicky.

"Vsi skupaj moramo razumeti, da se je tudi sponzorska struktura v zadnjih letih močno spremenila. Podjetja, ki vlagajo v naš klub, pomagajo po najboljših močeh. Najpomembneje od vsega pa je, da klub deluje na realnih in zdravih temeljih. To mora biti primaren cilj vseh, ki delujemo v dobrobit kluba," še dodaja direktor Benicky.   

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.