Žolnirjeva o trenerski vlogi: Ne smem biti preveč tolerantna!

Zlata olimpijka iz Londona Urška Žolnir bo na evropskem prvenstvu v Budimpešti prvič nastopila v novi vlogi. Kot pomočnica trenerja Marjana Fabjana. Čuti se namreč dolžno pomagati tekmovalkam, ki so bile lani zaradi olimpijske sezone nekoliko "zapostavljene".

Na evropsko prvenstvo ste prvič pripotovali v drugačni vlogi kot zadnje desetletje. V Budimpešti boste namreč pomočnica Marjana Fabjana in ne tista, za katero bodo Slovenci stiskali pesti na tatamiju.
"Mnogi izpostavljajo, da sem trenerka, ampak poudarjam, da sem le pomočnica. Želja je, da dekletom pomagam narediti korak naprej, saj so bila nekatera malo 'zapostavljena'. Vse sile so bile namreč lansko sezono povsem usmerjene v pripravo nas olimpijskih potnikov. Čutim se dolžno, da to povrnem. Dekleta, ki nastopajo v kategorijah do 63 in 70, dobro poznam in verjamem, da jim lahko veliko dam, in mislim, da sem jim.

Za vami je ogromno nastopov na evropskih prvenstvih, včasih se je zdelo, da so vam že kar nekoliko odveč. Pričakujete, da vas bo v Budimpešti močno vleklo na tatami, ko boste prestopili prag dvorane?
"Takrat, ko gledam borbe, zelo oživim. Me prime, da bi kar stopila na blazine. Nedvomno bo občutek skoraj takšen kot na zadnjih tovrstnih tekmovanjih.

Urška Žolnir in Marjan Fabjan

Žolnirjeva (desno) še ni rekla zadnje, sedaj pa se prek vloge pomočnice trenerja Marjana Fabjana privaja na trenerski poklic. (Foto: STA)

Je dekletom sedaj kaj lažje, ko imajo vas? Odnos trenerka – tekmovalka je vendarle nekoliko drugače od tistega trener – tekmovalka. Dekleta se namreč praviloma med sabo bolje razumete.
"Mogoče je res. Ko sem sama tekmovala – nisem še rekla zadnje besede – in vem tudi, kaj one občutijo, vem, kako se počutijo, ampak ne smem biti preveč tolerantna. Pri nekaterih stvareh že pogledam 'čez prste', ampak tam, ko vidim, da se res ne sme, da je kakšen 'blef' vmes, tistega pa ne spregledam.

Koliko večje možnosti za kakšen vrhunski dosežek na evropskem prvenstvu imajo dekleta z vašo pomočjo? Vemo, da so se pravila korenito spremenila, in to bo zanesljivo za vse velika težava. Tudi za sodnike.
"Pravila so velik problem. To je prvo veliko tekmovanje, ko bo to prišlo do izraza. Tudi sodniki se še lovijo. Zelo težko kar koli napovedujem. V odstotkih ne vem, koliko jim lahko nudim, ampak verjamem, da kar dovolj."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
joze drugi 25.04.2013 13:28:40
Na RTV Slo imate dober film o Fabjanu. Naslov: Mehek kot skala.
Več komentarjev