Drugi športi

Žreb rokometnega SP: Slovencem so bile kroglice kar naklonjene

Madrid, 20. 07. 2014 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rokometna reprezentanca je na žrebu v Dohi dobila tekmece v prvem delu svetovnega prvenstva, ki bo med med 15. januarjem in 1. februarjem prihodnje leto v Katarju. Slovenija bo igrala v skupini A, v njej so še Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile.

Slovenci so, vsaj na papirju, dobili "prijetno" skupino na SP v Španiji.
Slovenci so, vsaj na papirju, dobili "prijetno" skupino na SP v Španiji. FOTO: Damjan Žibert

Ples kroglic v hotelu Ritz Carlton v Dohi je - po uvodnih govorih predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe in predsednika organizacijskega odbora Thanija Abdulrahmana Al Kuwarija - vodil predsednik tekmovalne komisije IHF, Slovenec Leon Kalin, dogodka pa sta se udeležila še dva njegova rojaka: generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić in koordinator moških reprezentanc Uroš Mohorič. V slovenskem taboru pred začetkom žreba - ta je bil delno prirejen, saj je Katar, potem ko so izžrebali reprezentance iz skupine 6, 5, 4, 2 in 1, sam izbral skupino, v kateri bo igral - niso imeli posebnih želja. "Žreb kot žreb, na njega ne moreš vplivati. Po njem smo lahko zadovoljni, saj se križamo s skupino B. Imamo lepo priložnost, vse pa bo odvisno od nas samih," je uvodoma dejal slovenski selektor Boris Denić in dodal: "Dejstvo je, da proti nobenemu tekmecu ne bomo mogli igrati preračunljivo. Proti vsem bomo morali prikazati maksimalno predstavo od prve do zadnje minute. Z naše strani ne bo nobenih kalkulacij, tudi v Braziliji in Čilu igrajo rokomet, čeprav jih ne poznamo dovolj," je po žrebu povedal selektor Boris Denić.

Primaren cilj je uvrstitev v osmino finala, Slovenci pa ne skrivajo, da bodo v tej bogati arabski državi skušali narediti prvi korak na poti do poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016, kar bi bil za slovenske rokometaše že tretji olimpijski nastop po igrah v Sydneyju leta 2000 in štiri leta kasneje v Atenah. Slovenija je na dosedanjih šestih nastopih na svetovnih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla v začetku lanskega leta, ko je v Španiji zasedla četrto mesto. Nastopila je še na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 ter v Nemčiji leta 2007, na teh sklepnih turnirjih pa se je uvrstila med desetim in 18. mestom. Vse tekme na 24. svetovnem prvenstvu bodo na sporedu v Dohi, kjer bodo na voljo štirje sodobni objekti: dvorana Al Sad sprejme 7700, Aspire 15.500, Lusail 15.300, dvorana katarske rokometne zveze pa 5500 gledalcev.

Boris Denić
Boris Denić FOTO: Damjan Žibert

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen. V prvem delu bo 24 reprezentanc razvrščenih v štiri skupine, osmino finala in nadaljnje tekme na izločanje si bodo izborile po štiri najboljše reprezentance iz skupinskega dela, medtem ko bodo peto- in šestouvrščene izbrane vrste nastopile v tako imenovanem predsedniškem pokalu. Za prireditelje, ki so v zadnjih letih zavoljo močne finančne konstrukcije gostili številne najbolj imenitne športne dogodke na svetu - med drugim so gostili atletske mitinge diamantne lige, motociklistične dirke za svetovno prvenstvo ter najbolj kakovostne turnirje v tenisu in golfu - bo svetovno prvenstvo v rokometu nekakšna "generalka" za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022.

Skupine na SP:
- skupina A: Španija, Slovenija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile;
- skupina B: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Avstrija, Tunizija in Iran;
- skupina C: Francija, Švedska, Alžirija, Češka, Egipt in Združeni arabski emirati;
- skupina D: Danska, Poljska, Rusija, Argentina, Bahrajn in Nemčija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gigante
21. 07. 2014 07.33
+3
gremo na medaljo!
ladovan
21. 07. 2014 06.25
+4
Se pomnite beloruse....!! drgac pa super skupina in ce bodo igrali tako kot zadnjih 5 min proti madzarom potem bo super. Mi slovenci
carli17
21. 07. 2014 06.22
+4
V skupini bi morali bit vsaj drugi d ane naletimo n aKravatarje
DravaPtujFTW
20. 07. 2014 23.14
+5
Padra
20. 07. 2014 22.16
+7