Drugi športi

'Žvižgačica' Stepanova bo lahko nastopila na OI

Moskva, 01. 07. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska atletinja Julija Stepanova, ki je z možem Vitalijem razkrivala podatke o sistematičnem dopingu v Rusiji, odslej lahko nastopa na mednarodnih tekmovanjih, je sporočila Mednarodna atletska zveza (Iaaf). S tem ji je omogočila nastop na EP prihodnji teden v Amsterdamu in prihodnji mesec na olimpijskih igrah v Riu de Janieru.

Julija Stepanova
Julija Stepanova FOTO: AP

To je prvi primer izjemne odobritve Iaaf, ki je bil sprejet po izključitvi ruskih atletinj in atletov iz mednarodnih tekmovanj. Posebna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Robert Hersh in Sylvia Barlag ter Antti Pihlakoski, je odločitev sprejela soglasno "zaradi resnično izjemnega prispevka pri preprečevanju dopinga in promociji čistega športa, fair playa in integritete v športu," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Julija Stepanova, tekačica na srednjih progah, ki doslej ni imela vidnejših dosežkov, lahko sedaj nastopa na mednarodnih tekmovanjih kot neodvisna atletinja, tudi na EP in OI. Mora pa vsaka organizacija, ki prireja tekmovanja, sama odločiti, na kakšen način bo nastopila. Mednarodni olimpijski komite je tako že pred časom odločil, da bodo Rusi, ki bodo lahko nastopili, v Riu tekmovali pod rusko zastavo.

Svetovna protidopinška agencija Wada je od leta 2010 dobila preko 200 elektronskih sporočil z namigi, ki so zadevali doping v Rusiji, Vitalij Stepanov pa je potrdil, da je bil prav on tisti, ki je Wado oskrboval z informacijami. Stepanov s soprogo Julijo, tudi ona je v izjavah za medije potrjevala sistematične kršitve, živi v neimenovanem kraju v ZDA. Vitalij Stepanov je potrdil, da je bil dolga leta tisti, ki je Wado obveščal o dopinških prekrških v Rusiji.

Ruski atleti zaradi sistematičnih dopinških kršitev in organiziranega prikrivanja ne morejo sodelovati na mednarodnih tekmovanjih in tudi ne na OI v Riu de Janeiru. Iaaf je še sporočila, da je do danes dobila več kot 80 prošenj ruskih atletov in atletinj, ki želijo sodelovati na mednarodnih tekmovanjih.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.