Šport

Pintar in Skupic uspešna

Daytona, 09. 03. 2007 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik
Komentarji
0

Boštjan Pintar in Boštjan Skubic sta se uspešno uvrstila na glavno dirko v Daytoni.

Boštjan Pintar
Boštjan Pintar FOTO: Bor Dobrin

Današnji dan je bil izjemno uspešen za ekipo Inotherm racing teama v Daytoni. Po uvodnih težavah, ki jih je Slovenska odprava imela na Floridi, ko je ameriška carina iz varnostnih razlogov hotela zadržati njihove motocikle, so se fantje, kot smo že poročali na koncu vseeno uspešno prestavili iz Miamija v Daytono, kjer so v ponedeljek pričeli z uradnimi treningi in kvalifikacijami, za najbolj noro motociklistično dirko imenovano Daytona 200.
Slovenska voznika Boštjan Skubic, ki na tej ekstremni dirki sodeluje že šestič in pa mladi Boštjan Pintar, ki se letos po strmem ovalu podi drugič, sta začela obetavno. Kljub temu, da sta bila na tiskovni konferenci pred odhodom sila skromna, kjer sta dejala , da bo ponovitev lanskoletnega uspeha, ko sta zasedla 20. in 22. mesto zelo težka, jima zaenkrat kaže letos še bolje.

Boštjan Pintar
Boštjan Pintar FOTO: Bor Dobrin

Oba sta se danes ponoči, po našem času, uspešno kvalificirala za nastop na glavnem spektaklu, sobotni , 200 milj dolgi dirki z nagradnim skladom preko 200.000 ameriških zelencev. Pintar je osvojil 26.startno pozicijo, Skubic pa bo startal le mesto za njim, torej kot 27. To pomeni, da bosta oba naša fanta letos prvič startala v prvem valu, najhitreših dirkačev, saj se zaradi prenevarne proge in pa prevelike gneče v prvem zavoju, dirka v Daytoni začne v dveh intervalih. Najprej se štarta požene 40 najhitrejših voznikov, nato sledi 10.sekundni zamik, za njimi pa na več kot dve ure dolgo dirko starta še preostala skupina voznikov. Maksimalno število dirkačev za dirko Daytona 200 je 80.najhitrejših, vendar pa se zadnja leta dogaja, da jih starta tudi manj, saj le redki svetovni motociklisti, še uspejo narediti dovolj hiter krog in s tem izpolniti normo, ki jo s svojimi časi postavljajo tovarniški vozniki.

Boštjan Pintar
Boštjan Pintar FOTO: Bor Dobrin

Letos bo tako legendarno 66 dirko v Daytoni začelo 65 najhitrejših motoristov iz vsega sveta, s prve startne pozicije pa bo potegnil večkratni zmagovalec, legendarni Miguel Duhamel , Hondin tovarniški voznik, ki je s svojim tretjim "Pole positionom" v Daytoni izenačil rekord slavnega Kennya Robertsa in si tako privozil svoj tretji zlati Rolex, ki ga ta prestižna urarska znamka že tradicionalno podeljuje najhitrejšemu vozniku z uradnih kvalifikacij.

Boštjan Skubic
Boštjan Skubic FOTO: Bor Dobrin

Včeraj pa je bila na sporedu tudi dirka ameriškega prvenstva v razredu Supersport 600. Kljub nekaterim težavam, ki jih je imel Inotherm racing team v Daytoni, saj je Pintarju na kvalifikacijah počil hladilnik motorja in iz njegovega dirkalnika je pričela iztekati voda, sta oba naša voznika končala tudi uvodno dirko in sicer Pintar na 25., Skubic pa na 30. mestu. Na dirki je slavil Kawasakijev tovarniški voznik Roger Lee Hayden, sicer mlajši brat svetovnega prvaka v razredu Moto GP, Nickya Haydna, medtem ko je njegov starejši brat Tommy Hayden tovarniškim Suzukijem osvojil tretje mesto. Med njiju se je vrinil le ameriški prvak v razredu Supersport 600, prav tako Kawasakijev voznik Jamie Hacking.



  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.