Šport

Planiške težave s snegom

Ljubljana, 20. 03. 2007 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prizorišče poletov z velikanke je vendarle dobilo zimsko kuliso, zaradi katere morajo prireditelji prijeti za lopate.

Na planiški velikanki, kjer bo konec tedna finale svetovnega pokala poolimpijske sezone 2006/07 v smučarskih skokih, po obilnem sneženju v teh dneh v dolini pod Poncami še potekajo zadnja dela. Po zagotovilih prirediteljev, ki jim je načrte nekoliko prekrižal novo zapadli sneg, ki ga je v dveh dneh naneslo kar 70 cm, bo letalnica tudi letos odlično pripravljena.

Še nekaj dni nazaj je bil sneg na planiški letalnici redka belina daleč naokrog.
Še nekaj dni nazaj je bil sneg na planiški letalnici redka belina daleč naokrog. FOTO: POP TV

"Sneg je v Planici dobrodošel v toliko, da bo obiskovalce v dolini pod Poncami pričakala prava zima, seveda pa po drugi strani povzroča dodatne težave pri čiščenju prizorišča za gledalce," je povedal generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar.

Stare dobre lopate

Precej dela bo treba opraviti z lopato, ker je tehnologija v Planici še vedno v prejšnjem stoletju. Preizkus letalnice bodo kljub obilnim snežnim padavinam predvidoma skušali izpeljati v sredo. Skupni proračun prireditve je zdaj 1,4 milijona evrov.

V Planici računajo na prihod vseh, ki v tem športu kaj pomenijo, za nastop pa je prijavljenih več kot 70 tekmovalcev iz 18 držav. Glavna novost letošnjega planiškega spektakla je, da bodo konec tedna na sporedu tri tekme svetovnega pokala. Prva tekma bo tako na sporedu v petek, druga dan kasneje, v nedeljo pa bo sklepna tekma sezone.

Za domače barve 11 Slovencev

Kot se je že po nedeljski zadnji tekmi finsko-norveške nordijske turneje štirih skakalnic na Holmenkollnu odločil strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Ari-Pekko Nikkolo, bo slovenske barve na sklepnem dejanju sezone zastopalo 11 Slovencev.

"Odločili smo se, da bodo na finalu svetovnega pokala v Planici nastopili Primož Pikl, Jernej Damjan in Robert Kranjec," je po zadnji tekmi nordijske turneje povedal trener Gorazd Pogorelčnik.

Ob omenjenih treh bodo priložnost za nastop na planiškem spektaklu dobili tudi štirje mladinci, Robert Hrgota, Primož Roglič, Jurij Tepeš in Mitja Mežnar, ki so v soboto na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila naslov ekipnih prvakov. Nastopili bodo še Primož Peterka, Rok Urbanc, Anže Damjan in Jure Šinkovec. Zaradi preslabe pripravljenosti med njimi ne bo slovenskega rekorderja Roka Benkoviča, ki je na letalnici bratov Gorišek poletel kar 226 metrov. Nastopu se je odpovedal tudi povratnik po poškodbi Peter Žonta, ki se za vrhunske dosežke še ne počuti dovolj pripravljen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.