Drugi športi

FOTO in VIDEO: Zlati košarkarji s kapetanom Dragićem in Ilko Štuhec najboljši športniki v deželi tej

Ljubljana, 12. 12. 2017 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na jubilejni 50. podelitvi nagrad najboljšim športnicam in športnikom v državi okronalo alpsko smučarko Ilko Štuhec in košarkarja Gorana Dragića. Košarka je slavila tudi v kategoriji najboljša ekipa, kjer se je laskavega priznanja veselila slovenska moška košarkarska reprezentanca.

Več videovsebin
  • Pogovor z Radovanom Trifunovićem na prireditvi Športnik leta
    02:05
    Pogovor z Radovanom Trifunovićem na prireditvi Športnik leta
  • Pogovor z Ilko Štuhec na prireditvi Športnik leta
    01:35
    Pogovor z Ilko Štuhec na prireditvi Športnik leta
  • Pogovor s Sašo Dončićem na prireditvi Športnik leta
    02:18
    Pogovor s Sašo Dončićem na prireditvi Športnik leta
  • Pogovor z Janjo Garnbret na prireditvi Športnik leta
    00:53
    Pogovor z Janjo Garnbret na prireditvi Športnik leta
  • Pogovor z Marjanom Fabjanom na prireditvi Športnik leta
    02:37
    Pogovor z Marjanom Fabjanom na prireditvi Športnik leta
Najprej bi se rad zahvalil vsem mojim soigralcem v ekipi in moji družini, ki so mi stali ob strani na tej poti, tudi gledalcem in navijačem. Zelo sem hvaležen za to nagrado. To je nagrada, ko veš, da si na dobri poti, da si dobro delal in si dosegel cilj, ki si si ga zadal. Vem, kaj vse sem moral narediti, skozi kaj smo šli, da smo to dosegli. Ni bilo lahko, a na koncu smo vsi uživali. V prihodnosti, ko bodo fantje znova osvojili medaljo, bom enako vesel, kot pa takrat, ko sem bil del ekipe. Res je, da bom navijač, ampak bom vedel, skozi kaj so šli in to je nekaj najlepšega. Še enkrat hvala vsem. Goran Dragić v zahvalnem sporočilu DŠNS

Najboljša športnika Slovenije v letu 2017 sta košarkar Goran Dragić in alpska smučarka Ilka Štuhec, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je košarkarska reprezentanca Slovenije. To je bila petdeseta podelitev nagrad, prvič je potekala leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej. Košarkarji so "pobrali" skoraj polovico nagrad, saj je tretje mesto med posamezniki osvojil Luka Dončić, ki je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju in športni plezalki Janji Garnbret kot četrti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočega mladega športnika leta. Slovenija je namreč na evropskem prvenstvu s srbskim strokovnjakom Igorjem Kokoškovom tekmovanje končala brez poraza. Po prvem osvojenem zlatem odličju za slovenske kolektivne športe na velikih tekmovanjih sta bila v prvo ekipo uvrščena tudi Dončić na svojem prvem nastopu v slovenskem dresu ter kapetan in zvezdnik ekipe NBA Miami Heat Dragić, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca EuroBasketa.

Trifunovič: V eni sekundi se mi je odvrtelo celo prvenstvo
Dragić je tako v glasovanju prejel 337 točk, drugi je bil kolesar in nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič (162), prek 100 točk pa je dobil le še Dončić, ki navdušuje tudi v dresu Reala. Roglič se je vpisal med zvezde s prvo slovensko etapno zmago na dirki po Franciji in srebrno medaljo v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Moška košarkarska reprezentanca Slovenije je prav tako premočno končala v razvrstitvi ekip s 126 točkami, 22 pa jih je zbrala moška rokometna reprezentanca, ki je na začetku leta po čudežnem preobratu na tekmi s Hrvaško prišla do brona na SP.

Zmagovalci na kupu.
Zmagovalci na kupu. FOTO: Damjan Žibert

"Ko sem šel gor na oder po to nagrado, se mi je v eni sekundi odvrtelo celo evropsko prvenstvo," je za 24UR v mikrofon našega Matica Flajšmana takoj po prireditvi povedal selektor slovenskih košarkarjev Radovan Trifunovič, ki je prevzel nagrado v imenu strokovnega štaba in varovancev. "Nagrado moramo vzeti kot vzpodbudo, ne pa odgovornost. Je tudi potrditev našega dela za nazaj, ta nagrada nam mora biti dodaten 'push'. Za vse športnike in športe, individualne in ekipne, je pomembno, da moraš veliko delati, a poleg tega tudi uživati," je dodal nekdanji pomočnik "zlatega" selektorja Kokoškova.

Ilka se bolje kot v obleki počuti v kombinezonu
Štuhčeva je v ženski konkurenci zbrala 376 točk in v točkovanju DŠNS prepričljivo osvojila prvo mesto po sezoni, v kateri je zasedla pred zimo povsem nenačrtovano skupno drugo mesto v svetovnem pokalu, ob nizu zmag pa je med drugim osvojila zlato v smuku na SP v St. Moritzu. Osemnajstletna športna plezalka Garnbretova je za drugo mesto prejela 174 točk in znova končala na odru Cankarjevega doma. Ta pa tudi tretjeuvrščeni judoistki Tini Trstenjak (172) ni neznan, saj lani je bila na najvišjem mestu.

Ilka Štuhec (v sredini) je najboljša športnica leta 2017.
Ilka Štuhec (v sredini) je najboljša športnica leta 2017. FOTO: Damjan Žibert

"Vsekakor se bolje počutim v kombinezonu, saj sem ga bolj vajena, a tudi ta obleka ni ravno nekaj slabega (smeh)," je dobro razpoložena Štuhčeva povedala za 24UR. "Vesela sem, da sem lahko sama prišla po nagrado, morda bi bila tudi malce bolj vesela, če bi lahko bila kje drugje, a je, kar je. Vesela sem, da sem si lahko ogledala vso predstavo in uživala sem. Konkurenca športnikov oziroma vrhunskih športnikov je v naši majhni državi ogromna in super je videti, da tudi ostali dosegajo vrhunske rezultate na najrazličnejših področjih. To nas tudi medsebojno motivira, vidiš, da jim gre in si vesel zanje, jih vzpodbujaš. To je res 'fajno' in mislim, da si vsak zasluži pohvalo."

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Gre za 27. prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji, skupno je bila to že petdeseta prireditev nepretrgano. Podeljevalci nagrad so bili legende slovenskega športa, člani slovenskega Hrama športnih junakov Miroslav Cerar, Ivo Daneu, Brane Oblak, Bojan Križaj, Aljoša Žorga, Tomo Česen ... Za izvirno glasbo je poskrbela skupina StrojMachine, ki ne uporablja običajnih inštrumentov, ampak med drugim sode in druge podobne stvari iz vsakdanjega življenja. Sodelovali so tudi harmonikarji, mojstra Miha Debevec in Jernej Hostnik, ter orkester Glasbene šole Škofja Loka. Za plesne točke je poskrbela 60-članska skupina Bolera ter umetnostna kotalkarica Lana Pregelj in ritmičarka Lara Deu, finalistki Miss športa Slovenije 2017. Režiser je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Nova priznanja DŠNS za najboljše športnike je že lani izdelala Skupina SIJ po idejni zasnovi umetnika Luke Tratnika. Soorganizator prireditve Olimpijski komite Slovenije je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v neolimpijskem letu.

Rezultati glasovanja (glasovalo je 131 članov DŠNS)

- moški:
Goran Dragić (košarka) 337 točk
Primož Roglič (kolesarstvo) 162
Luka Dončić (košarka) 120
Jan Oblak (nogomet) 57
Benjamin Savšek (kajak kanu) 57
Tim Gajser (motokros) 15
Mihael Žgank (judo) 12
Peter Kauzer (kajak kanu) 9
Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 5
Rajmond Debevec (strelstvo) 3
Matej Žagar (spidvej) 2
Boštjan Kline (alpsko smučanje) 1
Klemen Prepelič (košarka) 1
Tine Urnaut (odbojka) 1
David Habat (rokoborba) 1
Marko Bezjak (rokomet) 1
Borut Mačkovšek (rokomet) 1
Ivan Trajković (tekvondo) 1

- ženske:
Ilka Štuhec (alpsko smučanje) 376 točk
Janja Garnbret (športno plezanje) 174
Tina Trstenjak (judo) 172
Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu) 46
Ema Kozin (boks) 8
Mina Markovič (športno plezanje) 5
Iza Mlakar (odbojka) 4
Teja Gregorin (biatlon) 1

- ekipa:
Moška košarkarska reprezentanca Slovenije 126 točk
Moška rokometna reprezentanca 22
Namiznoteniška moška ekipa 1 (Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul)
Jadralki Tina Mrak/Veronika Macarol 1
Nogometni klub Maribor 1

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
13. 12. 2017 18.04
+1
za to leto je zavesa padla , ...................
sosed5
13. 12. 2017 11.08
murinar
13. 12. 2017 09.24
+3
dadinho10
13. 12. 2017 09.23
+8
samo kako pa je sasa doncic naredil karijero iz karijere svojega sina, s katerim nista niti skupaj zivela, je pa cudez.... naenkrat, ko je luka zacel opozarjati nase in ko se odvijal film ali bo nastopil za slovenijo, pa ko je nastopil, pa tisto ep, je povsod..... strokovni komentator, zabavljac, saljivec, stand up komik, postal je ko prevc, ki ga vidimo v vsaki reklami......samo da je prevc prepoznavnost dosegel zaradi svojih uspehov, sasa pa zaradi sina.....
BETONSKI
13. 12. 2017 12.00
+0
Kako ali misliš ,da oče ni zaslužen za uspeh svojega sina? Ali oče nima nič pri vzgoji otroka,če ne drugega ima po njem talent za košarko.A zdaj se pa mora odstraniti iz njegovega življenja ali kaj? Mislim ,da je dovolj sposoben tudi oče,sedaj je trener ekipe,ki jo je s skromnimi sredstvi pripeljal v prvo Slovensko ligo. Se ne čudim ,ponavadi kritizirajo in jim nekaj gre v nos takim ,ki s svojim življenjem niso veliko naredili. Vsak ,ki kritizira naj se vpraša kaj je on v življenju dobrega naredil in po čem se ga bodo drugi spominjali.
murinar
13. 12. 2017 09.22
+12
Ilka je pa prava lepotica ! Srečno Ilka in čim prej nazaj
BETONSKI
13. 12. 2017 12.02
+0
Se strinjam ,na žalost pa nima sreče s poškodbami,če se ne motim je to že njena tretja. Ženska z veliko energije,kar žari ko jo bolje pogledaš,marsikatera bi pri taki tretji poškodbi obupala. Kapo dol,s vsem spoštovanjem,za mene boljša kot Tina.
anastaasija
13. 12. 2017 09.20
+6
Naši športniki-poklon vsem !! Zaslužili bi si podelitev z malo več spoštovanja, boljšo režijo, scenarijem in voditelji.. Zelo sem razočarana nad potekom oddaje-rtvslo eno veliko razočaranje in sramota ! Naši športniki si zaslužijo veličastno podelitev, tole pa ni bilo vse skupaj nič!!!
Castrum
13. 12. 2017 08.59
+2
Ja, korekten izbor. Šele ko pogledaš vsa imena vidiš, da smo glede na število prebivalcev svetovna športna velesila.
Kollerik
12. 12. 2017 22.35
+33
Naši dragi športniki nam vsa ta leta na najboljši možen način dokazujejo, da smo narod presežkov. Hvala vam, zlata dekleta in fantje in čim več uspehov ob čim manj poškodbajh v prihodnje!
Vrhovni
12. 12. 2017 22.20
+13
Čestitke vsem športnikom, voditelj in oddaja pa poden od podna, režiser pri men še pometat ne bi smel.
NejkoSLO
12. 12. 2017 22.17
+18
Edin Kučana bi pa po hitrem postopku nagnau vn...
nnanna
13. 12. 2017 08.33
+9
exyu
12. 12. 2017 22.01
+33
sem totalni fen Ilke Štuhec, mogoče je kdo naredil hitro optično primerjavo med Ilko in Križajem, skoraj sem bil ob sapo kakšen vrabček je Križaj naprem Ilke. To več niso ženske, ampak prave nabildane babe, uff ubogi njen fant:)) Drugače pa tudi kapo dol ostalim nagrajencem, sam sem bil v mladosti aktivni športnik in tudi glasbenik. Vse je na TV zelo preprosto, ampak z stavkom ni mogoče opisati koliko je tukaj garanja in odrekanja v ozadju, tako da zasluženo ˝BRAVO ŠPORTNIKI˝!!!!
NejkoSLO
12. 12. 2017 22.15
+6
Apostol1
12. 12. 2017 22.23
+15
Ravno fen Ilke nisem navijam pa zanjo tako kot vsak Slovenec , lahko edino rečem ,če bi bilo plezanje na nivoju popularnosti smučanja in smučanje na nivoju plezanja potem bi osvojila to lovoriko Janja tako pa jo je Ilka ,seveda pa obema čestitke , vseeno je šla lovorika zasluženo v prave roke , samo tako je urejen ta svet.
exyu
12. 12. 2017 22.39
+8
ni to samo Ilka, spoštujem celi njen tim, tako srčno mamo ima da dobim rosne oči, podredila je vse svoje življenje hčerki, to je vsega spoštovanja vredno. Imeti takšne starše, hmmm
Šimemornar
12. 12. 2017 21.53
+26
Čestitke športnikom... Prireditev pa podn od podna, gledal 15min in obupal!
NejkoSLO
12. 12. 2017 22.15
+15
NejkoSLO
12. 12. 2017 21.46
+27
Ilka Čestitke Goran Čestitke Košarkaši Čestitke
Karantanija
13. 12. 2017 09.51
-1
"Košarkaši" je hrvaška beseda. KOŠARKARJI je pa slovenska beseda.
neosnaplanetu
12. 12. 2017 21.17
+8
Kaj pa murgeljc dela v prvi vrsti?! Malisportnik press
Vrhovni
12. 12. 2017 22.22
+9
korintos23
13. 12. 2017 08.36
+5
mackintosh
13. 12. 2017 10.22
+1
Pantokrator
13. 12. 2017 11.42
+1