Šport

Poslovil se je legendarni smučar Boris Strel

Ljubljana, 28. 03. 2013 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./M.F.
Komentarji
11

Umrl je Boris Strel, dobitnik prve slovenske medalje v alpskem smučanju na svetovnih prvenstvih. Njegova veleslalomska zmaga leta 1981 je še vedno edina slovenska moška veleslalomska zmaga.

Retro SKI Party - 39
Retro SKI Party - 39 FOTO: Damjan Žibert

V 54. letu se je poslovil legendarni smučar Boris Strel.

Specialist za veleslalom je Sloveniji 15. decembra leta 1981 prismučal edino moško veleslalomsko zmago, leta 1982 pa še prvo slovensko medaljo na svetovnem prvenstvu. Takrat je na veleslalomu v Schladmingu osvojil bron. Ugnala sta ga le Američan Steve Mahre in Šved Ingemar Stenmark, v bitki za odličje pa je premagal tudi reprezentančnega kolega Bojana Križaja.

Poleg teh uspehov je na zmagovalni oder stopil še enkrat, leta 1981 je bil drugi v švicarskem Adelbodnu. Zabeležil pa je še  33 uvrstitev med najboljšo petnajsterico, ki je po takratnih pravilih  prejela točke svetovnega pokala. Dvakrat se je udeležil tudi olimpijskih iger, kjer je osvojil osmo in peto mesto, tekmovalno pot pa je zaključil leta 1985.

Edina moška veleslalomska zmaga do danes
Strel je bil član generacije na čelu katere je bil nepozabni Tržičan Križaj. Kljub zelo uspešnemu tekmecu znotraj ekipe, ki še danes povsod, kjer se pojavi žanje slavo, pa je Strel še naprej edini slovenski veleslalomist, ki se lahko pohvali z zmago na tekmi svetovnega pokala. Vse od zgodovinskega preboj na najvišjo stopničko zmagovalnega odra leta 1981 v italijanski Cortini d'Ampezzo, to nikomur izmed slovenskih alpincev ni uspelo več. Osnovna disciplina namreč še naprej ostaja nerešljiva uganka za slovensko moško smučarsko elito. Zmaga v Cortini je bila sicer tudi njegova edina na tekmah svetovnega pokala.

Alpska šola in servis smuči
Strel je bil zadnja leta v alpskem smučanju aktiven kot lastnik alpske šole, dobro znan med smučarskimi navdušenci pa je bil njegov smučarski servis. V zgodovino slovenskega alpskega smučanja bo za vselej zapisan kot prvi smučarski dobitnik kolajne na velikih tekmovanjih in prvi (za zdaj tudi edini) zmagovalec moške veleslalomske preizkušnje svetovnega pokala. Pred približno enim letom je praznoval 30-letnico obeh zgodovinskih dosežkov.

Oglasil se je Košir
Nekdanje in aktualne smučarske ase je podobno kot širšo športno javnost, novica o smrti strela šokirala. Prvi med nekdanjimi alpinci se je oglasil nekdanji fenomenalni slalomist Jure Košir, njegovo sporočilo na twiterju pa se glasi: "Ne noooo. R.I.P. Boris Strel." Takšnih in podobnih sporočil na družbenih omrežjih mrgoli, prihajajo pa z vseh koncev sveta, saj je bil Strel za mnoge eden in edini.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1