Šport

Čeferin na Sporto konferenci: Prihodnost nogometa je svetla

Portorož, 23. 11. 2018 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Sporto konferenci v Portorožu je bil osrednji dogodek dneva pogovor s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom. Slednji se je dotaknil številnih aktualnih tem, med drugim tudi o razvoju nogometa kot produkta na globalni ravni, in napovedal, da najpomembnejšo postransko stvar na svetu čaka svetla prihodnost.

Na samem uvodu je 51-letni odvetnik iz Grosupljega izrazil zadovoljstvo zaradi sklenjenega dogovora o sodelovanju z eno od največjih multinacionalk na svetu - Alibaba Group. "Že nekaj časa s sodelavci v Uefi intenzivno razmišljamo o vključitvi ogromnega kitajskega trga v Evropo. Tu ne gre zgolj za kapital, ampak za neverjetne zmožnosti, ki jih ta premore. Ko sem se pogovarjal s soustanoviteljem in obenem izvršnim direktorjem družbe Jackom Majem, sem bil fasciniran nad njegovim pogledom na razvoj nogometa kot produkta na svetovni ravni. Menim, da smo preveč konzervativni v mnogih pogledih, kar nas ovira pri nadaljnjem razvoju," je uvodoma dejal prvi mož evropskega nogometa.

Euro 2020 največji izziv v zadnjih 20 letih
Aleksander Čeferin ni skrival zadovoljstva nad vse večjim zanimanjem najuglednejših svetovnih podjetij za sodelovanje z evropsko nogometno krovno organizacijo, kar pripisuje transparentnosti delovanja Uefe. "Od trenutka, ko sem prevzel vodenje Evropske nogometne zveze, sem se zavzemal za najvišjo mogočo transparentnost delovanja organizacije kot celote. Zavedal sem se vseh težav iz bližnje in daljne preteklosti, a želel sem svetu pokazati, da smo lahko vzor mnogim drugim organizacijam. In verjamem, da nam to zelo dobro uspeva. Vsak dan se soočamo z novimi izzivi, eden izmed največjih je zagotovo organizacija naslednjega evropskega prvenstva leta 2020, ki bo potekalo v kar 12 različnih evropskih državah," se je ob koncu odgovora nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije že dotaknil naslednje teme, evropskega prvenstva čez dve leti. 

Prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin je poudaril, da je transparentnost delovanja Evropske nogometne zveze na prvem mestu.
Prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin je poudaril, da je transparentnost delovanja Evropske nogometne zveze na prvem mestu. FOTO: Damjan Žibert
"To bo ogromen finančni in logistični zalogaj. Morate razumeti, da so države, ki so del Evropske unije, druge pa ne, kar se seboj prinaša razlike v valutah, kulturi dojemanja tega vele-nogometnega dogodka in še mnogih drugih dejavnikih. Zato bo to evropsko prvenstvo morda največji izziv za našo organizacijo v zadnjih dveh desetletjih. Verjamem pa, da bomo s skupnimi močmi uspeli organizirati še eno v nizu spektakularnih tekmovanj, ki nikogar ne bo pustilo ravnodušnega. Obenem pa bo to 60. obletnica tekmovanja, zaradi česar čutimo še nekoliko večjo odgovornost," je poudaril Čeferin.

Liga prvakov bolj priljubljena od ameriškega Superbowla
Ko je govora o elitni ligi prvakov, ki trenutno šteje 32 klubov in z vsako novo sezono postavlja nove mejnike v gledanosti in priljubljenosti po vsem svetu, je Aleksander Čeferin podal zanimivo primerjavo z dogodkom, ki ima neprecenljivo vrednost za ljubitelje športa onkraj Atlantika.

"Če primerjam našo ligo prvakov z ameriškim Superbowlom, je stvar jasna. V Združenih državah Amerike je kultura dojemanja vrhunskih športnih dogodkov nekoliko drugačna kot pri nas v Evropi. Tam je Superbowl vse, to je veledogodek, ki ga spremlja več kot milijon privržencev. Imel sem srečo, da sem se udeležil enega od zaključkov sezone ameriškega nogometa in se prepričal na lastne oči, kako uspešno Američani vključujejo hitro razvijajočo se informacijsko tehnologijo. Na tem področju še zaostajamo za njimi, a sem prepričan, da bomo sčasoma tudi v Evropi dojeli, za kako pomembno področje pravzaprav gre. To je ena od prioritet Uefe v naslednjem štiriletnem ciklusu," je pojasnil Čeferin, ki je med drugim izpostavil zelo pomembno vlogo pokroviteljev v sodobnem nogometu.

Čeferin je med drugim izrazil zadovoljstvo zaradi vse večje priljubljenosti ženskega in dvoranskega nogometa.
Čeferin je med drugim izrazil zadovoljstvo zaradi vse večje priljubljenosti ženskega in dvoranskega nogometa. FOTO: Damjan Žibert

Pokrovitelji danes pričakujejo nekaj več
"Mnogi živijo oziroma delujejo v zmotnem prepričanju, da je pokroviteljem dovolj, če se pojavijo na oglasnem prostoru ob nogometni zelenici ali pa na spletni pasici. Ti časi so že zdavnaj mimo, saj predstavniki sponzorjev danes pričakujejo nekaj več. Zanima jih družbena odgovornost organizacije, transparentnost delovanja, razvojna strategija ... Želijo prisostvovati pri nečem, kjer vidijo pravi smisel, sporočilo za naprej. Zato se pri Uefi vsakodnevno trudimo, da zadovoljimo visoka pričakovanja naših pokroviteljev, ki jih obravnavamo predvsem kot poslovne partnerje. Imam ta privilegij, da se pogosto srečujem z najuglednejšimi predstavniki mnogih zelo priznanih podjetij, s katerimi delim pogled na prihodnost nogometa kot celovitega produkta. Nogomet je prečudovita igra, ki presega meje mogočega, zato želimo našim poslovnim partnerjem ponuditi nekaj več," je odločno poudaril Čeferin.

Svetla nogometna prihodnost
O prihodnosti nogometa kot celovitega produkta ima Aleksander Čeferin zelo pozitivno mnenje. "Verjamem, da lahko postorimo veliko več na vseh področjih, ali povedano drugače: imamo še ogromno rezerv, ki jih bomo v prihodnosti zagotovo aktivirali. Nogometu želimo zagotoviti svetlo prihodnost, zato sem želel kandidirati za nov, poln štiriletni mandat. V tem času bom skušal dokončati začrtano delo izpred dveh let. Marsikdo se je 14. septembra 2016 začudil ob moji izvolitvi, a dokazal sem, da se s popolno transparentnostjo delovanja in poštenimi nameni da priti zelo daleč. Osebno me izjemno veseli vse večja priljubljenost ženskega in dvoranskega nogometa, kot tudi dejstvo, da skozi različne človekoljubne projekte dokazujemo, da Uefa ni le 'tovarna' enormne količine denarja, ampak da znamo prisluhniti slehernemu posamezniku oziroma posameznici," je v optimističnem tonu zaključil dobro razpoloženi predsednik Uefe.   



     

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Hojs
24. 11. 2018 13.22
kod da bi mel vsaj malo veze o nogometu..ta vidi samo denar
tedoVV2HCmedo
23. 11. 2018 21.27
V tem, kar je povedal, se jasno vidi, da je nogomet takšen, kot to zahteva sponzor. Nič novega. Sponzorji v španski in evropski nogometni zvezi nočejo, da bo Real spet prvak, zato se ta dela, da je slab. Naj si kaj takšnega izmislijo tudi v formuli 1, beda je, da vse tekme v nekem obdobju dobi isti človek.
AyrtonS
23. 11. 2018 14.17
+1
sploh prihodnost slovenskega nogometa je svetla,...
tedoVV2HCmedo
23. 11. 2018 21.22
+1
rolica
23. 11. 2018 13.05
+1
dokler boste vrteli take cifre ne bo in tudi ni svetla
oježeš
23. 11. 2018 15.49
+0
Denarja je na razpolago le toliko, kolikor ga prinesejo ljudje z nakupom vstopnic za oglede tekem, nekaj pa še od reklam.
Anon88
23. 11. 2018 13.01
+8
Prihodnost nogometa je bolj črna kot svetla. Če si pogledaš slike od "france national football team 2018" je vsakomur jasno o čem govorim ;)
diebaumeister
23. 11. 2018 13.14
-1
Tudi trije bosanci pri Croatih niso ravno vzor, pa klub temu so jih croati vzeli v reprezentanco
Cisto na hitro
23. 11. 2018 12.18
-4
Nas bolj zanima reka ljubezni kot pa ta fuzbal.
Luther
23. 11. 2018 13.33
+6
Vvseeno te zanima, kaj se dogaja v nogometu, če te ne bi, bi preskočil ta članek, tako kot jaz preskočim neumnost Reka ljubezni.
oježeš
23. 11. 2018 15.49
+0
Ježeš, pa kdo še gleda tiste žajfnice?
N.N.
23. 11. 2018 12.08
+18
pri nas je balinanje bol razvito kot fuzbal..
Luther
23. 11. 2018 13.32
+1
ampak vseeno te zanima, kaj se dogaja v nogometu.