Šport

Slovenski športniki leta 2002

Ljubljana, 22. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Atletinja Jolanda Čeplak in telovadec Aljaž Pegan sta najboljša športnika Slovenije v moški in ženski konkurenci v letu 2002. Slavili pa so tudi bronasti skakalci z olimpijskih iger in slovenska hokejska reprezentanca.

Aljaž Pegan je bil izbran za športnika leta
Aljaž Pegan je bil izbran za športnika leta FOTO: Reuters

Društvo športnih novinarjev Slovenije je za najboljšo ekipo v kolektivnih igrah izbralo hokejsko reprezentanco Slovenije, bronasti skakalci z olimpijskih iger v Salt Lake Cityju Primož Peterka, Peter Žonta, Damjan Fras in Robert Kranjec so dobili nagrado za najboljšo ekipo v individualnih športih, nagrado za fair play pa je prejela strelka Natalija Prednik. Med športniki je bil drugi telovadec Mitja Petkovšek, tretji pa plavalec Peter Mankoč. Plavalka Alenka Kejžar je bila druga med športnicami, smučarska tekačica Petra Majdič pa tretja.

Najboljše športnike sezone so razglasili na tradicionalni prireditvi Športnik leta. Soprireditelj 35. prireditve Športnik leta je bil Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja priznanja olimpijske plamenice in velike statue.

Čeplakova si je 'pritekla' tudi naslov športnice leta
Čeplakova si je 'pritekla' tudi naslov športnice leta FOTO: Reuters

Olimpijske plamenice so za ekipno tretje mesto na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju 2002 prejeli skakalci Primož Peterka, Peter Žonta, Damjan Fras in Robert Kranjec ter njihov trener Matjaž Zupan, velike statue pa so dobili kajakaš Miha Terdič (trener Marjan Štukelj) za srebro na svetovnem prvenstvu v slalomski disciplini K-1, strelec Rajmond Debevec (trener Alojz Mikolič) za srebro na svetovnem prvenstvu z malokalibrsko puško, veslač Iztok Čop (trener Miloš Janša) prav tako za srebrno odličje na svetovnem prvenstvu, deskar na snegu Dejan Košir (trener Primož Bernik) za peto mesto v paralelnem veleslalomu na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju, plavalec Peter Mankoč (trener Dimitrij Mancevič) za zmago na 100 m mešano na svetovnem prvenstvu v kratkem bazenu, atletinja Jolanda Čeplak (trener Aleš Škoberne) za zmago v teku na 800 m na dvoranskem evropskem prvenstvu ter telovadca Aljaž Pegan (trener Jože Mešl) za srebro na drogu na svetovnem prvenstvu in Mitja Petkovšek (trener Edvard Kolar) za srebrni kolajni na bradlji doseženi tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu.

Za športnike leta je glasovalo 115 članov DŠNS; v posamični konkurenci so za prvo mesto športniki dobili po tri, za drugo po dve in tretje po eno točko, v ekipni pa so bile na glasovnici le najboljše ekipe (po ena točka). Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez, prireditev pa sta vodila radijska novinarja Uršula Majcen in Aleš Varoga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja