Šport

FOTO: Peter Prevc četrtič zapored športnik leta, tokrat mu družbo delata Tina Trstenjak in hokejska reprezentanca

Ljubljana, 13. 12. 2016 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša športnika Slovenije v letu 2016 sta zlata judoistka Tina Trstenjak in četrtič zaporedoma smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Trstenjakova je nagrado prejela prvič, Prevc četrtič, hokejska reprezentanca pa petič.

Tina Trstenjak je na olimpijske igre v Riu de Janeiru prišla kot svetovna in evropska prvakinja ter z zlatom upravičila vlogo favoritinje. S tem je prehitela svojo judoistično kolegico in prav tako dobitnico olimpijskega odličja Anamari Velenšek (181 točk), katere bron je bil zaradi poškodbe kolena vreden zlata, tretja je bila Janja Garnbret (109), druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini športnega plezanja. Osvojila je skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti ter na prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu kot tretja po vrsti prejela nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Tako kot med športnicami je tudi med športniki trojica presegla 100 točk, največ pa jih je po sezoni rekordov prejel Peter Prevc (266), zmagovalec novoletne turneje, svetovnega prvenstva v poletih ter skupni zmagovalec svetovnega pokala ter zmagovalec seštevka v poletih.

Izstopajoča mlada športna osebnost leta Janja Garnbret.
Izstopajoča mlada športna osebnost leta Janja Garnbret. FOTO: Damjan Žibert

Drugi je bil jadralec Vasilij Žbogar, ki je decembra lani na Novi Zelandiji z bronasto kolajno v razredu finn osvojil svoje prvo odličje na svetovnih prvenstvih, v Riu de Janeiru pa je 41-letni jadralec s srebrom osvojil še tretje olimpijsko odličje v karieri in se zapisal med najuspešnejše jadralce vseh časov. S štirimi točkami zaostanka je sledil motokrosist Tim Gajser (120), prvi motokrosist z zaporednima naslovoma svetovnega prvaka v MX2 in MXGP ter prvi najstnik, ki si je pokoril elito.

Ekipa leta hokejska reprezentanca Slovenije
Ekipa leta je postala hokejska reprezentanca Slovenije (61 glasov) z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre. Risi bodo v olimpijskem Pyeongchangu branili visoko sedmo mesto iz nepozabnega Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta, ki poteka nepretrgano že od leta 1968.

Nagrado za najboljšo ekipo je prevzel selektor hokejske reprezentance Nik Zupančič.
Nagrado za najboljšo ekipo je prevzel selektor hokejske reprezentance Nik Zupančič. FOTO: Damjan Žibert

Priznanja najboljšim so ob petindvajsetletnici samostojne slovenske države izročili vrhunski športniki iz tega obdobja; Iztok Čop, Brigita Bukovec, Primož Peterka, Urška Žolnir, Dušan Hauptman, Rajmond Debevec. Popolnoma nova priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla.

Vrstni red glasovanja (glasovalo je 119 članov DŠNS) za športnika leta:
1. Peter Prevc (smučarski skoki) 266
2. Vasilij Žbogar (jadranje) 124
3. Tim Gajser (motokros) 120
4. Peter Kauzer (kajak kanu) 90
5. Jan Oblak (nogomet) 86
6. Uroš Zorman (rokomet) 9
7. Primož Roglič (kolesarstvo) 6
. Tine Urnaut (odbojka) 6
9. Uroš Ban (padalstvo) 4
10. Sašo Bertoncelj (gimnastika) 2
11. Josip Iličić (nogomet) 1

Športnica leta:
1. Tina Trstenjak (judo) 346
2. Anamari Velenšek (judo) 181
3. Janja Garnbret (športni plezanje) 109
4. Maja Vtič (smučarski skoki) 42
5. Tjaša Oder (plavanje) 12
6. Mina Markovič (športno plezanje) 10
7. Urša Kragelj (kajak kanu) 5
8. Maja Sajovic (padalstvo) 3
. Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu) 3
10. Ana Drev (alpsko smučanje) 2
11. Tina Šutej (atletika) 1

Ekipa leta:
1. hokejska reprezentanca Slovenije 61
2. rokometna reprezentanca Slovenije 49
3. kajakaška reprezentanca Slovenije 5
4. padalska reprezentanca Slovenije 2
5. NK Olimpija Ljubljana 1
. moška odbojkarska reprezentanca Slovenije 1

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

attack
15. 12. 2016 15.15
+1
Kuharija od zcetka do konca. To nima ravno dosti zveze s športom. kaj pa ima danes zveze s čim:):):) Same interesne sfere...gospodarstvo, politika ki je pri nas v vse vmešana , tudi v ta izbor, šport....mah, brez veze, če veš lkaj je v ozadju:)
attack
15. 12. 2016 15.17
+1
Mi slovenci pa itak brcamo v temo..v 80% primerov, tam kjer nobeden ne:):):)Kar je pri nas veliko drugje še opazijo ne in obratno:):):)
Principat
15. 12. 2016 10.40
+2
po komentarjih sodeč napram o 90.000 TM se vidi , kdo je športna znamka , pa bi v tem trenutku moralo biti obratnio
Mikrostruktura
14. 12. 2016 11.16
-1
Primerjati motokros in Skoke/polete je čudno. Motorkos je fizično in psihično zahteven šport vendar je konkurenca zelo selekcionirana saj mora tisti, ki se začne z tem ukvarjati imeti zelo veliko finančno podporo. Ponavadi so to na začetku premožnejši starši, naprej pa kakšen proizvajalec opreme in motorjev. Skakalec lahko začne v Slovenskem klubu, z Slovenskimi smučmi in v sloveniji narejenim dresom oziroma opremo. Konkurenca je posledično veliko večja že od mlajših sekcij dalje. Skakalci dosežejo nekoliko manjše hitrosti kot motorkrosisti vendar pa po zraku letijo precej precej dlje, posledice hudega padca pa so tudi znane. V skoskih je noro postaviti tako visoke mejnike kot jih je Peter in to proti vsej svetovni konkurenci. Gajser jih pač še mora, da bo konkuriral Prevcu. Da ne bo pomote kapo dol Timu in njegovi ekipi.
BrNuS
14. 12. 2016 12.53
+0
Delno se strinjam..a menim da je Gajser izpolnil vec kot vsa pricakovanja. Mejnik je to da 19 letnik zmaga v dveh najtezjih skulinah mx na svetu. Kaj bi se po tvojem moral narest? Aja in to z motorjem kateri ni nikoli dominiral v motokrosu..
saturnsky23 saturnsky23
14. 12. 2016 11.16
-5
Apostol. Če bi Jezus imel take Apostole kot si ti, s fanatično omejenostjo, bi še danes čakali na zadnjo večerjo. Smučanje ali skakanje ni meritorno v svetu s pravimi vrhunskimi športi. Zakaj?. Zato ker tega tam ne držijo, ne obstaja , ni gledljivo, jih ne zanima. Mi smo mali narod in drugega nimamo, nismo uspešni tam kjer je osredotočen bazen svetovne športne pozornosti. Vedi da Planica je samo enkrat na leto, pa ne zaradi skokov, temveč zaradi druženja, pijančevanja. Deluje narodno pomirjujoče, da nam poteši agresijo, podobno kot služi Muslimanom gora Arafat.
Apostol1
14. 12. 2016 18.15
+2
Kar se fanatične omejenosti tiče si ti brez konkurence ,ker pri smučanju in skakanju so ravno tako vrhunski in adrenalinski športniki kot so motokrosisti ali pa deskarji na valovih in mnogo bolj adrenalinsko kot pa nogometaši ali pa šah kot si ga ti omenil . Drugič pojem vrhunski šport velja za vsak šport ,kjer športniki dosegajo najvišje rezultate in ti s tem nimaš povsem razčiščeno . Tretjič ,pijančevanja v Planici ni ne več ne manj kot pa drugih prizoriščih ,sam sem imel srečo da sem bil na mnogih skakalnih prireditvah in povsod je bilo bolj kot ne enako Planici in še tole Planica je v svetu poznana predvsem ljubiteljem tega športa in sigurno ni poznana v Afriki ali na Havajih tako kot pri nas v Sloveniji ne poznamo naprimer deskanja na valovih in tako naprej in še enkrat zamisli se nad svojo omejenostjo.
Apostol1
14. 12. 2016 10.31
+2
Peter Prevc je postavljal v prejšnji sezoni rekorde , ki kar nekaj časa ne bodo preseženi in kljub vsemu da je Tim Gajser enkraten ga nikakor ne vidim z lovoriko športnik leta .Je pa prav tako ker skoki so nacionalni šport ,kjer se vidijo tudi mladi in veliko več možnosti imajo otroci za treniranje skokov kot pa za treniranje moto krosa , ki je vsaj zame sicer zelo zanimiv šport za gledanje in smo ga večkrat še bivši YU z veseljem gledali v Podljubelju ampak še vedno je in bo vsaj zaenkrat ostal bolj kot ne eksotični šport.
saturnsky23 saturnsky23
14. 12. 2016 10.39
-5
Kakšen nacijonalni šport je to, ko tekmuje, nastopa 20-30set ljudi, celo šahistov je več. In gdo to sploh razglaša za nacionalni šport?
Apostol1
14. 12. 2016 10.55
+0
saturnsky Imamo skakalnic po Sloveniji mnogo več kot pa prog za motokros ,imamo skakalcev več kot 10x več kot pa motokrosistov , poleg tega imamo Planico ,ki je pojem za smučarske polete in ti tule pišeš oslarije ki odražajo predvsem tvoj značaj in objestnost da lahko napišeš kot anonimec kar ti tisti hip pride na misel iz te tvoje domišljave in nevoščljive glave. In takih komentarjev ,kjer se vidi pogovorno Slovenska nevoščljivost in domišljavost jih je na žalost kar precej.Normalno pa je da je šahistov ali nogometašev veliko več kot pa skakalcev , ker razlika med temi športi je očitna ,žal pa ti nisi v stanju da bi to dojel.
BrNuS
14. 12. 2016 12.50
+1
Sej to je to, vec moznosti imajo skakalci za vrhunski uspeh kot motokrosisti..zato pa je Tim Gajser fenomen. Od skakalcev se nekako pricakuje da bodo med prvimi, ravno zaradi pogojev. Npr.steze za motokros z mivko v Sloveniji ni...Tim je na taki podlagi ugnal 8x svetovnega prvaka Cairolija v njegovi domaci dezeli na prakticno njegovi progi...
BrNuS
14. 12. 2016 10.07
+2
Slovenija je pregloboko v teh skokih in smučanju, zaradi slednjega je zaslepljena dobesedno, prav je in super je, da je Prevc prvi in še kdo bo prišel na njegovo mesto, dobro kaže tudi bratu itd.. Garanje Tima Gajserja in njegovega očeta je pa menim kar nekaj stopničk višje. Da je Tim Gajser prvak tako mx2 kot mxGP je pa bilo potrebno krvavo garati...dobesedno in veliko nas je kateri menimo, da bi si zaslužil prvo mesto kot najboljši športnik Slovenije. V naših srcih je itak prvi!
Apostol1
14. 12. 2016 18.38
+2
Prevca in Gajserja je težko primerjati , v vsakem slučaju sta oba lansko leto nanizala sijajne rezultate in tudi uspeh v motokrosu je finančno skoraj nemogoče primerjati z skoki , ker pri motokrosu je za uspeh potrebno mnogo več denarja kot pri skokih , po drugi strani pa motokros ne bo nikoli vsaj v Sloveniji ne tako množičen kot so skoki in smučanje ,ki upravičeno veljata za Slovenski nacionalni šport ,kar za motokros mirno upam reči da to ne bo nikoli in zato tudi nagrada Petru ,ker je to pač pogojeno tudi z popularnostjo nekega športa
Mikrostruktura
14. 12. 2016 09.58
+6
Ne se kregat kdo si zasluži to nagrado. Gajser in Peter sta oba super športnika in hvala bogu, da jih imamo. Nagrade so za rajo in zato jo je Peter tudi dobil saj so zimski športi pri nas v ospredju in prinesejo več v blagajne saj imamo konec koncev eno največjih letalnic na svetu v Sloveniji. Podal bi pa samo še komentar v stilu - Slak da te ni sram!
slaiko
14. 12. 2016 09.49
+0
ma kašni skoki in vaši Prevci. Tim Gajser si je zaslužu 1. mesto! Sicer pa itak nacjinalka ne more nagradit športnika ki se ne predvaja na njihovi televiziji.
saturnsky23 saturnsky23
14. 12. 2016 09.18
-2
Undecima ima še kako prav. Dokler bo ta plejada novinarjev na RTV, ki so dobesedno zaslepljeni v smučanje, ne bo drugače. Oni bolano, slepo kar naprej glasujejo. Tistemu, ki seže spomin nazaj, se bo spomnil, da "večno" so bili Križaji, Streli, Mateje,Peterke, vmes mnoga ista pašta, sedaj Prevci. Tako bo še naprej, dokler ne raspade RTV in razni Kocijančiči.
BrNuS
14. 12. 2016 09.21
-2
Tako je! Samo da so na nogah smuce...ni fer!
bratumil
14. 12. 2016 09.09
+1
zelo lepe slike, še lepše pa bi bile brez fac naših politikov.
Frigo
13. 12. 2016 22.49
-17
da sem jaz športnik nebi nikoli tekmoval pod slovensko zastavo nikol
murinar
14. 12. 2016 08.44
+2
peccatum
14. 12. 2016 09.20
+1
degenos
13. 12. 2016 22.39
+13
najboljši zamene je Tim Gajser .....on si je najbolj zaslužu naziv športnik leta
BrNuS
14. 12. 2016 08.29
+2
profesore
13. 12. 2016 22.39
+1
A mogoce veste kolilo ljudi se na tem svetu ukvarja s skoki in koliko z motoktosom. Mogoce bo ta podatek komu dal za razmislit kdo si je zasluzil športnik leta 2016. Drugace pa cestitke vsem sportnikom kateri zastopajo naso drzavo.
BožidarMacur
13. 12. 2016 22.08
+8
Bravo PERO dobro si napovedal hudomalju in slaksu
Principat
13. 12. 2016 22.05
+18
preprosto komedija za nekaj izbrancev in posiljevanje s strani medijev s svojimi prepričanji
Karantanija
13. 12. 2016 21.59
+22
Junak je, kdor zmaguje. Še večji junak je tisti, ki pade, vstane, se zopet pobere. Velja za športnike in na splošno v življenju! Bravo, Peter! Hrabro naprej v nove uspehe, v nove zmage! Slovenija je z vami!
*sweet*
13. 12. 2016 21.52
+9
HAHAHAHAHAHA nominacija za NK Olimpija.A uspeh je to da po 21 letih usvojiš podarjen naslov?Ne me....
degenos
13. 12. 2016 22.38
-3
BrNuS
13. 12. 2016 21.32
+17
Kaksen prezir..oprostite, Tim Gajser absolutno prvi..in kar dalec za njim nobenega...Tim Gajser je junak, vsaj novinarcki ...razvrednotli ste zagotovo najbolj trdo delo od vseh izbrancev. Ne poznate sporta kot je motokros....aja pa se nekaj..njegov uspeh je najvecji uspeh Slovenije v avto moto sportu v zgodovini.. Peter Prevc je pa samo odlicen skakalec kot je bil Peterka. ..moje mnenje zal
poper00
13. 12. 2016 21.43
+13
Peter prevc je dosegel največ zmag v enem letu v vsej zgodovini smučarskih skokov in postal še svetovni prvak v poletih zato ne vem kje ti vidiš prezir.Martin Schmit je s pol Prevčevimi zmagami Osvojil naziv športnika leta v Nemčiji za njim pa se je uvrstil Michael Schumaher,ki je takrat podrl vse rekorde.A so s tem Nemci tudi pokazali prezir in neznanje do motošportov?
BrNuS
13. 12. 2016 21.49
+1
mah kje pa, gre za predvem populistično odločitev, peter prevc je samo odličen skakalec..nebi pa o tem kaj pomeni biti prvak mxgp ter mx2...koliko truda in koliko napora ter znanja..pa 20 let ma dečko..mal vklopi inteligence, verjetno tudi ti ne poznaš motokrosa...brez dvoma bi moral biti prvi TIM,brez kančka dvoma! Ti pa se lahk v nemčijo preseliš..mene kaj malo briga za nemce!
poper00
13. 12. 2016 21.56
+12
Z svojim razgovorom kažeš svojo inteligenco in totalno pristranskost.Ne govori o trudu in znanju ker nimaš pojma koliko truda se vlaga pri skokih.Kdo se naj kam seli pa zadrži za sebe.
Bald
13. 12. 2016 22.01
+5
Karantanija
13. 12. 2016 22.02
+12
BrNuS, letos bi vas radi videli v Planici na vrhu skakalnice kot predskakalca. Je še kar nekaj časa, kar hitro na trening. Pa da vidimo junaka!
Z.I.Z.U.
13. 12. 2016 22.03
-3
A motokros ni šport?? Zakaj bi potem skoki bili?
BrNuS
13. 12. 2016 22.04
-4
to ni razgovor..temu se reče komentar..sam da boš vedel! pa Slovenščina te malo muči...s svojim je pravilno! Nisem slabo govoril čez Prevca...ampak Tim je toliko bolj zaslužen za 1.mesto, brez dvoma.
Karantanija
13. 12. 2016 22.07
+5
Ja, res je, S svojim je pravilno in tudi slovenščina se piše z malo, Slovenec pa z veliko.
BrNuS
13. 12. 2016 22.08
-3
kar se tiče bolj večje hrabrosti...sploh zmaga motokros, več hujših poškodb in večja procentualna možnost za poškodbe vsekakor motokros. ampak ne govorim čez Prevca kot rečeno vsaka mu čast...prvak nimaš kaj! Tim Gajser si bolj zasluži zmago, pa še nekaj če že debatiramo o garanju...niti približno se skoki ne morejo primerjat z motokrosom...niti približno..žal! nočem Vas jezit ampak realnost je takšna
poper00
13. 12. 2016 22.10
+4
Komentar je nekaj žaljenje pa drugo.Za mojo slovenščino se ne sekiraj ampak raje premisli malo o sebi.Tim je pa seveda super dečko in vrhunski športnik ,kar pa očitno ne velja za vse njegove navijače.
neopredelen
13. 12. 2016 22.12
+4
Peter je zmagal med vsemi moznimi. Ni ga cloveka na svetu ki bi bil bolsi. Tim je pa zmagal v tekmvanju v katerem najbolsih NI saj so vsi v ameriki. Smo videli na ameriski dirki ko je vse lulat en pelo....je pa timov uspeh vrhunski. Vendar je tukaj tisti AMPAK.
BrNuS
13. 12. 2016 22.15
-2
Jankoa zmotu sem se.. res je..narobe sem napisal slovenščina.. sam tudi ti maš napake v kometarju...kar se pa junaka tiče na vrhu Planice pa nebi, ker tudi ti ne upaš skočit ali pač...jaz ne upam. Junak pa si mogoče ti..kaj vem...zdi se mi že, da bi znal bit..
BrNuS
13. 12. 2016 22.19
-3
bodite realisti gospodje.. romanili..ti pa res nimaš pojma...Amerika je čisto druga kot evropa..poleg tega poglej zadnjo tekmo v Ameriki na superkros stezi....glejte naprej pa potem sodite. Jaz sem skoke gledal, vsa čast Prevcu..to je to, nimamo kaj očitat...
Karantanija
13. 12. 2016 22.31
+3
Nisem junak, a tudi ne sodim tistega, o čemer ne vem veliko. Je že prav tako kot je odločila komisija, da je Peter najboljši športnik leta. Tim bo pa drugo leto. Vsi ne morejo biti prvi. Pri vsakem zakaj je tudi ZATO!
degenos
13. 12. 2016 22.41
-3
kaj pa letos nič ...slava v glavo udarila
sanotact
14. 12. 2016 08.27
+1
OBA STA VRHUNSKA ŠPORTNIKA! :) tako da konec kregarije
BožidarMacur
13. 12. 2016 21.30
-3
PERO VIOLA ! PERO VIOLA !
Bald
13. 12. 2016 22.02
-1
ninchy19
13. 12. 2016 21.29
+18
zmagovalci pricakovani..malo bode v oci 3 mesto gajserja..prireditev pa na nivoju osnovnosolske
Karantanija
13. 12. 2016 22.03
+2
Ja, zelo počasi je teklo, ni bilo dobro zastavljeno. Preveč odmora vmes, morda bi morala biti voditeljica malo bolj hitra .... dolgočasno!