Šport

Stopničke za Damjana

Einsiedeln, 18. 08. 2007 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijec Morgenstern je zmagovalec tekme skakalcev v Einsiedelnu in turneje štirih narodov. Damjan je bil na tekmi 3.

Damjan je bil s tretjim mestom najboljši Slovenec
Damjan je bil s tretjim mestom najboljši Slovenec FOTO: Reuters

Avstrijec Thomas Morgenstern je z 248,3 točke (104/114,5 m) zmagovalec tekme v Einsiedelnu in je z današnjo zmago dobil tudi turnejo štirih narodov (Hinterzarten, Courchevel, Pragelato, Einsiedeln) poletne velike nagrade v smučarskih skokih.

Drugo mesto je z 244,6 točke danes osvojil Poljak Adam Malysz (105,5/111,5), zgolj za desetinko točke pa je za poljskim veteranom na odličnem tretjem mestu zaostal najboljši Slovenec Jernej Damjan (108,5/109; 244,5), ki je tako vnovič osvojil tudi nagrado za najboljšega moža dneva.

Damjanov uspeh je s 27. mestom dopolnil še Robert Kranjec (103/101,5 m; 216,1 točke), brez finala na zadnji tekmi turneje štirih narodov pa sta od Slovencev ostala Primož Pikl (99 m), ki se mu je nastop ponesrečil in je skupaj s Fincem Jannejem Ahonenom končal na 36. mestu, povsem v ozadju pa je na 49. mestu pristal Jure Šinkovec (89,5).

"Danes je za nas dober dan," se je po tekmi smejalo glavnemu trenerju slovenske reprezentance Ari-Pekki Nikkoli. "Jernej je tu v Švici ves čas odlično skakal, Primož je ravno na zadnji tekmi turneje naredil veliko napako, ko je bil prezgoden pri odskoku, sicer pa je imel povsem enake razmere kot Jernej. Zelo sem zadovoljen tudi z Robijem, saj iz tekme v tekmo napreduje in skače bolje. Na treh od štirih tekem turneje se je prebil tudi do točk in ves čas dela korake naprej, kar je super. Medtem ko se je Šinkovec ta čas malo 'izgubil' in bomo videli, kako naprej."

Po besedah Nikkole zdaj skakalce čaka tridnevni trening v Kranju, nato pa se bo strokovni štab odločil, kdo bo odpotoval na naslednji dve tekmi poletne velike nagrade na Poljsko. "Pogovoriti se moram tudi z Goranom Janusom, ki je ta čas s fanti na tekmah celinskega pokala na Norveškem in dobro razmisliti tudi o tem, ali bo Pikl lovil točke celinskega pokala za kvoto v Beljaku ali bo odpotoval v Zakopane."

"Današnja tekma je bila precej težka, a tu v Švici mi skakalnica očitno leži, saj sem ves čas dobro skakal. K sreči mi poškodba kolena ni nagajala, nastopil sem brez bolečin in tudi ocene so bile lepše. Res sem vesel," je bil po nastopu dobre volje Damjan.

Naslednji tekmi poletne VN bosta prihodnji konec tedna (24. in 25. avgusta) v poljskih Zakopanah.

V skupni razvrstitvi poletne VN je v vodstvu današnji zmagovalec Morgenstern (320 točk), ki je osvojil tudi turnejo štirih narodov (Nemčija, Francija, Italija, Švica), pred Malyszem (300), tretji je današnji vodilni po prvi seriji, ki je nato tekmo končal na šestem mestu, Avstrijec Gregor Schlierenzauer (236). Najboljši Slovenec je Damjan (111), ki se je prebil na deveto mesto in ima tako nastop v Zakopanah kot član elitne deseterice že zagotovljen, Pikl (50) je 19., do točk pa je na tekmah VN prišel tudi Kranjec (10), ki je 40.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.