Šport

V Celju za tri milijone škode

Celje, 27. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, G.K.
Komentarji
0

Razgrajači so v Celju pred in po nogometni tekmi povzročili za tri milijone tolarjev škode, prišlo pa je tudi do pretepa. Policisti so skupno pridržali 65 oseb.

Razgreti navijači so se znesli nad parkiranimi vozili, izložbenimi okni, stoli in mizami (Foto: POP TV)
Razgreti navijači so se znesli nad parkiranimi vozili, izložbenimi okni, stoli in mizami (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Policija je vedela, da bo iz Nemčije prispelo okoli tisoč navijačev, med njimi naj bi jih problematičnih manj kot 100. A jih vseeno niso uspeli obvladati, saj so se sprli, ko policistov ni bilo v mestu.

Sinočnjo prijateljsko nogometno tekmo med Slovenijo in Nemčijo (0:1) v Celju so omadeževali le nekateri pristaši nemške izbrane vrste, ki so že v popoldanskih urah razgrajali po središču Celja.

Tamkajšnja policijska uprava je sporočila, da je bilo na Krekovem trgu in Prešernovi ulici poškodovanih sedem objektov, pri čemer so se razgrajači spravili predvsem na izložbena okna ter stole in mize. Po podatkih policije so nemški navijači, ki so se najprej sprli med seboj, poškodovali tudi nekaj parkiranih vozil, skupno pa je nastalo za približno tri milijone tolarjev škode.

Nemški navijači so si v Celju dali 'duška' (Foto: POP TV)
Nemški navijači so si v Celju dali 'duška' (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Policisti so morali že pred tekmo pridržati 38 navijačev, da so se strasti pomirile. Pri intervenciji je bil lažje poškodovan policist, brez poškodb pa je niso odnesli niti navijači.

Policisti in kriminalisti v zvezi kršitve javnega reda in miru in storjenega kaznivega dejanja še zbirajo obvestila, skupaj pa so pred in po tekmi pridržali 65 oseb, med njimi 45 Nemcev. Vsi so bili po končanem srečanju izpuščeni.

Po tekmi je prišlo na parkirnem prostoru športnega objekta in trgovskega centra tudi do pretepa med navijači nemške in slovenske nogometne reprezentance. Na kraju so posredovali pripadniki posebne policijske enote Policijske uprave Celje in Maribor, na Okrajno sodišče pa bodo podali obdolžilne predloge za pet Nemcev in sedem Slovencev. Zaradi kršenja določil Zakona o prekrških zoper javni red in mir bo policija podala obdolžilne predloge še za 20 slovenskih državljanov.

Z nasilneži se je spopadlo kar 230 policistov (Foto: POP TV)
Z nasilneži se je spopadlo kar 230 policistov (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Policisti so pri storitvi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe prijeli še dva navijača slovenske izbrane vrste. V zvezi s tem še zbirajo obvestila in bodo nato podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo.

Nemški selektor: To je za nas sramota

Nad razgrajanjem nemških navijačev je bil ogorčen tudi nemški selektor Jürgen Klinsmann. Izgredi so ga presenetili in prizadeli.

"Ja, to je za nas sramota. Že pred tekmo sem od našega tiskovnega predstavnika dobil informacijo, da je prišlo do neredov v centru mesta. Tudi to, kar se je dogajalo med tekmo, ne sodi na igrišče. Niti v športu niti kje drugje. In zato nas je sram, ker to na našo državo meče slabo luč. Pred nami je svetovno prvenstvo, kjer bi se radi pred svetom predstavili kot dobri gostitelji in takšni vandali nam to preprečujejo," je povedal.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou