Šport

VIDEO: Mamica in vrhunska atletinja

Ljubljana, 12. 02. 2008 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jana Šumi
Komentarji
0

Alenka Bikar se je po porodu vrnila na atletske steze in si želi nastopiti na olimpijskih igrah v Pekingu.

Alenka Bikar je že desetletje ena najuspešnejših slovenskih atletinj, svoje največje uspehe pa je dosegala v teku na 200 metrov. Na svetovnem prvenstvu v Edmontonu je 2001 v svoji paradni disciplini osvojila sedmo mesto in bila druga najhitrejša Evropejka. Je stalna članica slovenske reprezentance, dvakrat pa je osvojila tudi naziv najboljše atletinje v Sloveniji (2001 in 2005).

Alenka Bikar s hčerko Piko
Alenka Bikar s hčerko Piko FOTO: Kanal A

Konec leta 2005 se je odločila za naraščaj in septembra leta 2006 rodila hčerko Piko. Že med nosečnostjo je čutila veliko željo po nadaljevanju kariere in po vsega štirih mesecih (januarja 2007) začela s treningi. V poletni sezoni 2007 je tekla le na 100 metrov, kajti tek na 200 metrov je bil takrat zanjo še prevelik zalogaj. Morda pa je vseeno začela prehitro, saj je imela kar nekaj težav s poškodbo, ki se je vlekla večji del pomladi.

Materinstvo in atletsko kariero zelo dobro usklajuje. Trenira večinoma dopoldan, ko je hči v vrtcu, popoldan pa nanjo popazi očka Marjan. Utrujenost je vseeno večja, vendar vedno energične 34-letnice to sploh ne moti. Tudi na priprave v tujino odide cela družina in tako so bili decembra lani vsi skupaj na Kanarskih otokih.

V letošnji sezoni je na 60 metrov tekla 7,48 sekunde, kar je odličen pokazatelj za prihajajočo poletno sezono. S takšno hitrostjo bi na 200 metrov lahko odtekla tako želeno normo za olimpijske igre v Pekingu (A norma 23,00, B norma 23,20 sekunde).

Materinstvo pa je med atletinjami zelo pogosto, saj se veliko atletinj po porodu vrne v sam svetovni vrh. Trenutno najuspešnejši mamici sta gotovo maratonka Paula Radcliffe in skakalka troskoka Tatiana Lebedeva, ki nista le med najboljšimi, ampak prav na samem vrhu v svojih disciplinah. V odlično formo pa je možno po porodu priti tudi v šprintu, kar dokazuje Alenkina konkurentka v teku na 200 metrov, Muriel Hurtis. Med slovenskimi vrhunskimi atletinjami Vrhničanka prebija led v vračanju v vrhunsko formo po porodu, družbo pa ji dela še skakalka troskoka Snežana Vukmirović Rodić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.