Šport

Vodnik Janeza Usenika: Kako spremljati Super Bowl LII

Ljubljana, 04. 02. 2018 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
53

V Minneapolisu se bo razpletel športni dogodek leta za ZDA. Finale lige NFL ameriškega nogometa je vedno trenutek, kjer se spopadejo milijarde dolarjev, pomerijo se najbogatejše ekipe na planetu, odvrtijo se najdražje reklame v zgodovini televizije. Za večino Evropejcev pa je to tista stvar, ki se zgodi med spanjem. Tukaj so navodila kako ostati buden.

Novinar Janez Usenik je eden tistih, ki sredi noči, medtem ko večina Slovencev spi, spremlja najbolj napeto tekmo čez lužo.
Novinar Janez Usenik je eden tistih, ki sredi noči, medtem ko večina Slovencev spi, spremlja najbolj napeto tekmo čez lužo. FOTO: POP TV

'Kako lahko gledaš ta šport? To je navadno nasilje, ki je všeč trapastim Američanom. Saj je prekinitev več kot akcije...'

To je bil komentar, ki sem ga pogosto slišal od prijateljev, če smo se slučajno pogovarjali o ameriškem nogometu. Priznam, ta komentar danes slišim vedno redkeje, preprosto zato, ker je med mojimi kolegi vse več takih, ki ga gledajo. Ameriški nogomet je v velikem vzponu v Evropi, tako močnem, da liga NFL resno razmišlja, da bi eno od ekip preselila v London ali celo Madrid. In ne, to ni naključje. Če še niste navijač, pa razmišljate, da bi to postali, vam najprej ponudim štiri razloge. Zakaj gledati superbowl.

1. Gledate ga lahko kot šahovsko uganko 

Na prvi pogled je ameriški nogomet videti zgolj fizičen šport v katerem hkrati gledamo sumo borbo zajetnih linijskih igralcev in prosto borbo bočnih branilcev, ki skušajo lovilcem zlomiti hrbtenice. Ampak v resnici je to verjetno najbolj kompleksen in taktičen moštveni šport.

Res je, povprečna tekma traja okoli tri ure, čiste akcije pa je v tem času za približno pol ure. Toda v resnici ostali dve uri in pol trenerji in igralci igrajo šah. Vsak korak v akciji in delo vsakega igralca je natančno določeno. Celo navadni navijači znajo po določenem času že iz postavitve igralcev na igrišču sklepati, kaj se bo zgodilo v napadu in če gledate tekmo v družbi, je to lahko dobra osnova za pivsko igro.

"Stavim, da bo podaja na Gronkowskega, fade v levi daljni kot cone ..." recimo rečeš, ko vidiš, da ga krijejo ena na ena. In če se zmotiš, piješ ... Samo predlagam, nič ne silim ... Saj veste, da ministrstvo za zdravje opozarja ...

Letošnji superbowl bi moral biti šahovska poslastica. Doug Pederson se je v Philadelphiji izkazal za izjemnega stratega, Bill Belichick pa je v Bostonu tako ali tako že leta nesporni Napoleon tega športa.

Ogrevanje pred nocojšnjo tekmo.
Ogrevanje pred nocojšnjo tekmo. FOTO: AP

2. Lahko ste del zgodovine nekega športa

Če vas to navdušuje, navijajte za New England Patriots. Danes imajo navijači pri mnogih športih težavo, da se starejši lahko hvalijo, kako je bilo gledati tisto pravo legendo, tistega najboljšega vseh časov. "Messi je dober," bodo rekli najstarejši, "ampak, ko je igral Pele ..." Ali pa: "Veš kaj je delal Jordan! Takih ni več." Navijači ameriškega nogometa imamo srečo, da prav zdaj gledamo svojega "kozla" (po angleško GOAT, kar pomeni Greatest Of All Time – najboljši vseh časov.).

Podajalec Patriotov Tom Brady bo že osmič igral na superbowlu, kar je absoluten rekord. In v omari ima že rekordnih pet šampionskih prstanov. Če bi letos proti Orlom osvojil šesti prstan, pa bi najbrž zasenčil Michaela Jordana kot največji ameriški športnik v vseh moštvenih športih. Če izgubi, pa bo tudi to zgodovinsko, kajti najbrž bi to pomenilo, da se je njegova vladavina končala. In potem se bomo hvalili, da smo bili zraven, ko je "padel Rim".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3. Tekmo lahko gledate kot Hollywoodski film

V tem primeru navijajte za Philadelphia Eagles. Čar športa v ZDA je, da znajo tam mediji iz tekme resnično narediti epsko zgodbo. Letošnji superbowl bi prav lahko bil naslednje nadaljevanje v sagi Vojna zvezd. Na eni strani imamo osovraženi, a mogočni imperij Patriotov, ki ga vodita zlobni cesar Belichick, znan po tem, da na tekmah obraz skriva za kapuco, in njegov podanik darth Brady, hladnokrven in neusmiljen morilec. Oba sta znana po tem, da sta za zmago pripravljena kršiti pravila.

Proti njim pa se skuša postaviti skupina upornikov, nadarjenih Orlov. Gotovo bi bili favoriti za končno zmago, če se bi njihov poveljnik, izjemni mladi podajalec Carson Wentz poškodoval. Njegovo vlogo je prevzel junak, ki so se mu do pred kratkim smejali. Nick Foles je po obetavnem začetku kariere postal sinonim za napake na igrišču in kaj hitro postal rezerva in utonil v pozabo, toda v zadnjih dveh tekmah je igral tako, kot da bi ga mojster Yoda naučil, kako se uporablja silo. No, dobro, v resnici je mojster Pederson sestavil taktiko, ki Folesu ustreza, a vseeno je zgodba Nicka Folesa in ekipe Philadelphije vredna filmske sage.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ampak samo v pojasnilo: jaz vseeno navijam za "imperij".

Zneski za reklame med Super Bowlom so vrtoglavi.
Zneski za reklame med Super Bowlom so vrtoglavi. FOTO: AP

4. Lahko pa spremljate po svoje

Zgodbic in zanimivosti je dovolj, da o njih debatirate več kot tri ure. In pogovor lahko prilagodite temu, s kom gledate. Nekaj primernih tem:

- Za ekonomiste: LAS VEGAS BO NAVIJAL ZA PATRIOTE. Veliko več ljudi je stavilo na Orle in če zmagajo, bodo pobiralci stav kar v precejšnjem minusu. Govori se, da so nekateri stavili celo milijonske zneske, a najvišja uradno potrjena stava je 700.000 dolarjev. Nekateri bodo med tekmo zelo živčni.

- Za ljubitelje zdravega življenja: MAMA VAM JE LAGALA, JABOLKA NISO ZDRAVA. Tom Brady je, kot je znano, pravi psihopat zelo discipliniran, ko gre za prehrano in o tem je napisal tudi dobro prodajano knjigo. Njegov jedilnik sestavlja veliko zelenjave in zdravih žitaric, nekaj pustega mesa, nikoli pa ne je sadja, saj naj ne bi bilo zdravo. Zdravniki sicer pri tem zmajujejo z glavo, češ da je to s sadjem navaden lari fari, ampak dejstvo je, da je Brady star 40 let in pri teh letih še nihče ni igral ameriškega nogometa tako uspešno kot on... in verjetno so drugi jedli jabolka.

- Za ljubitelje rumenega tiska: ZNATE STATI OB SVOJEM MOŠKEM? Ko so se Orli uvrstili na superbowl je svet obkrožil ganljiv posnetek soproge njihovega tight-enda Zacha Ertza. Julie Ertz je prav tako vrhunska športnica, članica ameriške nogometne reprezentance (v evropskem nogometu). Ko je njen mož igral v polfinalu proti Vikingom, je ona z reprezentanco igrala proti Danski. Američanke so gladko zmagale, Julie je dosegla gol, ampak tega ni bila tako vesela kot novice, da gre njen soprog na superbowl. Če ni to prava ljubezen ...

- In ker ravno prihaja pust: KAJ POMENI, ČE SE NAŠEMITE V PSA? Vse od prve tekme končnice igralci in navijači Orlov na stadion hodijo z maskami psov. In to ima posebno sporočilo. Po poškodbi njihovega prvega podajalca so jih strokovnjaki odpisali, čeprav so bili v redni sezoni najboljša ekipa konference. Z maskami so protestirali proti temu, da jih imenujejo "underdog" (dobesedni prevod: pod-pes), nefavorizirana ekipa. Pasja maska torej sporoča: "Boljši sem, kot si mislite."

To so razlogi, zakaj si ogledati superbowl. In če vam bo všeč, je to le začetek. Naslednji korak si je ogledati kako tekmo v živo. Ne NFL, ampak našo, v Sloveniji. Raven sicer ni primerljiva, ampak Ljubljana Silverhawks igrajo v močni razširjeni avstrijski ligi, eni najboljših v Evropi. Lani so bili tretji, Matic Tomše pa je bil najboljši lovilec lige. Verjemite, tudi zanje se splača navijati.

Tekma se bo odvila v US Bank Stadium v Minneapolisu.
Tekma se bo odvila v US Bank Stadium v Minneapolisu. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joza-Gulikoza
04. 02. 2018 22.27
Zelo rad gledam Superbowl vsako leto, a osebno menim da so playoff igre za uvrstitev tja veliko bolj napete in zanimive pa tudi ob solidnih urah se zacnejo in ne trajajo 4h zaradi nekega half time showa. Sem pa razocaran nad letošnjo sezono Green bay packersev in poškodbe Asrona Rodgersa po mojem menju trenutnega najboljsega qb v ligi :)))
Bravo7
04. 02. 2018 22.04
+1
Mogoče nas ni zlo tistih ki nas zanima ta šport in drži da je preveč prekinitev sam ne vem zakaj morte use skritizirat,ljudje lahko gledajo kar hočejo
Adminjef
04. 02. 2018 18.51
-1
Kje se da to pogledat?
Bravo7
04. 02. 2018 22.05
proofreader
04. 02. 2018 18.39
+0
Izven ZDA si dogodek ogleda 2 miilijona gledalcev. Skromno.
SERAPHIN
04. 02. 2018 21.54
+1
2 miljona? od kod ti ta zeeeeeloooo napacen podatek :) blizu 50 miljonov
SAF1
04. 02. 2018 18.16
-1
Kako spremljati superbowl? Sem že pred par leti poskušal pogledati 3 tekme, večjega dolgčasa še nisem videl.
SERAPHIN
04. 02. 2018 21.55
bolj zanimivega sporta ni...zaspim ob navadnem nogometu.
Pacek22
04. 02. 2018 18.02
-3
Kar imam najraje od Amerike je rock glasba in hamburgerji :)
kolbek460
04. 02. 2018 17.50
+0
Koga v Evropi zanima Amerika in njihovi nacionalni šport predvsem hamburgerji ,????????????
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.58
+5
SERAPHIN
04. 02. 2018 21.57
+1
Ramzess
04. 02. 2018 17.35
+1
A to je tisti šport, ki so morali igrati v megli, komentatorji niso mogli komentirati, ker niso nič videli, prekiniti pa tekme niso smeli, ker so bili veliki denarni vložki in bi bile izgube velike. Ljudje pa so pač nori in samo Severna Amerika ima športe, ki temeljijo na osvajanje nečesa (v smislu ozemlja, resursa), čisto ameriško.
Ramzess
04. 02. 2018 17.36
-3
Resni na ljubo, ne razumem teh tipov iger.
SERAPHIN
04. 02. 2018 21.58
nauci se pravila in obozeval bos ta sport....
BigBoss
04. 02. 2018 17.26
+3
Šport kjer se igra 10 minut in vrti 3 ure reklam kot nalaščč za A kanal in pop tv.
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.31
-1
Jap samo vsakih 10 minut mora model, pa naj bo to RB ali WR, teči kot Bolt, ostali pa za njim. Potem pa računaj, koliko šprintev je to na tekmo...pa ne tečejo v tangicah in šprinterkah, ampak v kar konkretni bojni opremi, ki tehta okoli 10kg
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.31
-1
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.04
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.23
+0
Je pa ameriški nogomet, eden redkih športov, kjer lahko kljub temu, da imate očitno preveč kg in močno željo nekoga zalimati v tla, neglede na posledice, služite bajne denarce, pa še zvezda postanete....Samo potruditi se morate, da zadostite kriterije in da vas ekipa postavi na mesto LB-ja (line breaker)....
tedoVV2HCmedo
04. 02. 2018 17.13
+1
Proplus - ameriški izdelek - mora poudarjati ameriške stvari, tudi če so za nas nepomembne. Jaz včasih gledam ameriški nogomet in poznam osnovna pravila. Velika slaba stvar je, da en napad traja največ 10 sekund, potem pa se vsaj 1 minuto pripravljajo na naslednjega. Podobno je v baseballu.
Brtoljo
04. 02. 2018 17.43
+3
Pa ti si res b be..bo.... Beres medij, ki ga ne preneses, in gledas sport ki je nepomemben. POtem pa se to komentiras......
mackintosh
04. 02. 2018 18.00
+2
le čevlje sodi naj kopitar. če se ne spoznaš je ponavadi bolje če si tiho
zvon-1
04. 02. 2018 17.10
+0
Najbolj dolgcajtna igra vseh časov !!! Proti ameriškemu nogometu je še balinanje velik bolj razburljivo !
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.07
se grem stavit da si velik ljubitelj soccerja...to je sele dolgcas :)
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.09
-1
No temu se pa reče šport.....Zmagali bodo pa itaq Eagelsi, če že hoče kdo vedeti kako se bo SB končal....
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.08
haha 95 % navijacev podobno misli sam bojim se da bodo Patsi spet potegnli SB
taft007
04. 02. 2018 17.05
+2
To je zihr tist šport k prikrivajo da prihaja do resnih poškodb možganov ob trkih.
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.10
+0
Jap, tako kot pri evropskem soccerju (sokerju), ki prikrivajo poškodbe zaradi igranja z glavo..pa kaj, itaq so predobro plačani in si lahko privoščijo dom za upokojence z vso potrebno nego....
AlternativeFacts
04. 02. 2018 17.19
+2
Ne minusirati, berite raje študije. Res mislite da ni posledic, če nastavite glavo(brez čelade) žogi, ki leti blizu 100km/h.....
SAF1
04. 02. 2018 18.18
+2
Evropskem sokerju, pa kaj kvasiš neumnosti, reče se nogomet.
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.11
Paradox
04. 02. 2018 17.04
+6
Super šport! od 4 ur prenosa je od igre vsegaskup 20-30min, ostalo so pavze in reklame. Amerika seveda živi od reklam. 24ur pa seveda kot ponavadi - propaganda Amerike.. prodan portal.
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.11
Dalko...nikoli ne debatiraj o stvareh ki jih nisi se gledal
TellingTheTruth
04. 02. 2018 17.01
+4
Tekma traja 4 ure, od tega je samega cistega igralnega casa okrog 20min. Jap, skoda komentiranja.
SERAPHIN
04. 02. 2018 22.12
cistega casa je 4x15min...kosarko drgac gledas ?
hektorxxl
04. 02. 2018 16.58
+2
zelo važne novice, res
Uporabnik489925
04. 02. 2018 16.57
-5
tisti ki talate minuse in negativno komentirate, tisti ste zihr za trumpa :-)
taft007
04. 02. 2018 17.02
+1
number46
04. 02. 2018 16.53
+6
Sodeč po komentarjih z katerimi se v večini strinjam, vam dam jaz en nasvet, ni dobro dajati preveč nasvetov.
proofreader
04. 02. 2018 16.53
+3
Jaz pogledam reklame. Da vidimo napovednik za drugo sezono Westworld.