Zimski športi

VIDEO: Alpinci po pripravah v Čilu že pogledujejo proti novi sezoni, katere vrhunec je SP v St. Moritzu

Ljubljana, 27. 09. 2016 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moška ekipa za hitre smučarske discipline je na južni polobli opravila priprave na novo sezono svetovnega pokala, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v St. Moritzu. Trener smukačev Peter Pen upa, da se priprav javnost ne bo zapomnila le po pikniku s prekmursko gibanico na 3500 metrih nad morjem in golem hrbtu Ilke Štuhec.

Več videovsebin
  • Pogovor z Boštjanom Klinetom
    04:26
    Pogovor z Boštjanom Klinetom
  • Iz 24UR: Slovenski alpski smučarji zadovoljni s pripravami
    01:52
    Iz 24UR: Slovenski alpski smučarji zadovoljni s pripravami
Boštjan Kline bo tudi v letošni sezoni prvi slovenski adut v hitrih disciplinah.
Boštjan Kline bo tudi v letošni sezoni prvi slovenski adut v hitrih disciplinah. FOTO: AP
Glavni trener za hiter discipline za svetovni pokal v alpskem smučanju Peter Pen se je najprej opravičil za zamudo, novinarska konferenca na sedežu Generalija v Ljubljani se je prav zaradi zamude štajerskega dela ekipe začela kakšnih 20 minut kasneje od napovedane ure: "Upam, da bomo pozimi prehitevali in da ne bomo v cilj prihajali v rdečih številkah." Drugače pa je izpostavil odlične priprave in dobro vzdušje: "Letos so imeli fantje pomlad in poletje bistveno bolj mirno kot v minulih letih, tako da so se lahko posvetili temu, kar je njihova osnovna prvina. Projekt Čile 2016 se je začel maja. Je kar obsežna stvar pripeljati tako veliko in močno ekipo v Južno Ameriko ter tam vse izpeljati. V ekipo sta se vključila primerna sodelavca za izvedbo projekta, nova trenerja, moja pomočnika, nekdanji reprezentant Gašper Markič in Matjaž Marušič, ki sta dala dodano vrednost ekipi. Mislim, da smo zdaj organizacijsko in glede ostalega primerljivi z ostalimi."

Sicer pa si Pen želi, da bi si javnost priprave zapomnila zlasti po dobrem delu: "V medijih je bilo prikazano hrbet llke Štuhec in gibanica na 3500 metrih, kar očitno v današnjih časih najbolj zanima ljudi. Mi smo pa tam trdo delali. Za nami je 32 dni na snegu, trenerji so imeli od 12 do 16 ur dela na dan, serviserji še kakšno uro več. Z nami je šlo 3200 kilogramov materiala (opreme), ljubiteljski kuhar Emerik Horvat je v navadni kuhinji skuhal 700 obrokov za vse te fante in trenerje, vse je moral enkrat tedensko nabaviti v dolini in pripeljati na ta naš hrib. Naredili smo 150 smukaških kilometrov, trenirali smo vse discipline, mogoče smo malo na stran pustili slalom, ki ga bo del fantov treniral več v oktobru in novembru. Urnik fantov je izgledal tako, da so šli ob 6. zjutraj na avtobus, na terenu so bili od šest do sedem ur, nato kosilo, pa dve uri kondicije in video analiza. Ta projekt je bil finančno vreden 100.000 ameriških dolarjev, verjamem in želim oziroma jih hočem upravičiti z rezultati oziroma vsaj pripadnostjo slovenskemu alpskemu smučanju oziroma z marljivim delom."

V ženski ekipi se veliko pričakuje od Ilke Štuhec.
V ženski ekipi se veliko pričakuje od Ilke Štuhec. FOTO: AP

Na pripravah so sodelovali veterana Rok Perko in Andrej Šporn ter predstavniki mlajšega rodu Miha Hrobat, Klemen Kosi, Martin Čater, Štefan Hadalin, ki so si tudi z nastopi na tekmah južnoameriškega pokala skušali izboljšati svoje štartne številke. Prvo ime ekipe je Boštjan Kline, ki je v minuli zimi navdušil z dvakratnimi stopničkami, dvema drugima mestoma, na smuku v Garmischu in superveleslalomu v Hinterstoderju. Po višinskih pripravah na snegu člane reprezentance čaka nižinski del kondicijskih priprav pod taktirko Andree Massija, nato sledijo obiski avstrijskih ledenikov ter novembra vnovičen odhod čez Atlantik, kjer bodo konec novembra in v začetku decembra prve smukaške in superveleslalomske tekme v kanadskem Lake Louisu in ameriškem Beaver Creeku. Sezona svetovnega pokala se bo začela 22. in 23. oktobra s tradicionalno veleslalomsko premiero na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, z glavnima slovenskima orožjema Žanom Kranjcem in Ano Drev, nato bo 12. in 13. novembra še slalomski uvod v Leviju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lidu
28. 09. 2016 10.04
+7
Da bi vam ratal.
the kop
28. 09. 2016 09.05
-5
macek_garfield
27. 09. 2016 19.23
-3
in kako so se imeli na dopustu tam cez veliko luzo? rezultati bodo tako kot vsako leto porazni pa to nevem, zakaj ne gredo lepo v navadno sluzbo, ne pa da zapravljajo eurcke pa to