Zimski športi

Ferstl si je darilo za rojstni dan 'kupil' kar sam in v Val Gardeni slavil prvič v karieri

Val Gardena, 15. 12. 2017 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./STA/Ž.L.
Komentarji
1

Josef Ferstl je pripravil prvovrstno presenečenje na superveleslalomu za svetovni pokal v Val Gardeni, kjer si je tik pred 29. rojstnim dnem zagotovil najlepše darilo v obliki prve zmage v karieri. Nemcu sta se najbolj približala Avstrijca Max Franz (+0,02 sekunde) in Matthias Mayer (+0,10). Najboljši Slovenec Boštjan Kline je bil trinajsti (+1,12).

Ferstl (na fotografiji) med vožnjo, ki mu je prinesla prvo zmago v karieri. Do petka se je najboljšega izida veselil v bližnji Santi Caterini, kjer je bil pred skoraj točno enim letom peti v superveleslalomu.
Ferstl (na fotografiji) med vožnjo, ki mu je prinesla prvo zmago v karieri. Do petka se je najboljšega izida veselil v bližnji Santi Caterini, kjer je bil pred skoraj točno enim letom peti v superveleslalomu. FOTO: AP

  Osemindvajsetletni Ferstl je svojo krstno zmago v svetovnem pokalu osvojil s časom 1:35,28 minute, na progo se je podal s startno številko 2 in izkoristil najboljše pogoje. Le dve stotinki sekunde je za Ferstlom zaostal Franz, Mayer pa se je na progi zadržal še osem stotink sekunde dlje. Kline je zaostal 1,12 sekunde za uvrstitev v prvi petnajsterici. Tekma je bila na meji regularnosti, saj so se pogoji poslabšali že po enajstih tekmovalcev na startu, začelo je snežiti, spustila se je megla, tako da je bila slabša tudi vidljivost. Po dvajsetih minutah se je tekma znova začela, a se je po progi Saslong spustilo le še 27 tekmovalcev, ko so tekmo znova prekinili za daljši čas. Na koncu je bilo vreme močnejše. Tako da so obveljali izidi po 38 tekmovalcih, 42 tekmovalcev pa je ostalo brez nastopa, med njimi tudi Tilen Debelak.

Ferstl, njegov oče Sepp je zmagal na smuku v Kitzbühlu v letih 1978 in 1979, ni sodil v krog ožjih favoritov na današnjem superveleslalomu. Pred letošnjo Val Gardeno je bil najvišje v svetovnem pokalu peti, mesto, ki ga je osvojil decembra lani na superveleslalomu v Santa Caterini. Nemčija lahko slavi novega junaka, saj je Ferstl prekinil kar 27 letni post v tej disciplini. Zadnji Nemec, ki je osvojil superveleslalom je bil dvakratni olimpijski prvak Markus Wasmeier marca 1991 v Lake Louisu. Max Rauffer pa je bil zadnji Nemec zmagovalec v hitrih disciplinah. Rauffer je leta 2004 dobil smuk v Val Gardeni.

Boštjan Kline je dosegel najboljši rezultat v letošnji sezoni.
Boštjan Kline je dosegel najboljši rezultat v letošnji sezoni. FOTO: AP

Od slovenskega kvarteta se je najbolj izkazal Boštjan Kline (+1,12), ki je s 13. mestom vpisal najboljši dosežek v sezoni ter na progi prikazal nekaj značilnosti, ki so ga krasile v minuli sezoni, v kateri je na smuku v Kvitfjellu osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Mariborčan je za dve mesti izboljšal najboljši dosežek na tekmah v Val Gardeni, ko je lani superveleslalom končal na 15. mestu.

Letošnja sezona se ni začela v skladu s pričakovanji za najboljšega slovenskega smukača. Na smuku in superveleslalomu v Beaver Creeku je ostal celo brez točk, superveleslalom in smuk v Lake Louisu pa je končal na 19. in 25. mestu.  Od Slovencev je točke osvojil še Martin Čater (+2,26) s 30. mestom, Klemen Kosi (+3,25) pa je na 36. mestu ostal zunaj točk. Po prvi od dveh tekem v Val Gardeni so seštevki sezone še naprej v znamenju Vikingov. Norvežan Kjetil Jansrud, ki je ostal brez uvrstitve na 35. mestu, ostaja vodilni v posebnem superveleslalomskem seštevku, na vrhu skupnega seštevka pa sta Henrik Kristoffersen in Aksel Lund Svindal.

Izidi:
 1. Josef Ferstl (Nem) 1:35,28
 2. Max Franz (Avt) +0,02
 3. Matthias Mayer (Avt) +0,10
 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,22
 5. Vincent Kriechmayr (Avt) +0,30
 6. Andreas Sander (Nem) +0,38
 7. Adrien Theaux (Fra) +0,39
 8. Peter Fill (Ita) +0,52
 9. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,60
10. Beat Feuz (Švi) +0,71
...
13. Boštjan Kline (Slo) +1,12
30. Martin Čater (Slo) +2,26
36. Klemen Kosi (Slo) +3,25

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
15. 12. 2017 16.38
na delovni petek sem si ogledal moški superG, Nemec Fersl je presenetil, favoriti pogoreli-predvsem Jansrud z veliko napako v srednjem delu, od naših solidno samo Kline, ostali so razočarali, jaz sem predvsem od Čatra pričakoval več