Zimski športi

Andrea Massi: Klinetu se vidi, da je pri stvari!

Ljubljana, 01. 12. 2015 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji sodelavec Smučarske zveze Slovenije Andrea Massi je podrobno spremljal nastope slovenskih tekmovalcev na tekmah svetovnega pokala v Lake Louisu. Naredil je analizo vožnje Boštjana Klineta in poudaril: "Vidi se, da je fant pri stvari!"

Kdo bo rezultatsko reševal slovensko smučarijo v času, ko ni Tine Maze? Rešitelja ni! Vsaj s tako vrhunskimi dosežki, s katerimi je Črnjanka lep čas razvajala slovensko smučarsko javnost, ni. A na ameriškem snegu je minuli konec tedna košček tistega, za kar je garal leta, pokazal Boštjan Kline. Ne tudi drugi specialisti za hitre discipline, a brez dvoma je Mariborčan tisti, ki bi lahko povlekel moški smučarski voz. Zasedba Petra Pena je po lanski ničli na ameriških tleh, pokazala napredek. "S Penom sem precej v stiku. To je dober start v sezono, v prvi vrsti pa sta rezultata zelo dobrodošla za Boštjana. Zanimiva je bila analiza časa, ki pokaže, kje je puščal stotinke," je za 24ur.com uvodoma povedal zunanji sodelavec Smučarske zveze Slovenije Andrea Massi in nadaljeval: "S to startno številko mu je uspel dober rezultat! Zelo pametno razmišlja, te rezultate je takoj pozabil. Tako je bilo tudi pri Tini. Zmage smo takoj pozabili in se 100 odstotno osredotočili na tisto, kar sledi. Fant razmišlja zelo dobro."

Boštjan Kline je zavidljivo raven pripravljenosti kazal že na tekmah v Čilu.
Boštjan Kline je zavidljivo raven pripravljenosti kazal že na tekmah v Čilu. FOTO: 24ur.com

Razumljivo. Če bi ga zadovoljilo 24. mesto na smuku v Lake Louisu, bi naslednji dan zelo težko osvojil 14. mesto na superveleslomu. To je obenem tudi njegov najboljši superveleslalomski dosežek svetovnega pokala v karieri, za nameček pa nadaljuje pozitivni niz iz minule sezone. Redno osvaja točke na tekmah najvišje ravni. Na smuku bi lahko bil morda dosežek še za odtenek boljši, a je čakanje po padcu avstrijskega smukača Markusa Düragerja, pustilo manjpe posledice, tudi razmere na progi so se spreminjale. Čeprav, ko si psihološko dobro pripravljen, lahko zdržiš tudi več ur. Kot Tina Maze leta 2013 na superveleslalomu svetovnega prvenstva v Schladmingu. "Čakanje je zelo relativno. Tudi odbojkar recimo čaka na klopi in ga trener, da v igro le v ključnem trenutku. So pravila, čakanje ne sme biti nikoli izgovor. Klinetu se vidi, da je pri stvari in naj tako tudi ostane. To so stvari, ki se pač zgodijo in so sestavni del smučanja," dodaja Massi.

Najprej smučanje, potem vse drugo
Imajo ta hip slovenski alpski smučarji primerljive pogoje z najboljšimi tekmovalci na svetu? Težko! A to jih krepi, skušajo vse ponujeno maksimalno izkoristiti. "O pripravi ekipe ta hip težko govorim, ker nisem zraven na snegu. Drži, da je v smuku veliko detajlov, ki odločajo. Omenili ste servis – sam sem pravega serviserja iskal leta in potem našel top 3 človeka Andreo Vianella. V hitrih disciplinah ti lahko prinese kolajno, ali pa četrto mesto. Kombinezoni? Peter Pen je zelo pedanten človek in mislim, da je na tem področju opravil izjemno delo. Veliko je detajlov, ki morajo biti na mestu, da bi bil dosežek vrhunski. A osnova je smučanje. Najprej mora biti to na vrhunskem nivoju in potem se gre na takšne podrobnosti," je zaključil Italijan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SonyGirl
02. 12. 2015 18.22
Nej se stroka zmeni kok pa kaj.
Venividivici1
02. 12. 2015 18.15
+3
G. Massi imejte trdo roko, kdor vas ne posluša- adijo.
Venividivici1
02. 12. 2015 18.14
+2
G. Massi - ne pustite se našim voluharjrm in stvari vzemite v svoje roke, brez pardona.
arafat9
01. 12. 2015 21.33
-5
Trener Pen hahaha namesto da skrbi za smučarje on skrbi za celo negovo familijo ki živijo na račun smučarjev,,oni imajo hotele zastonj smučarji si morajo plačat,,in to je ????
flum
01. 12. 2015 15.46
-8
je pozabu oment, da je dva dni trenirov z bjim kondicijo ?
ietsspesiaals
01. 12. 2015 14.33
+31
letos smo lahko veseli vsake uvrstitve med 30 čestitke klinetu
Bullschevik
01. 12. 2015 12.24
+8
"Zunanji" znotraj je prostor samo za pijavke.
murinar
01. 12. 2015 11.49
+78
Andrea vzemite stvari v svoje roke ,drugače ne bo nič !
flum
01. 12. 2015 15.47
-23
me987
01. 12. 2015 11.43
+71
ali na kratko: vsi prejšnji preveč plačani trenerji niso bili vredni 1 mm paštete na kruhu, saj tekmovalca ne znajo v glavi uštimat. kondicijo je enostavno trenirat.. psiho pa zelo težko. Naj Massija dajo še malo med smučarke, tam je šele enega psihološkega dela, vse se počutijo extra super top, ker so v "državni reprezentanci", sama pa nobena nima dovolj samokritike, da bi se za kakšen mesec ali dva ali za eno sezono umaknila v evropski pokal in si tam nabrala izkušenj.. ne, jokajo, da nimajo denarja.
limasa
01. 12. 2015 21.13
+7
Če bi bilo tako enostavno (pravilno!!!) trenirat kondicijo in moč, potem ne bi bila Shiffrinova 3 sekunde boljša od vseh v slalomu. Ni to samo talent. Ampak kaj ko večina smučarjev pa tudi trenerjev žal ne razume da brez pravilne kondicijske priprave tudi dobre tehnike ne moreš izvajati. Je pa to pri hitrih disciplinah malo manj očitno kot pri tehničnih. Oziroma so generični treningi bolj primerni za hitre discipline kot pa za tehnične, kjer je veliko poudarka na eksplozivnosti, ki pa je žal pri večini porazna.