Zimski športi

Avstrijcu Mayerju zlato v superveleslalomu, Kline dvignil formo za končno 10. mesto

Pjongčang, 16. 02. 2018 05.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski alpski smučar Matthias Mayer je zasluženo dobil olimpijski superveleslalom v Pjongčangu, kjer je za 13 stotink sekunde prehitel drugouvrščenega Švicarja Beata Feuza in še za pet več odličnega Norvežana Kjetila Jansruda na tretjem mestu. Najboljši slovenski predstavnik je bil Boštjan Kline na 10. mestu.

Razlike na vrhu so bile majhne. Švicar Beat Feuz je za končnim zmagovalcem, Avstrijcem Matthiasom Mayerjem, zaostal le 13 stotink sekunde, odlični Norvežan Kjetil Jansrud se je na progi zadržal še dodatnih pet stotink.

Avstrijec Matthias Mayer se je zasluženo veselil olimpijskega zlata v superveleslalomu.
Avstrijec Matthias Mayer se je zasluženo veselil olimpijskega zlata v superveleslalomu. FOTO: AP

Mayer je progo v Jeongseonu prevozil s časom 1:24,44 za še drugo olimpijsko kolajno, obe najžlahtnejšega sijaja. 27-letnik se je pridružil majhni skupini smučarjev z zlatima kolajnama v obeh hitrih disciplinah. Dejansko gre za tri smučarje, ki so na olimpijskih igrah zmagali v smuku in superveleslalomu. Drugi alpski smučar ob Mayerju je Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je superveleslalom dobil pred osmimi leti v Vancouvru, na smuku pa je zmagal v četrtek v Pyeongchangu. Edina alpska smučarka s takšnim dosežkom pa je Mayerjeva rojakinja Michaela Dorfmeister, ki ji je hitrostni olimpijski smukaško-superveleslalomski dvojček kot edini med vsemi uspel na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu.

Mayer je pred štirimi leti v Sočiju pripravil veliko senzacijo, ko je zmagal na olimpijskem smuku. Po štirih letih njegova zmaga na superveleslalomu ni več senzacija, je pa odlični Avstrijec s še drugim olimpijskim zlatom potrdil, da je mož za velika tekmovanja. To je njegova šesta zmaga na tekmah najvišje ravni, vključno s štirimi zmagami v svetovnem pokalu. Zadnji Avstrijec, ki je v tej disciplini osvojil olimpijsko zlato, je bil 'Herminator', Hermann Maier pred natanko 20 leti na igrah 1998 v Naganu. Pred tridesetimi leti na igrah v Calgaryju, ko je bil superveleslalom prvič na olimpijskem sporedu, pa je superveleslalomsko srebro osvojil Matthiasov oče Helmut Mayer.

Zmagovalna trojka na olimpijskem superveleslalomu v Pjongčangu.
Zmagovalna trojka na olimpijskem superveleslalomu v Pjongčangu. FOTO: AP

Od štirih Slovencev se je izkazal Boštjan Kline z 10. mestom (+0,92), Klemen Kosi je superveleslalomski nastop končal na 25. mestu (+2,06), Martin Čater je zašel iz ustrezne smeri ter je ostal brez uvrstitve, odstopil je tudi Miha Hrobat.

26-letni Kline, ki je igre v Sočiju pred štirimi leti izpustil, in so to njegove prve olimpijske igre, je z 10. mestom vpisal svoj najboljši superveleslalomski dosežek na velikih tekmovanjih. Boljši dosežek mu je lani uspel s 7. mestom v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

Superveleslalom (m), izidi:
1. Matthias Mayer (Avt) 1:24,44
2. Beat Feuz (Švi) + 0,13
3. Kjetil Jansrud (Nor) 0,18
4. Blaise Giezendanner (Fra) 0,38
5. Aksel Lund Svindal (Nor) 0,49
6. Vincent Kriechmayr (Avt) 0,69
7. Dominik Paris (Ita) 0,74
8. Andreas Sander (Nem) 0,77
9. Dustin Cook (Kan) 0,79
10. Bostjan Kline (Slo) 0,92
... 
25. Klemen Kosi (Slo) 2,06
...
Martin Čater (odstop) 
Miha Hrobat (odstop)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.