Bailey šokiral in osvojil zlato v kraljevski disciplini, Bauer daleč za pričakovanji

Američan Lowell Bailey je na svetovnem prvenstvu v biatlonu v Hochfilznu osvojil zlato medaljo na 20 km. Le 3,3 sekunde za njim je na drugem mestu tekmo končal Čeh Ondrej Moravec, bron pa je osvojil branilec naslova iz Osla Francoz Martin Fourcade. Najboljši slovenski biatlonec je bil Miha Dovžan na 50. mestu.

Lowell Bailey

Lowell Bailey je dosegel največji uspeh v karieri. (Foto: AP)

Prvi se je med tremi slovenskimi tekmovalci na najdaljšo biatlonsko preizkušnjo podal najbolj izkušeni Klemen Bauer, ki je s 16. mestom na zasledovalni tekmi potrdil, da je v dobri formi. Toda vseh sanj po visoki uvrstitvi tudi na današnji tekmi je bilo konec že po prvem strelskem nastopu, saj je pustil tri nepokrite tarče. V nadaljevanju preizkušnje se mu je roka zatresla še štirikrat, kar mu je prineslo 9:56,7 minute zaostanka in 88. mesto. Bolj natančen je bil na strelišču Miha Dovžan, ki je s tremi zgrešenimi streli in zaostankom 5:04,7 minute tekmo končal na 50. mestu, Lenart Oblak pa je na strelišču zgrešil štirikrat in bil z 9:17,9 minute 82. V ne ravno idealnih vremenskih razmerah so brez zgrešenega strela svoj nastop končali le trije tekmovalci, dva Čeha in Američan. Ondrej Moravec je bil s številko 51 dolgo v vodstvu, prvo posamično zlato medaljo na svetovnih prvenstvih - do Hochfilzna je imel srebrno in dve bronasti medalji, leta 2015 v Kontiolahtiju pa je bil prvi s češko mešano štafeto - pa mu je s številko 100 prevzel presenečenje dneva Lowell Bailey.

Američan, ki bo julija letos star 36 let, je tako kot tri leta mlajši Moravec na strelišču zadel vseh 20 strelov, v teku pa je bil malenkost hitrejši in s prvo zmago na biatlonskih tekmah najvišjega razreda prišel do zlate medalje. Do zdaj je v 15 letih, kolikor časa nastopa na tekmah svetovnega pokala, na stopničkah za zmagovalce stal le v Kontiolahtiju, kjer je bil tretji na sprinterski tekmi. Na strelišču je vseh 20 strelov zadel tudi drugi Čeh Michal Krčmar, ki pa ni bil med najhitrejšimi v smučini in se je z zaostankom 43,6 sekunde moral zadovoljiti s šestim mestom. "Za mano je popoln dan, najbolj popoln v moji dolgoletni biatlonski karieri. Pred začetkom sezone sem že razmišljal, da bi končal kariero in še dobro, da sem se premislil. Zagotovo si bom današnjo tekmo zapomnil za vse življenje," je bil ob uspehu kariere zadovoljen Bailey, ki pa je v Hochfilznu nase opozoril že s četrtim mestom v sprintu, šesti pa je bil na zasledovalni tekmi. Baileyjeva zlata medalja je bila tudi prva zlata medalja za ameriški biatlon. Do zdaj so se lahko pohvalili z dvema srebrnima, prvo je leta 1987 osvojil Josh Thompson, drugo pa pred štirimi leti Tim Burke. Do svoje četrte medalje v Hochfilznu je prišel Fourcade, ki je bil spet najhitrejši na progi, vendar je po enkrat zgrešil na obeh streljanjih leže, tako da je bil po sprintu še drugič tretji, ob tem pa ima še srebro s tekme mešanih štafet.

Izidi, moški, 20 km:
1. Lowell Bailey (ZDA) 48:07,4/0 zgrešenih strelov
2. Ondrej Moravec (Češ) +3.3/0
3. Martin Fourcade (Fra) 21,2/2
4. Erik Lesser (Nem) 32,0/1
5. Sergej Semenov (Ukr) 38,6/1
6. Michal Krčmar (Češ) 43,6/0
7. Anton Šipulin (Rus) 43,9/2
8. Johannes Thingnes Boe (Nor) 1:11,9/2
9. Lars Helge Birkeland (Nor) 1:14,3/1
10. Benjamin Weger (Švi) 1:22,8/1
...
50. Miha Dovžan (Slo) 5:04,7/3
82. Lenart Oblak (Slo) 9:17,9/4
88. Klemen Bauer (Slo) 9:56,7/3

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
 
provokatorr 17.02.2017 08:39:21
bauerjev rezultat je čisto po pričakovanjih. daleč zadaj, z ogromno zgrešenimi streli.
Več komentarjev