Boe kot hitri vlak skozi cilj na tekmi s skupinskim startom v Ruhpoldingu, Fak brez zgrešenega strela deseti

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je brez večjih težav dobil tekmo s skupinskim startom na 15 kilometrov v nemškem Ruhpoldingu. Sledila sta mu Francoza Martin Fourcade in Antonin Guigonnat, Jakov Fak pa je kljub brezhibnemu streljanju zasedel deseto mesto. Pri ženskah slavila Finka Kaisa Mäkäräinen.

Norvežan Johannes Thingnes Boe je kljub kazenskemu krogu zmagovalec biatlonske tekme svetovnega pokala s skupinskim startom v nemškem Ruhpoldingu. Drugo mesto je na 15-kilometrski tekmi osvojil Francoz Martin Fourcade, ki je zgrešil dva strela in zaostal 4,5 sekunde. Francoski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Antonin Guigonnat (+ 8,4 sekunde).

Johannes Thingnes Boe

Boe (na fotografiji) je s šesto zmago v sezoni potrdil izvrstno formo pred OI v Južni Koreji. (Foto: AP)

Edini slovenski biatlonec na tekmi Jakov Fak je spet zadel vseh 20 tarč, a tekaško še ni v stoodstotni formi, zato je pristal na desetem mestu. V zadnji krog je krenil kot šesti in se s peterico tekmecev potegoval za peto mesto, a v zadnjih treh kilometrih ni imel moči za napad.

To je trenutni maksimum
"Danes se je izšlo maksimalno, kot se je lahko. Če bi lahko karkoli več, bi to tudi dosegel. Bilo je zelo naporno, v zadnjem krogu nisem imel čisto nič več moči," je po nedeljski preizkušnji priznal Fak. "Nisem mogel ohraniti pozicije, ki sem je imel po zadnjem streljanju. Zaenkrat je to to. Moram le upati, da bo, ko se spočijem, to tak učinek kot dobri intervalni treningi, ko se forma dviguje. Že danes pa je bil občutek boljši kot po preizkušnji na 20 km. Tudi med samim tekom je bilo boljše in mislim, da ni nobenega strahu, da se vse ne popravi. Ni razloga za zaskrbljenost za olimpijske igre. Po naslednji postaji svetovnega pokala bo še vedno nekaj časa za korekcije. Mislim, da gre za enkrat vse, ne sicer po načrtu, a je stabilno. Ni razlogov za hudo zaskrbljenost."

Zadovoljen je bil tudi glavni trener Tomaš Kos, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) povedal: "Jakov je danes naredil trenutni maksimum. Seveda se zavedamo, da je bilo danes na štartu trenutno najboljših 30 na svetu. Končali smo v prvi tretjini in moramo biti zadovoljni. Kako dvigniti pripravljenost? Mislim, da moramo počakati, imamo še dovolj časa. Ne gre tako, da bi v enem dnevu kaj lahko spremenili. Dobro je, da je zanesljiv na strelišču, saj s tem pridobiva mesta, ki jih na progi izgublja. Po Anterselvi imamo še nekaj časa za kvaliteten trening in če bo vse šlo normalno, bo ravno na olimpijskih igrah znova v pravi formi."

Izjemno zanimivo žensko tekmo dobila Mäkäräinenova
V svetovnem pokalu še naprej vodi Fourcade pred Boejem, ki je zmagal že šestič v sezoni, in Fakom. Biatlonska karavana svetovnega pokala se bo prihodnji teden preselila v italijansko Anterselvo, ki bo gostila olimpijsko generalko. Slovenske barve na Južnem Tirolskem bodo branili Fak, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Klemen Bauer, Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič.

Popoldne je Finka Kaisa Mäkäräinen dobila žensko tekmo s skupinskim startom. V finišu je Skandinavka za 0,8 sekunde ugnala Nemko Lauro Dahlmaier. Čehinja Veronika Vitkova na tretjem mestu je zaostala 4,6 sekunde, vse tri pa so morale dvakrat v kazenski krog. Slovenke na tekmi niso nastopile. Izredno zanimivo tekmo sta odločila zadnje streljanje in zadnji krog, dolg dobra dva kilometra. Ob omenjenih je bila v igri za zmago tudi Belorusinja Darja Domračeva, ki pa je morala po zadnjem streljanju stoje dvakrat v kazenski krog. Dodaten kazenski krog sta si pristreljali tudi Mäkäräinenova in Dahlmeierjeva.

To je za vodstvo izkoristila Kanadčanka Rosanna Crawford, ki je imela 16 sekund prednosti pred Vitkovo ter 20 in več pred Finko in Nemko. V zadnjem krogu pa sta Nemka in Finka najprej premagali Čehinjo in v sprintu o zmagovalki odločili med seboj. Močnejša je bila Mäkäräinenova, ki je z zmago prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bila doslej vodilna Slovakinja Anastazija Kuzmina le 23. Prav na zadnji ravnini pa je morala Crawfordova predse spustiti še Vitkovo.

Izidi:

- moški, skupinski start (15 km):
1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 37:11,2 sekunde/1 kazenski krog
2. Martin Fourcade (Fra) + 4,5/2
3. Antonin Guigonnat (Fra) 8,4/0
4. Quentin Fillon Maillet (Fra) 12,6/1
5. Tarjei Boe (Nor) 14,2/1
6. Simon Schempp (Nem) 14,6/1
7. Arnd Peiffer (Nem) 15,0/1
8. Michal Šlesingr (Češ) 15,3/1
9. Benjamin Doll (Nem) 15,3/1
10. Jakov Fak (Slo) 29,7/0
...

- svetovni pokal, skupno:
1. Martin Fourcade (Fra) 666 točk
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 622
3. Jakov Fak (Slo) 430
4. Tarjei Boe (Nor) 349
5. Lukas Hofer (Ita) 346
6. Simon Schempp (Nem) 344
7. Anton Šipulin (Rus) 337
8. Arnd Peiffer (Nem) 330
9. Benjamin Weger (Švi) 289
10. Simon Desthieux (Fra) 287
...
47. Klemen Bauer (Slo) 61
63. Miha Dovžan (Slo) 25

- ženske, zasledovalno (12,5 km):
1. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 34:05,6 sekunde/2 kazenska kroga
2. Laura Dahlmeier (Nem) + 0,8/2
3. Veronika Vitkova (Češ) 4,6/2
4. Rosanna Crawford (Kan) 5,2/0
5. Denise Herrmann (Nem) 16,7/4
6. Darja Domračeva (Blr) 23,7/3
7. Lisa Vittozzi (Ita) 25,8/2
8. Selina Gasparin (Švi) 31,7/2
9. Anais Chevalier (Fra) 42,8/1
10. Vita Semerenko (Ukr) 45,7/2
...

- svetovni pokal, skupno:
1. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 489 točk
2. Anastazija Kuzmina (Slk) 470
3. Dorothea Wierer (Ita) 399
4. Justine Braisaz (Fra) 376
5. Denise Herrmann (Nem) 342
6. Laura Dahlmeier (Nem) 336
7. Veronika Vitkova (Češ) 332
8. Julija Džima (Ukr) 319
9. Vita Semerenko (Ukr) 316
10. Lisa Vittozzi (Ita) 309
...
64. Anja Eržen (Slo) 20
...

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev