Zimski športi

Cyprien Sarrazin brez palice do senzacionalne zmage v Alti Badii na paralelnem veleslalomu, Kranjec 13.

Alta Badia, 19. 12. 2016 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski smučar Cyprien Sarrazin je šokiral vso konkurenco na paralelnem veleslalomu v Alti Badii. Drugo mesto je pripadlo Švicarju Carlu Janki, tretje pa Norvežanu Kjetilu Jansrudu. Marcel Hirscher je tako kot v pretekli sezoni izpadel že v šestnajstini finala. Žan Kranjec se je poslovil v osmini finala in osvojil 13. mesto.

Zmagovalna trojica paralelnega veleslaloma v Alti Badii.
Zmagovalna trojica paralelnega veleslaloma v Alti Badii. FOTO: AP
Cyprien Sarrazin je šokiral že s samo uvrstitvijo v finale paralelnega veleslaloma (tekme na izpadanje), v najpomembnejšem spustu proge v Alti Badii pa je celo brez palice (izgubil jo je pri poganjanju na startu) premagal Švicarja Carla Janko. V malem finalu se je zmage nad Leifom Kristianom Haugenom veselil specialist za hitre discipline Kjetil Jansrud, ki je tako na svoj račun vpisal novih 60 točk. Žan Kranjec je v šestnajstini premagal Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, v osmini pa ni imel pravih možnosti proti Francozu Mathieuju Faivreju (+0,30). Na koncu je osvojil 13. mesto in vknjižil novih 20 veleslalomskih točk. Kranjec je tako po dveh četrtih mestih zdaj dodal novo uvrstitev med petnajsterico in tako ostal med elitno deseterico najboljših veleslalomistov sezone 2016/17. "Na tej tekmi se zaenkrat še ne znajdem najbolje. Sicer mi je uspelo priti v drugi krog, je pa tudi bila sreča na moji strani. A na koncu je bilo to solidno mesto. Za naprej bo pa treba za takšne tekme še kakšne stvari izboljšati, tako bom rekel. Dan poteka drugače, dopoldne je malo počitka, malo aktivacije, potem pa ven. Cel dan se pripravljaš na tekmo, tako da je drugače, kot če je tekma dopoldne. Jutri ostanemo še tukaj na treningu slaloma, v četrtek pa bo potem v Madoni di Campiglio slalomska tekma, potem bom kakšen dan doma za božič, nato pa spet na trening pred novim letom," je dejal Kranjec.

 

Paralelna tekma v Alti Badii pa ni pisana na kožo dobitniku zadnjih petih velikih kristalnih globusov Marcelu Hirscherju. Avstrijec, ki še vedno vodi v veleslalomskem seštevku, je izpadel že v šestnajstini finala proti Steveu Missilierju in na koncu osvojil 18. mesto. 

Sarrazin je v finalni vožnji celo izgubil palica, a vseeno premagal Janka.
Sarrazin je v finalni vožnji celo izgubil palica, a vseeno premagal Janka. FOTO: AP

Francoz Sarrazin je debitiral v svetovnem pokalu letos februarja na alpski kombinaciji v Chamonixu, ko je bil 29. Nato je bil neuspešen na dveh naslednjih veleslalomih v Hinterstoderju, v novi sezoni je ostal brez uvrstitve v Söldnu, v Val d'Iseru je bil 24., v Alta Badii pa 27. in imel pred ponedeljkovo tekmo zgolj 11 točk na svojem računu.  

Lanski zmagovalec paralelne preizkušnje Jansrud je v polfinalu moral priznati premoč Sarrazinu, potem ko je storil napako in odstopil. Jansrud je tolažilno tretje mesto osvojil v malem finalu, v katerem je bil za 23 stotink sekunde hitrejši od rojaka Haugena.

Končni vrstni red:
1. Cyprien Sarrazin (Fra)
2. Carlo Janka (Švi)
3. Kjetil Jansrud (Nor)
4. Leif Kristian Haugen (Nor)
5. Andre Myhrer (Nor)

13. Žan Kranjec (Slo)
18. Marcel Hirscher (Avt)

Skupni vrstni red, veleslalom:
1. Marcel Hirscher (Avt) 353 točk
2. Alexis Pinturault (Fra) 289
3. Mathieu Faivre (Fra) 270
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 182
5. Felix Neureuther (Nem) 173

9. Žan Kranjec (Slo) 120

Skupno (po 11. tekmi od 37):
1. Marcel Hirscher (Avt) 553
2. Kjetil Jansrud (Nor) 382
3. Alexis Pinturault (Fra) 313
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 282
5. Mathieu Faivre (Fra) 270
...
20. Žan Kranjec (Slo) 120
24. Boštjan Kline (Slo) 111
97. Martin Čater (Slo) 10

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.