Zimski športi

Fak: Želim zmagati v svetovnem pokalu

Pokljuka, 16. 12. 2014 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Biatlonci so na Pokljuki opravili prve treninge pred zadnjimi tekmami svetovnega pokala v koledarskem letu. Prvi slovenski adut Jakov Fak ne skriva, da ima visoke cilje tudi na Rudnem polju in dodaja, da bi Slovenci z uspehi na Pokljuki sebi in navijačem polepšali prihajajoče praznike.

Po zadnjih uspehih je vzdušje v ekipi dobro, poudarja glavni slovenski trener Uroš Velepec: "O tem ni treba izgubljati besed." O pričakovanjih na Pokljuki pa: "Pričakujem, da bomo tam, kjer si želimo biti in morda tudi še malo napredovali, a to si želijo vse ekipe in tekmovalci. Upam, da bomo razveselili tiste, ki nas bodo prišli gledat."

Velepec bo na Pokljuki lahko računal na okrepljeno ekipo, saj se po težavah z gležnjem vrača izkušeni Janez Marič, ob njem pa bodo v moški konkurenci nastopili še Jakov Fak, Klemen Bauer, Lenart Oblak in Rok Tršan, v ženski pa Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in mlada Urška Poje. Faku bo z nasveti ob strani stal tudi češki strokovnjak Tomaš Kos.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

V četrtek bo prva favoritinja za visoka mesta Teja Gregorin, nosilka olimpijske medalje iz Sočija. "Medalja me ni spremenila, ostala sem taka, kot sem bila. Cilji so bili visoki že prej in zdaj so enaki," je povedala tekmovalka, ki se je v novi sezoni dvakrat že uvrstila med deseterico, kot vselej pa si želi stopničke, a je bila doslej za to nekoliko preslaba tekaška forma.

"V Östersundu sem bila presenečena nad izidi, na obeh tekmah pa predvsem nad dobrim streljanjem. Očitno smo delali dobro. Hochfilzen se tekaško žal ni povsem izšel po načrtih, a upam, da tudi tekaška forma počasi prihaja," si je za Pokljuko zaželela izkušena slovenska tekmovalka in pohvalila organizatorje za dobro pripravljene proge.

Uroš Velepec
Uroš Velepec FOTO: Damjan Žibert

Jakov Fak je v sezoni že dvakrat stal na zmagovalnem odru. "Seveda si želim nadaljevati z dosežki na tej ravni," je dejal, potarnal nad zgrešenim strelom, ki mu je v nedeljo v Avstriji odnesel zmago, a si zaželel, da bi pod takšnim stresom in pritiskom letos streljal še večkrat. Fak, trenutno tretji tekmovalec svetovnega pokala, ne skriva, da se želi boriti za skupno zmago, zato si želi visokih uvrstitev tudi na Pokljuki. "Moja želja je najvišja stopnička, na koncu sezone pa bomo videli kdo je kje."

Čim višje si želijo tudi ostali Slovenci, realno pa do točk na Pokljuki lahko prideta Klemen Bauer in Andreja Mali in če je dobro prestal okrevanje, tudi najizkušenejši Janez Marič. "Tekaška forma je v vzponu," k temu dodaja Bauer, ki si želi, da bi ponovil zadnjo pokljuško tekmo, ko je prvič v karieri na tekmi dosegel strelsko ničlo. A domači teren vsaj v letošnji sezoni ne bo prednost, saj Slovenci zaradi pomanjkanja snega tukaj še niso trenirali. A tudi za vse kljub temu velja Fakova misel: "To je naš teren in ga ne damo."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

viragzan
17. 12. 2014 20.01
+1
sam se ne strinjam z tem da zmaguje za hrvasko..ce bi za hrvasko nastopal bi bil 100% slabsi pogoje bi imel slabse,bil bil eden nwm koliko jih je biatloncev na hrvaskem z talentom..in bi ostalo pri tem..zmaguje za slo,govori lepse slovensko ko pol slovenije..JAKOV LEGENDA!!
bb5a
17. 12. 2014 14.56
+0
Slovenci so spet Slovenci, Jakov je Hrvat in ne Slovenec, nastopa za Slovenijo zmaguje za Hrvaško, pa lahko 100x bolš govori slovensko kt slovenci, lahko se še prekmurščine nauči če hoče pa še vedno bo Hrvat... nimam osebno nič proti njemu, pač se je znašel, sam nehite pisat da je slovenc ker enostavno ni in tud nikol ne bo, niti noče bit, zakaj le?!?
murkecc
17. 12. 2014 00.38
+7
Ajmo Fak, razturi.
kavoli
16. 12. 2014 18.26
-9
napisal, da govori slov. bolje ko kakšen lj. pa kenslan, kej se resnica še vedno kensla ??????????????????????