Zimski športi

Vnovič najboljši Fourcade, med Slovenci spet prepričal le Fak

Ljubljana, 05. 01. 2018 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Francoz Martin Fourcade je zmagal na sprinterski tekmi biatlonskega svetovnega pokala v nemškem Oberhofu. Na 10-kilometrski razdalji je za 8,1 sekunde ugnal Norvežana Emila Hegleja Svendsna, drugi Norvežan Johannes Thingnes Boe pa je moral za razliko od omenjenih tekmecev dvakrat v kazenski krog in bil z zaostankom 10,2 sekunde tretji.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: AP
Martin Fourcade je s 64. zmago v karieri še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Danes smo imeli vsi težave s težkimi pogoji, a vesel sem, da sem dobro nastopil. V zadnjem krogu je bilo zelo tesno, s čimer je bila tekma zelo napeta," je za nemško televizijo povedal zmagovalec. Slika slovenskega biatlona pa se tudi v novem letu ni spremenila. Med najboljše se lahko prebije le Jakov Fak, ki je s sedmim mestom potrdil tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in si priboril lepo izhodišče za zasledovanje. Na strelišču je bil Fak vnovič 100-odstoten, nekaj slabši pa je bil v smučini, saj je sekunde izgubljal v primerjavi s tekmeci v zadnjem krogu, kjer običajno še pridobi kakšno mesto. "Počutje je zdaj še v redu, upam, da se bom jutri počutil malo boljše. Zame je bilo kar težko, to se je videlo tudi v samem teku, saj nisem na nivoju, na katerem bi si želel biti. A uvrstitev je vseeno super in k temu je največ pripomoglo streljanje. Na splošno sem z rezultatom zadovoljen, če gledam po segmentih, pa s tekom ne morem biti zadovoljen. Glede na to, da v prazničnih dneh zaradi viroze nisem naredil vsega, kar sem načrtoval, enostavno mislim, da ne smem biti preveč razočaran," je po današnji tekmi razmišljal Fak, ki je tik pred prehodom v leto 2018 rahlo zbolel. O samih razmerah na tekmi pa je za spletno stran SZS povedal: "Proga je bila zelo dobro pripravljena za take pogoje. Tu dežuje že dva dni in je bilo res pripravljeno tako, da je zdržalo vse tekmovalce. Verjetno je bila na nekaterih mestih proti koncu že malo načeta, a na splošno gledana je bila proga zelo dobro pripravljena za take vremenske razmere. Snega ne bo zmanjkalo, tudi če dežuje še naprej, saj so dobro pripravljeni, imajo tudi rezerve, če bo potrebno. Sam upam, da se do jutri dobro spočijem. Priložnost za napredovanje je. Eno mesto je bilo zelo blizu že danes, oddaljeno le dve desetinki. Priložnost torej bo. Stopničke so oddaljene 37 sekund, vse je mogoče. Na strelišču se lahko marsikaj spremeni."

Martin Fourcade
Martin Fourcade FOTO: AP

"Jaka je naredil zelo dobro, odlično tekmo po zdravstvenih težavah. Po teh težavah nismo mogli pričakovati, da bo tekel po najboljših močeh, a vseeno je tekel zelo dobro, predvsem na strelišču pa je opravil vse, kot je bilo potrebno. Sedmo mesto je zelo dobro in tudi zelo dobro izhodišče za jutrišnjo zasledovalno tekmo. Škoda je Klemena, ki je danes tekel znova zelo konkurenčno, a trije zgrešeni streli so preveč in spet je ostal na tistih mestih okrog štirideseterice. Žal mi je, danes je bil dober rezultat dosegljiv tudi s kakšnim zgrešenim strelom. Bomo pa jutri poizkušali to izboljšati. Mlajša dva sta imela malce težav. Mitja je za slabi dve sekundi zaostal za zasledovalno tekmo, a žal tako je. Naslednjič bomo skupne uvrstitve skušali popraviti," pa je tekmo videl trener Tomaš Kos.

Klemen Bauer je pet tednov pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu vnovič izkoristil dejstvo, da v biatlonu točke svetovnega pokala osvoji kar 40 tekmovalcev in z 39. mestom si je po treh kazenskih strelih priboril dve. Ostali Slovenci so veseli, če se jim uspe prebiti med najboljših 60 oziroma vsaj na zasledovanje. Mitji Drinovcu in Mihi Dovžanu to ni uspelo. Drinovec je bil po dveh kazenskih krogih 62., Dovžan pa je zgrešil štiri tarče in bil 85.

Izidi:
 1. Martin Fourcade (Fra)         25:03,43/0
 2. Emil Hegle Svendsen (Nor)     +   8,1/0
 3. Johannes Thingnes Boe (Nor)      10,2/2
 4. tim Burke (ZDA)                  20,1/0
 5. Tarjei Boe (Nor)                 26,9/1
 6. Lukas Hofer (Ita)                46,7/1
 7. Jakov Fak (Slo)                  47,9/0
 8. Benjamin Weger (Švi)             48,9/1
 9. Michal Krčmar (Češ)              54,3/1
10. Dmitro Pidrušni (Ukr)            56,3/1
...
39. Klemen Bauer (Slo)             1:52,1/3
62. Mitja Drinovec (Slo)           2:38,1/2
85. Miha Dovžan (Slo)              3:25,6/4

- skupni vrstni red:
 1. Martin Fourcade (Fra)           492 točk
 2. Johannes Thingnes Boe (Nor)     460
 3. Jakov Fak (Slo)                 342
 4. Anton Šipulin (Rus)             282
 5. Simon Schempp (Nem)             278
 6. Tarjei Boe (Nor)                261
 7. Benjamin Weger (Švi)            253
 8. Lukas Hofer (Ita)               249
 9. Arnd Peiffer (Nem)              233
10. Lars Helge Birkeland (Nor)      231
...
42. Klemen Bauer (Slo)               59
83. Miha Dovžan (Slo)                 1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.