Zimski športi

Falla in Krijukov najhitrejša v Stockholmu, Slovenci brez točk

Stockholm, 11. 02. 2016 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveška smučarska tekačica Maiken Caspersen Falla in Rus Nikita Krijukov sta zmagovalca klasičnega sprinta za svetovni pokal v švedskem Stockholmu. V težkih razmerah in južnem snegu je v švedski prestolnici nastopilo tudi šest Slovencev, a so obtičali že v kvalifikacijah, saj se nobenemu ni uspelo prebiti med najboljših trideset.

Lampičeva je bila najvišje uvrščena Slovenka, a ostala brez točk.
Lampičeva je bila najvišje uvrščena Slovenka, a ostala brez točk. FOTO: Miro Majcen
Umetno pripravljena proga v središču velemesta v Stockholmu je znova pokazala svoje zobe. Kljub relativno nizkim trem stopinjam Celzija zračne temperature in stopinje pod ničlo snega, je bila proga mehka, kar je zahtevalo večjo moč in zbranost na zavojih, ki jih na mestnih ulicah ni manjkalo.

V ženski konkurenci je svojo premoč na že četrtem zaporednem sprintu pokazala Falla, ki v zadnjih metrih, ko se proga preko 300 metrov le še vzpenja proti cilju, ni imela konkurentke, ki bi jo lahko ogrozila. S tem je znova potrdila svojo kakovost in da ji v sprintu letos ni enake. "Čeprav je moja samozavest v sprintih visoka, ne pridem na start z mislimi, ta pa bo lahka. Tudi danes sem bila živčna, a sem skušala čez vso tekmo narediti najboljše, kar znam. To poskusim vedno. Danes se mi ni zdelo, da sem tako močna, a sem se vseeno skušala cel dan na teku osredotočiti na tehniko. To je bilo danes v teh težkih razmerah res pomembno," je v cilju po zmagi dejala Falla, ki kljub svoji premoči zmag ne jemlje kot nekaj samoumevnega.

Falla je v sprintu slavila že četrtič zapored.
Falla je v sprintu slavila že četrtič zapored. FOTO: Reuters

Pri moških je štiri Norvežane v finalu presenetil Rus. Ko je že kazalo, da se bo Ola Vigen Hattestad lahko veselil zmage, je po levi smučini v zadnjih metrih mimo švignil Krijukov, požel slavo, v kamero pa le zaklical: "Vrnil sem se!". Za Hattestadom se je na tretjo stopničko povzpel Northug, medtem ko se je Sondr Turvol Fossli moral zadovoljiti s šestim mestom. Norvežan Finn Haagen Krogh je bil četrti, Francoz Baptiste Gros peti.

Slovenski tabor je ostal praznih rok. Po sedmem mestu Anamarije Lampič na prejšnjem sprintu so bila pričakovanja velika, a se ekipi ni izšlo. Velik delež krivde je odpadel tudi na servis, ki ni bil kos današnjim težkim razmeram. Vsi Slovenci so obtičali v kvalifikacijah.

Anamarija Lampič je dosegla 40. čas, Vesna Fabjan 42., Nika Razinger 53., Alenka Čebašek pa 59., s čimer so bile prepočasne za četrtfinalni nastop najboljše trideseterice. Prepočasna sta bila tudi moška predstavnika, Miha Šimenc z 58. in Janez Lampič z 62. časom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.