Zimski športi

'Filip je postal tekmovalec najvišjega razreda!'

Ljubljana, 07. 12. 2012 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovni komentator tekem smučarskega krosa na VOYO bo Simon Jecl, sicer nekdanji smučarski krosist, ki je športno pot kot alpski smučar začel skupaj s Filipom Flisarjem, z Mariborčanom pa je sklenil tudi zamenjati disciplino in se preseliti med krosiste.

Z vidika tekmovalca – kako gledate na Filipa Flisarja, kako bi ga opisali?
"Filipa Flisarja poznam že zelo dolgo, še iz alpskega smučanja, kjer sva se borila od otroških let naprej. Kasneje istočasno naredila korak proti smučarskemu krosu, kjer smo se vsi nekoliko bolje znašli. Kar zadeva Filipa, bi dejal tole – gre za izjemnega človeka, polnega energije, ti rezultati, ki jih je dosegel lani, pa so bili z moje strani napovedani. Ko sem dve leti nazaj sklenil športno pot, sem dejal, da bo Filip zagotovo v kratkem posegel po vrhunskih rezultatih, in to je dokazal. Veselim se prihajajočih tekem na VOYO in verjamem, da bo dosežke ustrezno nadgradil."

Simon Jecl
Simon Jecl FOTO: VOYO

Lahko z izostrenim očesom za smučarski kros ocenite, kje so Flisarjeve prednosti v primerjavi s konkurenco?
"Flisar je po eni strani presenetil, tisti, ki ga poznamo nekoliko bolje, pa smo vanj verjeli. Za razliko od konkurence je zelo sproščen, poleg smučarskega krosa pa se preizkuša tudi v drugih disciplinah ekstremnega športa. Tako, denimo, poleti veliko časa posveča kolesarskemu spustu, rola, rolka, skratka zapisan je ekstremnemu športu."

Lani ga je konkurenca jemala še z nekaj rezerve, letos pa bržkone to ne bo tako?
"V svetovnem pokalu je tako, da se tekmovalci med seboj dobro poznajo. Gre za 50–70 tekmovalcev, ki so med seboj v zelo dobrih odnosih. Med njimi velja neko nepisano pravilo poštenega boja, zato so četveroboji še toliko bolj zanimivi."

Kako poteka tekmovanje iz faze v fazo?
"Večina tekem je razdeljena na tri dni. Prvi dan je na sporedu preizkus proge, drugi dan sledijo kvalifikacije, kjer se 32 najboljših glede na dosežen čas prebije na samo tekmo, ta pa se začne z osmino finala, nadaljuje s četrtfinalom, polfinalom in nato je na vrsti še finale štirih najboljših posameznikov."

Kaj pričakovati od Flisarja v letošnji sezoni? Sam pravi, da so cilji nekoliko bolj kot s svetovnim pokalom povezani s svetovnim prvenstvom na Norveškem?
"Filip je nasploh znan po tem, da tekom sezone pridobi prave občutke, stopnjuje formo za mesec januar, februar in marec. Mislim, da lahko letos pričakujemo nekaj podobnega. Letošnje priprave je opravil na Novi Zelandiji. Pogoji so bili odlični, takšni kot si jih lahko smučarski krosist le želi. Zdaj je postal tekmovalec najvišjega kova."

V novo sezono bo najboljši tekmovalec minule sezone krenil tudi s še boljšim materialom. Kje je razlika, denimo, v primerjavi s smučmi, s katerimi je nastopal v lanski sezoni?
"Pri smučanju je tako, da najboljši diktirajo razvoj smuči, in Filip je letos dobil to možnost pri Elanu. To možnost so mu do neke mere ponudili že lani. Smučarski krosisti nastopajo z veleslalomskimi smučmi, Flisar pa se je odločil, da letos nastopi s smučmi, ki so nekakšna mešanica materiala, namenjenega veleslalomu in superveleslalomu. Nekoliko daljša in malce mehkejša smuča, kar pomeni, da bo imel na progah, kjer še posebej pride do izraza material, nekaj prednosti pred konkurenti."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

united666
07. 12. 2012 14.10
-12
svetlobna leta zadaj za tino maze
bluntmagic
07. 12. 2012 15.58
+9
kašni komentarji pa to ni res, in pol grejo podobni omejenci dajat pluse, nočm vezat politike zravn, sam zarad takih ljudi k si ti+ ljudje istega kova, gre vse skupej po zlu :)