FIS si še naprej nabira sovražnike: 'Nihče vas ni prisilil, da tekmujete v takšnih razmerah, če tekme ne bi speljali, je sploh ne bi bilo!'

Mednarodna smučarska zveza (FIS) trdno stoji za odločitvijo, po kateri so organizatorji ponedeljkovo tekmovanje v snežnem parku na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu izvedli kljub močnemu vetru. Tiskovna predstavnica FIS Jenny Wiedeke je danes številne kritike zavrnila z opazko, da deskark ni nihče prisilil, da morajo tekmovati.

Deskanje snežni park - 2

Organizatorji zimskih olimpijskih iger so tarča hudih kritik tekmovalcev, ki po njihovem mnenju tekmujejo v neregularnih in ekstremno nevarnih razmerah. (Foto: AP)

V nedeljo so organizatorji zaradi močnega vetra odpovedali kvalifikacije, finale dan pozneje pa so kljub podobno nevarnim razmeram izvedli in pri tem pripomnili, da v nasprotnem primeru finala sploh ne bi bilo. V obeh zadnjih vožnjah so tekmovalke padale druga za drugo, po koncu tekme pa so se nekatere v pogovoru z novinarji in na družbenih omrežjih glasno pritoževale nad pogoji na progi.

Po besedah glavnega trenerja avstrijskih deskark Christiana Gallerja je bila odločitev za izvedbo finala povsem neodgovorna. "Tu ni nobenega izgovora. Pri 41 naštetih padcih od 50 voženj nekaj ni v redu. Ali so športnice, oprostite, zmedene ali pa nekaj ni v redu s tekmovališčem. Mislim, da gre za drugo," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Tiskovna predstavnica FIS je na današnji novinarski konferenci v Pjongčangu potrdila, da so bili pogoji za tekmovalke res težki, vendar so testne vožnje pokazale, da so obvladljivi.

O pritožbah deskark pa je dejala: "Vsaka je imela dve priložnosti, da izvede svoj nastop. Nobene nismo prisili, da gre na progo in tekmuje," je dodala. Uradno se je sicer pri FIS pritožila le ena zveza. Katera zveza je to bila, ni razkrila. V nasprotju s smučarskimi skoki, kjer je natančno določeno, pri kakšni hitrosti vetra je še dovoljeno izvesti tekmo, pa pri tekmovanjih deskarjev v snežnem parku kot tudi pri alpskih disciplinah o tem, ali je mogoče izvesti tekmo, odločajo strokovnjaki. Wiedekejeva je dejala: "Ti strokovnjaki pri tem uporabljajo svoje bogate izkušnje." Na prizoriščih olimpijskih iger je tudi danes vetrovno, za sredo pa vremenoslovci napovedujejo hitrosti vetra do 90 kilometrov na uro.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
resort 14.02.2018 11:44:02
RESNO ZA DOMIŠLJAVCE, KI MISLIJO, DA SO TEKMOVALCI ZARADI NJIH IN SPONZORJEV. ALI SE NE ZAVEDAJO, DA SO ONI ZARADI NJIH. DENAR JE POKVARIL ŠPORTNIKE, KER JE VSE FROFESIONALIZIRANO. NEKOČ JE VELJALO, OL. IGRE SO LE ZA AMATERJE, ŽAL NE ZA RUSKE IN NEKOČ VZHODNO NEMŠKE.
Več komentarjev