Zimski športi

Fis uvaja novost: Vsi skakalci v kvalifikacije

Ljubljana, 31. 05. 2017 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koledarska konferenca Mednarodne smučarske zveze, ki se je sklenila s sejo predsedstva mednarodne federacije, je prinesla novosti tudi na področju smučarskih skokov in poletov. Že med poletno sezono na plastičnih skakalnicah bodo poskusno vpeljali novost, ki se nanaša na ukinitev vnaprej zagotovljenih mest za nastop na tekmi.

To seveda pomeni, da bodo tudi najvišje rangirani skakalci prisiljeni nastopiti v kvalifikacijah in se kvalificirati za nastop na tekmi. Na podlagi preizkusa v sklopu poletne velike nagrade, bodo nato sprejeli odločitev o uvedbi novosti tudi na tekmah svetovnega pokala. Ta predlog bodo sprva preizkusili na plastičnih skakalnicah v okviru poletne velike nagrade v smučarskih skokih. Morebitno končno odločitev pa
bodo sprejeli na rednem jesenskem zasedanju tehničnih komisij Fis oktobra v Zürichu. V tekmovalni sezoni 2017/18 bo svojo premiero doživela nordijska kombinacije za ženske. Za zdaj bodo nordijske kombinatorke nastopale v celinskem pokalu ter testno na mladinskem svetovnem nordijskem prvenstvu v Kandersteg-Gomsu. Spremembe se nanašajo tudi na ženske skoke. Tako se odpira možnost, da bi tudi skakalke nastopile na ekipni tekmi na svetovnih nordijskih prvenstvih. Prvič sta ekipni ženski preizkušnji uvrščeni na okvirni spored ženskih tekmovanj v novi zimski sezoni svetovnega pokala 2017/18, 16. decembra v Hinterzartnu in 20. januarja v Zau. Sezona v ženskih skokih se bo odprla s trojnim sporedom v norveškem Lillehammerju, ko bo posamičnima preizkušnja 1. in 2. decembra sledila še tekma, na kateri se bo pomerilo le 30 najboljših skakalk. Tekma le s 30 najboljšimi na startu se obeta tudi 11. marca v Oslu. Ljubno ostaja železni repertoar tekmovanj svetovnega pokala v ženskih skokih, tokrat bosta tekmi ob Savinji 27. in 28. januarja. Prav tako bo Planica še naprej gostila finale sezone v smučarskih skokih s tradicionalnimi poleti 23., 24. in 25. marca 2018. Se bo pa sezona v ženskih skokih prihodnjo zimo sklenila hkrati z moškimi, kajti nemški Oberstdorf bo 24. in 25. marca prihodnje leto prizorišče finalnih preizkušenj svetovnega pokala smučarskih skakalk. Predsedstvo Fis je potrdilo tudi premierno izvedbo celinskega pokala v ženski nordijski kombinaciji s postajami v Otepääju v začetku januarja, sočasno z moškim svetovnim pokalom, norveškem Hoeydalsmoju ter ruskem Nižnem Tagilu, nordijske kombinatorke bodo preizkusno tekmo imele tudi na mladinskem svetovnem nordijskem prvenstvu v švicarskem Kandersteg-Gomsu s skokom in posamično tekaško preizkušnjo na pet kilometrov. V nordijsko kombinacijo, sprva v celinski pokal, se na tekaške steze vrača množični start.

Peter Prevc in Jani Grilc
Peter Prevc in Jani Grilc FOTO: Damjan Žibert

Skakalci bodo letošnjo sezono poletne velike nagrade v smučarskih skokih odprli 14. in 15. julija s tekmama pod žarometi v poljski Wisli, najprej bo na sporedu moštvena preizkušnja, nato posamična. Nato bodo sledili Hinterzarten (29.7.), Courchevel (12.8.), Hakuba (26., 27.8.), Čajkovski (9.9., 10.9.), Almaty (16.9, 17.9), Hinzenbach (1.10.) in Klingenthal (3.10.). Začetek sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške bo 18. novembra v Wisli, svetovno prvenstvo v poletih pa bo gostil Obertstdorf od 19. do 21. januarja.

Poletna velika nagrada za skakalke se bo začela 11. avgusta v Courchevelu, na okvirnem sporedu so še postaje v češkem Frenstatu, Čajkovskem in Almatyju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
31. 05. 2017 11.25
-1
to pomeni, da nekateri ne bodo vzeli vseh trening skokov.
ale999
31. 05. 2017 09.47
+6
Vsi na dodatno kvalifikacije se mi zdi prilika za vse in je bolj zanimivo.