Zimski športi

FOTO in VIDEO: Nesojeni zastavonoša Jakov Fak odkrito o ciljih na ZOI v Pjongčangu: Uresničitev sanj bi bila medalja

Ljubljana, 29. 01. 2018 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V./M.F.
Komentarji
1

Slovenska olimpijska odprava se je pred dolgo in utrujajočo potjo v oddaljeni Pjongčang predstavila domači javnosti. Dobrih želja in pozitivnih misli v ljubljanskem hotelu Union ni manjkalo, eden redkih, ki mu ni bilo težko priznati, da bi bila uresničitev sanj medalja, je bil nesojeni zastavonoša, izjemni biatlonec Jakov Fak.

Več videovsebin
  • Jakov Fak: Uresničitev sanj bi bila medalja
    02:35
    Jakov Fak: Uresničitev sanj bi bila medalja
  • Vesna Fabjan: Športniki smo največji ambasadorji domovine v tujini
    04:55
    Vesna Fabjan: Športniki smo največji ambasadorji domovine v tujini
  • Mitja Robar: Hokejisti bomo znova pokazali, iz kakšnega testa smo
    02:41
    Mitja Robar: Hokejisti bomo znova pokazali, iz kakšnega testa smo
  • Filip Flisar: Štiri leta sem čakal na poravnavo računov iz Sočija
    03:01
    Filip Flisar: Štiri leta sem čakal na poravnavo računov iz Sočija
  • Martin Čater: Ne obremenjujem se s konkretnimi cilji
    02:36
    Martin Čater: Ne obremenjujem se s konkretnimi cilji
Skupaj s trenerji, serviserji in medicinskim osebjem bo slovensko delegacijo sestavljalo več kot 160 članov. V ekipi za Južno Korejo bo 71 slovenskih športnikov, nazadnje so pri OKS pridobili še dodatno kvoto za ženske smučarske teke. V Korejo se bo tako odpravila Manca Slabanja. S seznama pa so dokončno črtali skakalce Domna Prevca, Žigo Jelarja in Majo Vtič.
Pred slovensko olimpijsko odpravo so zanimivi, a s psihološkega vidika zelo naporni dnevi. Bližajoče se zimske olimpijske igre v Pjongčangu bodo namreč za nekatere naše vrhunske športnike (Jakov Fak, Vesna Fabjan, Filip Flisar) nova, morda celo zadnja priložnost za vrhunski dosežek. 

Za ostale, predvsem predstavnike mlajšega rodu, pa lepa priložnost, da se v karseda uspešni luči predstavijo širnemu športnemu avditoriju. Na uradni predstavitvi naših olimpijcev v ljubljanskem hotelu Union ni manjkalo vedrih obrazov in pozitivnih misli. Kljub nepotrebni sagi glede določitve zastavonoše ob odprtju ZOI v Pjongčangu se pri enemu od glavnih kandidatov za najvišja mesta v slovenski reprezentanci, izjemnemu biatloncu Jakovu Faku, dogajanje v zadnjih dneh ni prav nič poznalo.

Odlični biatlonec Jakov Fak ne beži od odgovornosti in visoko zastavljenih ciljev.
Odlični biatlonec Jakov Fak ne beži od odgovornosti in visoko zastavljenih ciljev. FOTO: Damjan Žibert
"V tem trenutku ne čutim nikakršne živčnosti ali treme. Za t.i. psihološke igrice bo še dovolj časa na samem prizorišču olimpijskih iger. Tekme na ZOI so specifične v marsičem, predvsem zaradi dejstva, ker potekajo na vsaka štiri leta in ker mora biti športnik v pravem trenutku v najboljši možni formi. Če mi uspe dvigniti raven tekaške pripravljenosti še za kakšno stopničko ali dve višje, bodo možnosti za vidnejšo uvrstitev toliko večje. Težko govorim o tem, da bi me zadovoljila uvrstitev okoli 10. mesta, saj sem na lastni koži že izkusil, kakšen je občutek imeti medaljo okoli vratu. Uresničitev sanj bi zagotovo bila uvrstitev na zmagovalni oder," je brez dlake na jeziku o visokih ciljih na ZOI v Pjongčangu spregovoril Jakov Fak.

Vesna Fabjan: Športniki smo največji ambasadorji domovine v tujini
Vesna Fabjan je le nekaj ur pred uradno predstavitvijo reprezentance izvedela za rezultate javne ankete, ki je nosilki bronaste kolajne z zadnjih ZOI v Sočiju namenila največ glasov.

"Športniki bi morali biti v vsakem primeru izvzeti iz neprijetnih situacij, kot je bila zadnja glede izbora zastavonoše. Znova bom ponovila, da mi je v veliko čast in zadovoljstvo, ker bom nosila slovensko zastavo ob otvoritvi iger, toda že samo dejstvo, da sem bila v ožjem krogu kandidatov, mi je pomenilo ogromno. Slovenski športniki smo bili vselej največji ambasadorji svoje domovine v tujini, zato si v prvi vrsti želim enotne podpore ljudstva, da se bomo konec prihodnjega meseca lahko skupaj veselili novim športnim uspehom. Mlajšim kolegom in kolegicam, ki jim izkušenj z največjih tekmovanj primanjkuje, bom skušala karseda največ pomagati s črpanjem lastnih. Upam in verjamem, da se bomo iz Pjončanga vrnili s podobnim številom medalj kot na zadnjih igrah v Sočiju," se s pozitivnimi mislimi k novim olimpijskim izzivom naproti podaja izkušena smučarska tekačica.

Izkušena smučarska tekačica Vesna Fabjan bo nosila slovensko zastavo ob otvoritveni slovesnosti ZOI v Pjongčangu.
Izkušena smučarska tekačica Vesna Fabjan bo nosila slovensko zastavo ob otvoritveni slovesnosti ZOI v Pjongčangu. FOTO: Damjan Žibert

Čater se ne želi obremenjevati s cilji 
Eden tistih, ki ima vse možnosti, da bi v prihodnjih letih lahko postal eden od vodij novega vala alpskih smučarjev, je Martin Čater. Slednji je z nekaterimi vidnimi rezultati v dozdajšnjem delu zimske sezone opozoril nase, toda o konkretnih olimpijskih ciljih ni želel na široko razpredati.

"Zavedam se, da bodo igre v Pjongčangu moje prve v karieri, zato zelo težko govorim o konkretnih ciljih. Osredotočil se bom predvsem na kakovostno smučanje, psihološko pa sem že v tem trenutku zelo dobro pripravljen. V kolikor bom dal vse od sebe, sem prepričan, da tudi dobri dosežki ne bodo izostali," je bil kratek in jasen Čater. 

Seznam slovenskih športnikov na OI v Pjončangu 2018:

Alpsko smučanje:
moški:
Boštjan Kline
Martin Čater
Klemen Kosi
Miha Hrobat
Žan Kranjec
Štefan Hadalin

ženske:
Ana Drev
Tina Robnik
Meta Hrovat
Ana Bucik
Maruša Ferk

Smučarski skoki:
moški:
Jernej Damjan
Peter Prevc
Tilen Bartol
Anže Semenič
Timi Zajc

ženske:
Urša Bogataj
Špela Rogelj
Nika Križnar
Ema Klinec

Smučanje prostega sloga:
Filip Flisar

Deskanje:
moški:
Rok Marguč
Žan Košir
Tim Mastnak
Tim Kevin Ravnjak
Tit Štante

ženske:
Gloria Kotnik
Kaja Verdnik

Smučarski teki:
moški:
Miha Šimenc
Janez Lampič

ženske:
Katja Višnar
Alenka Čebašek
Vesna Fabjan
Nika Razinger
Anamarija Lampič
Manca Slabanja

Biatlon:
moški:
Jakov Fak
Klemen Bauer
Miha Dovžan
Mitja Drinovec
Lenart Oblak

ženske:
Urška Poje
Anja Eržen

Nordijska kombinacija:
Vid Vrhovnik
Marjan Jelenko

Sankanje:
Tilen Sirše

Hokej:
Luka Gračnar
Matija Pintarič
Gašper Krošelj
Blaž Gregorc
Sabahudin Kovačevič
Aleš Kranjc
Žiga Pavlin
Matic Podlipnik
Jurij Repe
Mitja Robar
Luka Vidmar
Boštjan Goličič
Andrej Hebar
Žiga Jeglič
Anže Kuralt
Jan Muršak
Aleš Mušič
Ken Ograjenšek
Žiga Pance
David Rodman
Marcel Rodman
Robert Sabolič
Rok Tičar
Jan Urbas
Miha Verlič

   

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
30. 01. 2018 08.36
+2
Jalov, pravi športniki smo na tvoji strani. šport mora presegati politiko. doseži največ. prvo za sebe, potem tudi za nas, vse navijače. ne oziraj pa se na bebce, tako pri nas, kot pri vas. teh je vedno dovolj. vsem polenarjem pa v premislek, ker so vsi tako ponosni na našo himno (sam še vedno trdim, da je neka druga prava): žive naj vsi narodi - ne vrag, le sosed bo mejak .....