Zimski športi

FOTO: Slovenski orli iz Planice v poljsko Wislo

Planica, 22. 07. 2014 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V preteklih dneh so se slovenski smučarji skakalci zavzeto pripravljali v Planici na Bloudkovi velikanki na poletno sezono. Na poletni veliki nagradi bo pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa nastopilo osem skakalcev.

V petek se bo v Wisli z ekipno tekmo pod žarometi začela sezona poletne velike nagrade v smučarskih skokih, na Poljskem bodo slovenske barve zastopali junak minule zime Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Tomaž Naglič, Rok Justin, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar, nato se jim bo pridružil še Jernej Damjan. Slovenski skakalci so po uvodnih pripravah, ki so temeljile bolj na telesni pripravi, zadnje tedne veliko delali tudi na tehniki. Najboljši slovenski skakalec minule zime in zmagovalec uvodnih tekem celinskega pokala v začetku julija v Kranju, Peter Prevc, je po zadnjem treningu pred jutrišnjim odhodom na Poljsko povedal, da je ekipa dobro pripravljena na prva tekmovanja poletne VN. "Tako jaz kot fantje iz ekipe smo dobro pripravljeni. Zadnji teden smo stopnjevali formo, tako da upam, da se nam bodo nastopi čez vikend čim bolje izšli. Zdaj smo delali še zadnje tehnične popravke, da se nam dobri skoki čim bolj usidrajo v glave, jutri gremo pa že na pot," je dejal Prevc, ki se v poletni VN še ni povzpel na zmagovalni oder v posamični konkurenci: "Videli bomo, kaj bodo poletne tekme prinesle. Moje želje so predvsem to, da vidim, kje sem, kaj mi manjka, in kaj še lahko izboljšam. Ali to pomeni tretje ali 15. mesto, mi je povsem vseeno, najpomembneje je, da vidim, kaj vse moram popraviti do zime."

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih v Planici.
Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih v Planici. FOTO: Miro Majcen
"Moj glavni cilj za poletje je, da pridem v konstantno formo, da so skoki iz tekme v tekmo na dobri ravni, tako kot so bili lani ob koncu poletja. In da se čim bolj spravim v tekmovalni ritem, da bi bilo potem v zimo to čim lažje prenesti. Vse, kar bo v skupni razvrstitvi v 'top 10', bom zelo zadovoljen," je povedal novopečeni očka Jernej Damjan, ki je lansko sezono poletne VN končal na skupno drugem mestu, letos pa bo uvodni tekmi v Wisli zaradi naraščaja izpustil in se ekipi pridružil v Einsiedelnu. Tudi izkušeni Robert Kranjec pridno trenira za novo sezono, čeravno sam s skoki zadnja tedna ni najbolj zadovoljen: "Kakšno sezono poletno veliko nagrado vzameš malo bolj resno, kakšno manj. Odvisno od ciljev in načrta priprav na zimo. Sam sem trenutno v fazi testiranja smuči, tako da posebnega poudarka na rezultate ne bo. Pomembno mi je, da bi tehnično čim bolje odskakal, da bi se nato lahko lažje odločil za smuči."

Trenerska ekipa reprezentance je ostala takšna, kot je bila, saj nad fanti še naprej bdijo Goran Janus, Jani Grilc, Nejc Frank in Matjaž Polak. "V prvem delu pripravljalnega obdobja smo dali več poudarka fizični pripravi, zadnje tedne pa se posvečamo specialni pripravi, skokom na skakalnici. Pri večini fantov se že nekako kažejo obrisi pravih skokov. Seveda je pa tako, kot je vsako poletje: vse skupaj ne gre tako tekoče, kot bi fantje radi, a vemo, da velik obseg treninga pusti posledice pri tehniki. Ni nobene panike, stvari gredo lepo, fantje so pridni in upamo, da bodo tudi solidno odskakali," je po treningu pod Poncami povedal Jani Grilc.

Glavni trener reprezentance Goran Janus
Glavni trener reprezentance Goran Janus FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Začni Živeti
22. 07. 2014 20.09
+12
Bravo fanjte! Vsi te treningi vsa ta predanost se nekega dne poplača!
Zdrahovic
22. 07. 2014 18.53
+8
Kaj pa Hvala ?
JAPcrap
22. 07. 2014 18.54
-4