Zimski športi

Fourcade tudi v Nove mestu potrdil rumeni primat, najboljši Slovenec Bauer

Novo mesto, 15. 12. 2016 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec sprinta za svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem in je tako zmagal še petič letos. Drugo mesto je osvojil Rus Anton Šipulin, tretji pa je bil Norvežan Emil Hegle Svendsen. Najboljši Slovenec je bil Klemen Bauer na 37. mestu.

Martin Fourcade nadaljuje z nabiranjem zmag v svetovnem pokalu.
Martin Fourcade nadaljuje z nabiranjem zmag v svetovnem pokalu. FOTO: Damjan Žibert

V slovenskem dresu so nastopili še trije tekmovalci, Miha Dovžan (+1:45,2/1) je bil 51., Lenart Oblak (+2:01,2/0) 58., Rok Tršan (+2:52,8/3) pa 83. V Novem Mestu bo tudi v petek na sporedu še en sprint, nastopila bodo dekleta. Slovencem je skupno dejstvo, da so na tekmi zelo solidno streljali, a v smučini enostavno niso konkurenčni tekmecem. Edini, ki se ob odsotnosti Jakova Faka lahko nadeja višje uvrstitve, je 30-letni Klemen Bauer, a kot je pokazala že Pokljuka, le s strelsko ničlo.

"Delno smo zadovoljni z današnjim nastopom, saj imamo tri fante na zasledovalni tekmi. Škoda, ker je Bauer zgrešil en strel leže. Streljal je v ritmu, a je pred četrtim strelom malce počakal. Tudi sam se zaveda napake. Brez te bi bil precej bolj zadovoljen z nastopom. Moral bi ali streljati še naprej v ritmu ali počakati še kakšno sekundo, da se umiri in ustreliti bolj na sigurno. Kljub temu menim, da izhodišče za sobotno tekmo ni slabo. Vesel sem, da imamo tri tekmovalce na startu," je z oceno tekme začel trener Tomaš Kos, o ostali trojici pa dodal: "Tršan je imel težave pri streljanju stoje, ko je moral zaradi tresenja nog odložiti strel in na ta račun grešil. Za en kazenski krog časa je izgubil samo s čakanjem in s tako predstavo se ni mogel uvrstiti na zasledovalno tekmo. Tekel je solidno, ampak ne dovolj za uvrstite na sobotno preizkušnjo. Ostali imajo dobro izhodišče. Zaostanki so majhni. Realno sicer ne pričakujemo vseh v točkah, dobro pa je, da se lahko fantje borijo, saj je to zanje velika izkušnja."

Klemen Bauer je bil najvišje uvrščeni Slovenec.
Klemen Bauer je bil najvišje uvrščeni Slovenec. FOTO: Damjan Žibert

V mednarodnem pogledu nič novega. Francoz Martin Fourcade nadaljuje s prevlado in že pred novim letom je jasno, da mu bo letos težko preprečiti, da še šestič osvoji skupni seštevek svetovnega pokala. Rusa Antona Šipulina na drugem mestu ni zmedlo niti dejstvo, da se je danes v biatlonskih krogih razplamtela afera o 31 dopingiranih ruskih tekmovalcih. A njemu in rojakom so v bran stopili tudi najboljši tekmovalci. "Najprej bi rad videl dokaze, fakte," pred obtožbami pravi Fourcade. Zelo podobno je po tekmi razmišljal tudi legendarni Ole Einar Bjoerndalen. Norveško čast je danes s tretjim mestom ubranil Emil Hegle Svendsen. Bolj kot tekma je bilo danes v ospredju prav razkritje Mednarodne biatlonske zveze, da je 31 ruskih biatloncev in biatlonk osumljenih zlorabe dopinga. Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa danes dejal predsednik IBU Anders Besseberg, ta je na Pokljuki po razkritju McLarnovega poročila še molčal, so med osumljenimi tudi še aktivni tekmovalci in tekmovalke. Nekateri že imajo prepoved nastopanja, nekateri pa so kariere že zaključili. Seznam je IBU prejela od Svetovne protidopinške agencije, IBU pa je že pred objavo drugega dela poročila McLaren pripravila posebno petčlansko mednarodno ekipo, ki preučuje dokumente Wade.

Izidi:
- moški, 10 km:
1. Martin Forcade (Fra) 23:48,0/1
2. Anton Šipulin (Rus) + 1,6/0
3. Emil Hegle Svendsen 6,4/1
4. Johannes Thingnes Boe (Nor) 10,5/1
5. Vladimir Ilijev (Bol) 15,8/1
6. Andrejs Rastogujevs (Lat) 16,3/1
7. Sergej Semenov (Ukr) 18,8/0
8. Ondrej Moravec (Češ) 26,5/0
9. Julian Eberhard (Avt) 28,6/3
10. Erlend Bjoentegaard (Nor) 30,1/1
...
37. Klemen Bauer (Slo) 1:16,5/2
51. Miha Dovžan (Slo) 1:45,2/1
58. Lenart Oblak (Slo) 2:01,2/0
83. Rok Tršan (Slo) 2:52,8/3

Svetovni pokal, skupno:
1. Martin Fourcade (Fra) 348 točk
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 236
3. Anton Šipulin (Rus) 227
7. Emil Hegle Svendsen (Nor) 197
. Maksim Cvetkov (Rus) 195
4. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 193
6. Arnd Peiffer (Avt) 181
8. Erik Lesser (Nem) 166
9. Simon Schempp (Nem) 154
10. Lowell Bailey (ZDA) 147
...
43. Klemen Bauer (Slo) 41
71. Miha Drinovec (Slo) 2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.