Zimski športi

Francoska biatlonska prevlada: zasledovalni tekmi Fourcadu in Habertovi

Oberhof, 07. 01. 2017 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Očitno bomo tudi leta 2017 priče nadvladi Francoza Martina Fourcadeja, ki tudi po novem letu dokazuje svojo prevlado v biatlonskem svetovnem pokalu. Vodilni biatlonec v svetovnem pokalu je zmagal na zasledovalni tekmi, v ženski konkurenci je to uspelo Marie Dorin Habert.

Medtem ko je imel Martin Fourcade, ki si je priboril že osmo zmago na deseti dirki v sezoni, na koncu velikansko prednost, Arnde Peiffer pa je bil zanesljivo drugi, se je v ozadju bil hud boj za tretje mesto. Ob Dominicu Windischu so se zanj borili še Norvežan Emil Hegle Svendsen, Rus Anton Babikov in Nemec Eric Lesser. Največ moči je imel prav Italijan, ki pa je za zmagovalcem zaostal že več kot minuto in pol. Slovenskih tekmovalcev po četrtkovi katastrofi v sprintu danes ni bilo na startu. Na zasledovanju lahko nastopi najboljših 60 tekmovalcev iz sprinta, najboljša slovenska uvrstitev v sprintu pa je bilo 81. mesto Mihe Dovžana.

Zaradi slabih uvrstitev bo Slovenija brez tekmovalca tudi na nedeljski tekmi s skupinskim startom, na kateri ima pravico do nastopa najboljših 30 biatloncev v sezoni. Slovenski moški tabor je tako že z mislimi pri naslednjih tekmah prihodnji teden v Ruhpoldingu, kjer naj bi se ekipi prvič v sezoni končno pridružil tudi Jakov Fak.

Zmagovalec desete dirke sezone Martin Fourcade ob veselju na stopničkah.
Zmagovalec desete dirke sezone Martin Fourcade ob veselju na stopničkah. FOTO: AP

Francozinja Marie Dorin Habert je zmagovalka ženske biatlonske 10-kilometrske zasledovalne tekme za svetovni pokal v nemškem Oberhofu. Po dveh zgrešenih strelih je za 38 sekund prehitela Čehinjo Gabrielo Koukalovo, ki je morala v kazenski krog trikrat, tretja je bila z 1:19 minute zaostanka ter štirimi napakami na strelišču Finka Kaisa Mäkäräinen.

Na stopničkah je bila na koncu ista trojica kot v petkovem sprintu, dekleta pa so med seboj zamenjala mesta. Najbolje je začela zmagovalka sprinta Gabriela Koukalova, ki se ji je po strelski napaki Francozinje na prvem postanku nasmihala nova zmaga, a sta tekmovalki mesti po kazenskem krogu Čehinje mesti zamenjali. O prvem mestu je odločalo zadnje streljanje, ko je morala Dorin Habertova enkrat v kazenski krog, Koukalova pa dvakrat. Z brezhibnim streljanjem bi se v boj za vrh lahko vmešala tudi Finka, druga iz sprinta, ki pa je v zahtevnih razmerah po zadnjem streljanju prav tako dvakrat zavila v kazenski krog. A s končnim razpletom ni zadovoljna le Francozinja. Vesela je tudi Koukalova, lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je prevzela vodstvo v skupnem seštevku, kjer je zamenjala Nemko Lauro Dahlmeier. Ta je prvo in drugo tekmo v Oberhofu izpustila.

Med Slovenkami je bila po pričakovanjih najboljša Teja Gregorin. Ta je s 23. mestom kar za 10 mest popravila uvrstitev iz sprinta. Posebej dobra je bila v končnici tekaške preizkušnje, ko je po streljanju pridobila še pet mest. Ob boljšem streljanju je bilo dosegljivo še več, saj je Gregorinova po prvem strelskem preizkusu s 33. napredovala celo na 18. mesto, po petih zgrešenih strelih v nadaljevanju pa je vnovič nazadovala. Kaj je mogoče, je denimo potrdila Nemka Vanessa Hinz, ki je bila v sprintu mesto za Gregorinovo, na koncu pa šesta, ali pa Kazahstanka Galina Višnevska, ki je z 38. napredovala na 10. mesto. Po prvem streljanju sta obe za Gregorinovo zaostajali pol minute. Anja Eržen je zgrešila kar osem strelov in tekmo končala na 51. mestu.

"Bilo je kar dobro. Po prvem streljanju stoje je kazalo na slabši rezultat in zdelo se je, da se bo spet uvrstila tam okoli 30., 35. mesta. Dobro, da je šla potem na enko, saj je bilo v prvem delu strelišča relativno več zatišja, kar se vetra tiče. Na koncu je zgrešila samo en strel ter v zadnjem krogu polovila še pet, šest tekmovalk. Danes je tudi zelo dobro tekla. Na vsaki tekmi kak zgrešen strel manj in bi bile možnosti tudi za skupinski start," je tekmo pospremil glavni trener slovenskih biatloncev Tomaš Kos.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.