Zimski športi

Francoski 'hat-trick' v režiji Fourcada, nemški pa v režiji Dahlmeierjeve

Pokljuka, 11. 12. 2016 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Francoski biatlonci so dobili prvo štafetno tekmo v novi sezoni. Na Pokljuki so na tekmi svetovnega pokala za 16 sekund premagali Ruse in za 21 sekund Nemce. Slovenija v postavi Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Rok Tršan je bila 12. V ženski konkurenci zmaga Nemčije, Slovenke 18.

Fourcade je dokončal delo za Francijo na štafetni tekmi.
Fourcade je dokončal delo za Francijo na štafetni tekmi. FOTO: Damjan Žibert

Slovenci so za zmagovalci zaostali 3:24 minute, bili po polovici - po nastopih Mihe Dovžana in Klemna Bauerja - celo na sedmem mestu, v tretji predaji pa je Mitja Drinovec tekmo prehitro začel in v drugem in tretjem 2,5 kilometrskem krogu zdrsnil po razpredelnici. Slovenija je sicer v cilj prišla na 13. mestu, vendar so nato diskvalificirali Švedsko, domači tekmovalci pa so pridobili eno mesto. "Danes mi je uspel zelo, zelo dober nastop. Podobno kot na sprintu v petek sem imel dobre občutke. Tak načrt sem imel že včeraj, žal ga nisem izpolnil. Kot sem že rekel, stvari se lahko hitro spremenijo, praktično čez noč, in to se je zgodilo. Na srečo na pozitivno. Seveda sem zadovoljen," je bil prvi komentar Bauerja. "Šlo je za velik kontrast med sprintom, zasledovanjem in današnjim nastopom. Želel bi si, da bi bil niz dobrih nastopov daljši. Priložnosti bo še dovolj, smo na začetku sezone. Tekme lahko ocenim s pozitivno oceno, vemo, da je breme domačega občinstva, javnosti. Mislim, da sem se tega dobro lotil in prestal," je še dodal Ihanec.

"Tribune so bile tri dni polne. Veliko več ljudi bi težko spravili sem. To daje tekmam poseben čar, gre za prvovrstni dogodek. Postavlja se bo bok Vitrancu, Planica je precej večja. Mislim, da je uspelo. Mogoče manjka kakšna pika na i naših nastopov, ampak jaz sem zadovoljen," je za konec pripomnil 30-letnik, ki je v petek na sprintu z 12. mestom poskrbel za najboljši slovenski dosežek dosedanje sezone. S štafetnim nastopom, pa tudi s tremi tekmami moške ekipe na Pokljuki, je bil zadovoljen glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos. "Prva tekmovalca sta bila odlična, na sedmem mestu že dolgo nismo bili. Preostala tekmovalca sta bila strelsko odlična, škoda, da se je Mitja Drinovec preveč zaletel. To je bila njegova prva tekma v tako izvrstni skupini. Malo je šel prehitro v prvem krogu in ga je pobralo. To je tekma, poizkusil je, ne moremo mu zameriti. Vsi štirje so naredili svoj maksimum," je današnjo tekmo ocenil češki strokovnjak, o pokljuških preizkušnjah pa je dodal: "Lahko rečemo, da smo zadovoljni. Imamo rezerve, vemo kje. V celoti pa lahko rečemo, da smo zadovoljni."

Zadnji Francoz na pokljuški tekmi je bil Martin Fourcade, ki je na Rudnem polju v treh dneh trikrat stal na najvišji zmagovalni stopnički. Pred tem je zmagal na petkovem sprintu in sobotnem zasledovanju, kar sta bili njegovi prvi zmagi v Sloveniji. Poleg Fourcada so za Francijo nastopili še Jean Guillaume Beatrix, Quentin Fillon Maillet in Simon Desthieux. Ključno razliko za galske peteline je začel ustvarjati Fillon Maillet, v tretji menjavi pa dokončno naredil Desthieux, ki je za Fourcada pritekel 20 sekund prednosti, te pa je najboljši biatlonec zadnjih sezon znal zadržati. "Zaradi tega danes nisem bolj samozavesten, imel sem samo dober dan. Zelo sem vesel zmage z ekipo," je povedal Fillon Maillet.

Zadnja Pokljuka Nemkam z Dahlmeierjevo, Slovenke 18.
Slovenska štafeta je na poslovilni tekmi Andreje Mali s krogom zaostanka zasedla 18. mesto. Teja Gregorin, ta je prvo predajo zaključila celo kot druga, Anja Eržen in Urška Poje pa so ob slovesu Malijeve danes nastopale tudi s posebnim napisom na licih - 'Goodbye Malči'.

Slovenska štafeta je na tekmi pokazala dva obraza. Bržkone najboljšo predstavo v sezoni je pokazala Gregorinova, ki je v prvi predaji predala vsega sedem desetink sekunde za Čehinjo Evo Puškarčikovo, bržkone pa bi jo tudi prehitela, če 36-letne Ihanke na zadnjem večjem spustu ne bi ovirala tehnično precej šibkejša Rusinja Olgo Podčufarova, ki je Gregorinovi onemogočila odločilni napad.

"Končno nastop, ki sem si ga želela od prvega dne naprej. Vesela sem kljub temu, da mi je uspelo šele zadnji dan. Občutki se vračajo, včeraj je bilo bolje, danes še boljše. Manjka pikica na i. Verjamem, da bo prišla," je nasmejano v cilju razložila Gregorinova in svojo tekaško predstavo ocenila za vrhunsko. "Mislila sem, da ne morem več hitro teči, a očitno lahko. To me veseli. Strelsko sem v preteklosti že dokazala, da spadam med boljše in ne vem, kaj se je letos dogajalo."

Junakinja Pokljuke Laura Dahlmeier.
Junakinja Pokljuke Laura Dahlmeier. FOTO: Damjan Žibert

"Prva predaja je zmeraj težka, ker vse startamo skupaj. Pritisk je velik. Nihče noče narediti prevelikega zaostanka. Danes sem uživala," je o čaru štafete dejala bronasta iz Sočija 2014 in o vseh nastopih na Pokljuki ocenila: "Nisem zadovoljna. Bilo je preveč zgrešenih strelov stoje, kar me je odneslo od boljših rezultatov. A sem optimist. Važno je, da se stvari obračajo na bolje."

Kasneje je slovenska ekipa nazadovala. Erženova je prvo streljanje opravila dobro in bila na četrtem mestu, ko pa je morala po stoječem streljanju v kazenski krog, je predala mladi Urški Poje kot deveta, ta pa je nato izgubila še pet mest. Malijeva je tekmo končala po stoječem strelskem nastopu. Junakinja Pokljuke pa je postala 23-letna Nemka Dahlmeierjeva, ki je tako kot Francoz Martin Fourcade kar trikrat stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. V zelo napetem finišu je Nemčiji priborila zmago v zadnjem dvokilometrskem krogu, kjer se je v končnici brez težav otresla Francozinje Marie Dorin Habert, s katero sta skupaj zapustili strelišče. Dolgo so bile v boju za zmago tudi Ukrajinke, ki so imele nepričakovano veliko podporo na tribunah.

Izidi:

Moški, štafeta 4 x 7,5 km:
1. Francija 1:11:56,5 sekunde (0+7)
(Guillaume Beatrix, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Martin Foucarde)
2. Rusija + 15,7 (1+6)
(Maksim Cvetkov, Anton Babikov, Matvej Elisejev, Anton Šipulin)
3. Nemčija 21,5 (0+11)
(Erik Lesser, Matthias Dorfer, Benedikt Doll, Simon Schempp)
4. Ukrajina 36,6 (0+6)
5. Češka 48,9 (0+6)
6. Avstrija 54,2 (1+6)
7. Italija 1:04,1 (0+9)
8. Švica 1:05,6 (0+10)
9. Norveška 1:27,0 (1+13)
10. Kanada 1:44,7 (1+7)
...
12. Slovenija 3:214,4 (0+5)
(Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec, Rok Tršan)

Ženske, štafeta 4 x 6 km:
1. Nemčija 1:11,31,1 (0+9)
(Vanessa Hinz, Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt, Laura Dahlmeier)
2. Francija + 10,1 (0+3)
(Anais Chevalier, Justine Braisaz, Celia Aymonier, Marie Dorin Habert)
3. Ukrajina 37,7 (0+3)
(Irina Varvinec, Julija Džima, Olena Pidrušna, Anastazija Merkušina)
4. Češka 56,3 (2+9)
5. Norveška 2:01,6 (2+15)
6. Rusija 2:08,6 (0+8)
7. Poljska 2:19,4 (0+6)
8. Švedska 2:19,7 (0+6)
9. Belorusija 2:24,7 (0+5)
10. Švica 3:18,3 (1+10)
...
18. Slovenija krog zaostanka

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
06. 01. 2017 12.39
+1
Kaj so vsi, ki skrbijo za stran "Zimski športi" 11. 12.2016 povrgli in so od takrat na porodniški? Upam, da tudi ostali niso breji!!
Bofur
11. 12. 2016 12.58
-4
Torej smo bili zadnji, kot gostitelj te tekme, med 12 sodelujočih ekip. Če ni Jakova Faka, je to naš največji domet. Imamo pogoje za trening, a nimamo tekmovalcev. Sploh ne vem, kaj je smisel tega našega biatlona in smučarskega teka. Pa tudi nasplošno se postavlja veliko vprašanj glede našega profesionalnega športa. Očitno imajo uspeh le individualni projekti, najprej Petra Majdič, pa Tina Maze, zdaj Ilka Štuhec, Jakov Fak je dejansko tudi en tak projekt