Zimski športi

Glavni trener skakalk Baloh: Težko je, če imaš na OI samo eno priložnost

Pjongčang, 13. 02. 2018 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Velika pričakovanja pred olimpijskimi igrami so se v taboru slovenskih smučark skakalk hitro razblinila. Žal dekleta nimajo popravnega izpita v Pjongčangu, kjer je bila na sporedu samo ena tekma. Ta se je na srednji napravi končala s sedmim mestom Nike Križnar in prepričljivo zmago Maren Lundby.

V slovenski reprezentanci so z izplenom pretežno zadovoljni, Nika Križnar je z zelo dobrima skokoma, predvsem tistim v drugi seriji, bila v igri za preboj med najboljših pet, a so bile tekmice preprosto nedosegljive. Še posebej zlata Norvežanka Maren Lundby, ki je z daljavo dneva v finalni seriji premočno slavila pred Nemko Katharino Althaus in Japonko Saro Takanaši.

"Danes je bila res težka tekma, tako za nas trenerje kot tekmovalke. A to smo morali pričakovati, čeprav so bili treningi izpeljani ob stalnem vetru. Danes pa se je veter vrtinčil in obračal. Pa še čakanje. Ne bi rad opravičeval ne sebe ne tekmovalk, a Ema je enostavno zmrznila," je sinočnjo tekmo (za razliko od moške se je klub številnim prekinitvam in čakanju končala še v istem dnevu, pol ure pred polnočjo) ocenil glavni trener Stane Baloh.

Urša Bogataj je na tekmi zasedla 30. mesto.
Urša Bogataj je na tekmi zasedla 30. mesto. FOTO: AP

Sedmo mesto Križnarjeve, 14. Eme Klinec, 22. Špele Rogelj in 30. Urše Bogataj je slovenski trener ocenil kot zadovoljivo.

"Moram pohvaliti Niko, čeprav jo je trema malo zvila, smo jo umirili. Za drobec je bila prepozna, bila sta pravzaprav dva drobca, s tistimi petimi metri je izgubila priključek, v drugi seriji pa je pokazala res dober skok," je najboljšo Slovenko ocenil njen trener. Tako kot na prvi tekmi skakalcev je bilo tudi na ženski preizkušnji v ospredju vreme. Mraz in spremenljiv veter sta pošteno krojila razplet.

"Dekleta smo opozorili, naj si vzamejo odejo, naj dajo smuči nekomu v roke, naj ne stojijo ... V tem vetru je težko iti čez 100 metrov. Če te zebe, se še premakniti ne moreš, kaj šele skočiti," pravi Baloh. A slabo vreme ni izgovor, pravi slovenski selektor: "Ne iščem opravičil zase ali za tekmovalke. Tako je pač treba vzeti. Ne da sem razočaran, imam pa mešane občutke. Nikoli se ne obremenjujem vnaprej, sem pa slišal debate o kolajni. Želel sem si jo, poznam pa konkurenco in vem, da je težko. A če si blizu, je treba priložnost izkoristiti, mi pa smo bili po prvi seriji malenkost predaleč."

Špela Rogelj v zraku.
Špela Rogelj v zraku. FOTO: AP

Razvpiti veter v Pjongčangu je tudi tokrat odločal: "Ni nevaren, se pa tako vrti, da samo moliš, da bo pri tvoji tekmovalki čim manj vrtenja z mize. Če se to pojavi, nimaš kaj in kot trener že vnaprej veš, da tudi dober skok lahko vodi samo do desetega ali 12. mesta."

Glavna težava skakalk pa je, da imajo na OI samo eno tekmo in ni možnosti za popravni izpit.

"To, da je ena tekma, je za dekleta veliko breme. Tisti dan moraš imeti dober občutek, ne sme te biti strah skočiti daleč in narediti napake. To je pritisk, ker veš, da je samo ena priložnost. Želim si, čeprav vem, da bo težko, da bodo naredili dva koraka naprej in da bo Peking vsaj z dvema tekmama," dodaja Baloh.

"Vnaprej smo vedeli, kako bo, in se pripravili. Dekleta so dlje spala, treninge smo imeli pozneje, en dan prej smo prišli na priprave, v bistvu smo imeli urejen ritem do tekme."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
13. 02. 2018 12.44
Hja edino priložnost izkoristijo pač najboljši, ali? Samo Američanom se na OI dostikrat poserje, ker imajo dobre psihologe.