Zimski športi

Gorazd Bertoncelj: Cilji niso doseženi, s finišem smo zelo zadovoljni

Planica, 25. 03. 2019 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Selektor smučarskih skakalcev Gorazd Bertoncelj bo tudi v novi sezoni glavni trener A-reprezentance, saj po pravkar končani uživa zaupanje predsednika zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča. Čeprav nobenega od glavnih začrtanih ciljev njegovi varovanci niso dosegli, se zdi, da so vendarle naredili korak naprej.

Jubilejna, 40. sezona svetovnega pokala, ki se je začela že sredi novembra, vrhunec pa imela na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, slovenskemu taboru ni prinesla veliko uspehov, zato pa so povsem ob koncu sezone na poletih v Vikersundu in domači Planici popravili vtis. V svetovnem pokalu ena skupna uvrstitev do šestega mesta, ena do 15., osem uvrstitev na zmagovalni oder, 4000 točk v pokalu narodov, na novoletni turneji skupno med najboljših šest, kolajna na svetovnem prvenstvu ter stopničke v Planici, je visoke cilje pred sezono nanizal Bertoncelj, potem ko je stopil v velike čevlje prejšnjega trenerja Gorana Janusa.

Gorazd Bertoncelj
Gorazd Bertoncelj FOTO: Damjan Žibert

Večine ciljev njegovi varovani niso dosegli, a dejstvo je, da so večji del sezone ostali brez nosilca ekipe Petra Prevca. "To je bilo zelo težko za celotni strokovni štab, tudi za njegove sotekmovalce. Kar naenkrat smo ostali brez motorja ekipe. On je šampion, zgled vsem ostalim, ki grize, dela kot pravi vrhunski športnik. Ta njegova poškodba, gleženj je za skakalca zelo pomemben in velik omejitveni dejavnik, nam je povsem prekrižala načrte," je uvodoma o morda največjem udarcu v sezoni povedal Bertoncelj. "Malo naivno smo mislili, da nam bo uspelo Petra po bližnjici pripraviti za svetovni pokal, da bo blizu najboljših. A dejstvo je, da v tem s celotnim strokovnim štabom nismo bili dovolj izkušeni, uvideli smo, da potrebuje dva- do trikrat več časa za pripravo kot zdrav športnik. A zdaj ima Peter dobre temelje za naprej in prepričan sem, da je že v prihodnji sezoni spet lahko med najboljšimi tekmovalci," je dejal Bertoncelj, težave s poškodbami pa sta imela tudi Tilen Bartol in Žiga Jelar.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je bil tako naš najboljši 18-letnik Timi Zajc na devetem mestu, v prvi trideseterici so končali še 19-letni Domen Prevc (13.), 25-letni Anže Semenič (28.), 26-letni Peter Prevc (29.) in 22-letni Anže Lanišek (30.). V pokalu narodov so Slovenci zasedli šele šesto mesto s 3736 točkami. Na novoletni turneji po smoli Zajca z "nesrečno" zadrgo Slovenija ni imela nobenega skakalca v "top 10", še najbolj pa so zatajili na največjem cilju sezone - svetovnem prvenstvu -, kjer je prišlo do strmega padca forme.

To zimo so osemkrat stali na zmagovalnem odru. Z zmagama se lahko pohvalita Zajc (Oberstdorf) in Domen Prevc (Vikersund), ob tem ima Zajc še drugo mesto v Sapporu, Domen Prevc v Planici, Peter Prevc pa je bil tretji v Oslu. Ekipno so Slovenci zmagali v Vikersundu, v Willingenu in Planici pa so bili tretji.

"Predpostavka teh ciljev je bila, da so fantje zdravi in imamo kompletno ekipo. Žal temu ni bilo tako. Štiri tisoč točkam smo se precej približali. Na novoletni turneji je bil Timi po treh prizoriščih v stiku z najboljšimi, potem je sledil šok in ponesrečen nastop v Bischofshofnu. S SP seveda nismo zadovoljni. Takrat je bila forma prenizka, čeprav smo bili teden prej v Willingenu ekipno tretji. S sklepnim delom sezone pa smo seveda zelo zadovoljni," je po koncu razmišljal glavni trener.

Timi Zajc
Timi Zajc FOTO: Damjan Žibert

"Do SP smo imeli nekaj svetlih trenutkov. To je bilo v Ruki in Timijevi nastopi na letalnici v Oberstdorfu. Vmes je bilo nekaj solidnih uvrstitev, sicer pa je bilo vse skupaj pod zastavljenimi cilji. Moram reči, da je SP izpadlo dokaj realno. Le na tekmi mešanih ekip smo bili v igri za medalje. Raven pripravljenosti je bila prenizka. Fantje niso bili v pravi formi. Rezultati so bili v skladu s formo in s tem seveda nismo zadovoljni," se po koncu sezone zaveda glavni trener in dodaja, da se ne strinja povsem s trditvijo, da se na poletih vsako leto rešuje sezono. "Rekel bi, da je imel Timi za seboj odlično sezono na vseh skakalnicah. Bil je dokaj konstanten, ne samo na letalnicah. Na norveški turneji so bila tri normalna prizorišča in tam smo tudi dosegali zelo dobre rezultate. Je pa res, da so na letalnicah naši fantje dobri. So precej dobri letalci in imajo velik zagon. Zato smo potem lahko še bolj uspešni," je poudaril selektor, ki si bo svojo uvodno sezono na čelu prve reprezentance, za katero pravi, da gre za velik preskok, pritiski so precej večji, zapomnil tako po dobrih kot slabih stvareh. "Res je bila turbulentna. Zmaga Timija v Oberstdorfu je bila za vse nas zelo lep, srečen trenutek. Prelepa je bila tudi ekipna zmaga v Vikersundu. Čista kot solza. In pa seveda ta finiš v Planici, ki je bil izjemen. To so čudoviti trenutki," je nanizal nekaj najlepših spominov.

Domen Prevc
Domen Prevc FOTO: Damjan Žibert

Potrdil je, da bo tudi prihodnjo sezono nadaljeval na čelu A-ekipe. "Jaz zagotovo nadaljujem delo," je dejal in priznal, da so z ekipo v pravkar končani sezoni naredili nekaj napak: "Seveda, v pretekli sezoni smo naredili nekaj napak in na podlagi teh spoznanj je treba narediti določene popravke, spremembe v programu. V novo sezono gremo zagotovo z nekoliko drugačnim pristopom, z drugačnimi metodami."

Bertoncelj bo s fanti priprave na novo sezono, v kateri sicer ni olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva, zato pa jih pred domačimi navijači v Planici čaka svetovno prvenstvo v poletih, predvidoma začel konec aprila.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
25. 03. 2019 18.50
+5
Bertoncelj je svoje delo opravilo dobro. 2 tekmovalca med top 13 v skupnem seštevku, od tega eden med top 10, v seštevku poletov 4., 5. in 15. mesto, to je veliko bolje od lanske sezone. Ja v pokalu narodov smo bili skromni 6. vendar še kar pozabljamo, da smo imeli 3 poškodovane tekmovalce. Se že veselim nove sezone, mislim, da bo precej boljša ;)
sodelujem
25. 03. 2019 21.01
-2
Ja, mahat je pa res težko delo.! Da so Petra zašuštral dohtarji,da samoiniciativa skakalca daje rezultat kar je povedal Zajc,pa še in še. Bomo videli v novi sezoni.!
uporabnica1
26. 03. 2019 08.16
+2
Nič ga niso zašuštrali, vendar po tveh operacijah se je zelo težko vrniti,
uporabnica1
26. 03. 2019 08.16
Nič ga niso zašuštrali, vendar po tveh operacijah se je zelo težko vrniti
TistoPravo
25. 03. 2019 12.47
+7
Bravo fantje....in še enkrat bravo za ekipno veselje...za tretje mesto, in tudi za slovo Robija iz profesionalnosti v skokih...lepo je gledati vedno znova in znova, ko mladi z uspehi popeljejo "v tekmovalne penzije" vse stare mačke