Zimski športi

Gorišek napoveduje spremembe v letu 2013

Kranjska Gora, 19. 03. 2011 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inženir planiške letalnice Janez Gorišek je tudi letos skupaj z najtesnejšimi sodelavci, združenimi v t. i. KOP, do neke mere spremenil napravo v dolini pod Poncami.

Letošnja naprava v primerjavi s tistimi iz preteklih sezon omogoča veliko bolj varne polete. Kje so tiste najbolj bistvene spremembe pri sami pripravi letalnice?
"Letalnica se sproti malo spreminja, vendar so te spremembe, ki smo jih v preteklih letih uvajali (odbojne ograje, stopnice), v letošnjem letu dokončane. Oblika je lepša, tudi sam profil se je v zemlji dokončal, prej je bilo treba to izravnavati s snegom. To bi naj bila tudi nekakšna dokončna oblika, vendar, kakor kaže, bo treba spet urejati. Uredili smo samo zaledenitev smučine, čeprav se je pokazalo, da ni dobro, če močno dežuje, saj zamrzuje pri –23 stopinjah in zgodilo se je, da je samo linijo nekoliko zamaknilo. Edina sprememba, ki je zelo občutna, je naklon mize; prej je bila 11 stopinj, sedaj je 11,5, s tem pa smo znižali krivuljo leta za več kot meter in pol v najvišji točki. Prej je bila 9 metrov, sedaj se giba okoli 6, ugodno je predvsem zato, ker je potrebna večja zaletna hitrost, kar pomeni, da lahko v zadnjih metrih skakalec, v kolikor dobi malce vetra, izvleče nekaj več, tudi sam kot pristajanja pa je boljši."

Janez Goriška
Janez Goriška FOTO: Damjan Žibert
Tema številka 1 je bila te dni, kdaj bo Planica spet lastnica svetovnega rekorda v smučarskih poletih?
"Smisel vse te naše zgodbe v Planici niso bili samo rekordi, ampak smo dokazali, da se da dlje in predvsem varno leteti. Rekordi so se razvijali postopoma. Ko smo prišli do 100 metrov, smo naredili korak naprej. Že zdaj bi lahko naredili enakovredno letalnico Vickersundu, ali pa celo napravo, ki bi omogočala še daljše polete, vendar želja organizatorjev letalnic, združenih v t. i. KOP, je bila, da se doseže najprej 200-metrska znamka, da 30 finalistov doseže to znamko, da postane tekma zanimiva za gledalce. Če kdo skoči 240 metrov, pa je to le pika na i. Razlika med Vickersundom in Planico je predvsem v krivulji leta. Le ta je pri nas višja, zato so poleti zelo lepi, v Vickersundu pa je bolj položna, saj so tam boljši aerodinamični pogoji. Na domači letalnici je pač vse bolj povezano z vzgonskim vetrom. Mi jo mislimo povečati leta 2013, ko bomo uredili tudi doskočišče in okolico letalnice, vendar bolj bomo zadeve urejali do dokončne oblike, manj prostora bomo imeli za izboljšave."

Planica 2011 - 5
Planica 2011 - 5 FOTO: Damjan Žibert

Bržkone ste bili po treningih, kvalifikacijah in prvi tekmi v stiku z letalci. Kaj pravijo za letošnjo napravo?
"Fantje so že prej govorili, da zelo radi tu letijo. Je pa res, če je malo sončka, če je malo vzgona, se počutijo dobro. Mi smo šli malo v ekstrem pri skoku, znižali smo naklon, saj skačemo na 27 stopinjah, ampak to daje tekmovalcem večjo varnost. Četudi veter pihne, letalca ne more odnesti, konec koncev pa mu daje možnost stabilnega doskoka. Hkrati smo napravo zelo razširili in spodaj uredili nekakšno pristajalno stezo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anže Janeži? 1
19. 03. 2011 12.36
Upam da zopet dobimo nazaj rekord in da se uresničijo vse napovedi o izgradnji skakalnic in povečanju letalnic
major1
19. 03. 2011 09.55
Koliko bo spet pokasiral?