Zimski športi

AVDIO in VIDEO: Kranjcu na veleslalomu ni zmanjkalo veliko do brona: Lahko sem vesel in tudi žalosten

Pjongčang, 18. 02. 2018 05.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Olimpijski veleslalom je premočno dobil avstrijski smučarski as Marcel Hirscher, ki je po vodstvu v prvi vožnji tudi v drugi povsem potolkel srebrnega Norvežana Henrika Kristoffersena (+1,27 sekunde) in bronastega Francoza Alexisa Pinturaulta (+1,31). Žan Kranjec je tako kot Kristoffersen močno napredoval v drugi vožnji in za las ostal brez brona na četrtem mestu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Žan Kranjec tretji slovenski veleslalomist, ki je pristal na četrtem mestu
    01:57
    Iz 24UR: Žan Kranjec tretji slovenski veleslalomist, ki je pristal na četrtem mestu
  • Izjava Žana Kranjca po 4. mestu na veleslalomski tekmi OI
    00:39
    Izjava Žana Kranjca po 4. mestu na veleslalomski tekmi OI
  • Iz 24UR: Hirscher še drugič uresničil svoje zlate olimpijske sanje, Kranjec četrti
    02:09
    Iz 24UR: Hirscher še drugič uresničil svoje zlate olimpijske sanje, Kranjec četrti

Avstrijec Marcel Hirscher je na olimpijskih igrah zmagal v veleslalomu in si po kombinacijski zmagi priboril še drugo zlato odličje. Srebro je z zaostankom 1,27 sekunde osvojil Norvežan Henrik Kristofferesen, bron pa Francoz Alexis Pinturault, ki je zaostal 1,31 sekunde. Žan Kranjec je bil z zaostankom 1,73 sekunde četrti. 

Presenečenje tekme je bil Norvežan Kristoffersen, saj je bil po prvi vožnji šele deseti, nato pa prišel do srebra. Skoraj enak podvig je uspel tudi najboljšemu slovenskemu veleslalomistu Kranjcu, ki je bil po prvi vožnji deveti, nato pa pristal tik pod zmagovalnim odrom, štiri desetinke od velikega slavja.

Kranjec je priznal, da bi se mu moralo za odličje vse "poklopiti".
Kranjec je priznal, da bi se mu moralo za odličje vse "poklopiti". FOTO: Stanko Gruden/STA

"Dokazal, da sem eden najboljših"
"Z drugo vožnjo, pa tudi s celo tekmo, sem zelo zadovoljen. V prvi je bilo še nekaj možnosti za napredek, a sem morda malo slabo ocenil valove in linijo," je vožnjo ocenil Kranjec, ki je s tem dosegel drugo najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini iger, ko gre seveda za tekme veleslaloma. 

"Druga vožnja je bila res dobra. Če bi bil to svetovni pokal, bi bil res vesel. Za najvišja mesta pa se mora vse 'poklopiti', potreben pa je tudi kanček športne sreče. Danes je bilo res težko, saj je Henrik naredil res dobro vožnjo, na vrhu pa sta bila še favorita in medalja je bila daleč, a vseeno sem dokazal, da sem eden najboljših," dodaja najboljši slovenski smučar v tej sezoni.

Četrti na igrah je bil namreč tudi Bojan Križaj leta 1980 v Lake Placidu, kjer je za dve stotinki sekunde izgubil dvoboj za bron z Avstrijcem Hansom Ennom. Najboljši dosežek je še vedno srebro Jureta Franka iz Sarajeva 1984, kar je bilo prvo slovensko odličje na zimskih olimpijskih igrah v zgodovini. Štefan Hadalin je v finalu z 29. napredoval na 21. mesto, že v prvi sta odstopila Martin Čater in Miha Hrobat.

Izjemni Hirscher je odpihnil vse zasledovalce.
Izjemni Hirscher je odpihnil vse zasledovalce. FOTO: Stanko Gruden/STA

Brez navdušenja v cilju
Razplet tekme je tudi za slovenske ljubitelje smučanja postal pravcata grozljivka. Glede na prednosti pred tekmeci je bilo jasno, da je Kristoffersen kot deseti po prvem nastopu prikazal odlično drugo vožnjo, zato Kranjec, ki je šel na progo takoj za njim, ni bil zadovoljen, ko je v cilju videl, da na drugem mestu zaostaja 46 stotink. Posebnega navdušenja pa ni bilo niti med številnimi slovenskimi navijači. A Francoz Victor Muffat Jeandet, Šved Matts Olsson ter Francoza Tomas Fanara in Mathieu Favre so vsi zaostali tako za Norvežanom kot za slovenskim reprezentantom iz Vodic.

Vedel sem, da gre za zlato, na vse ali nič. Moram pa priznati, da sem počasi tudi že zelo utrujen, zato potrebujem zelo veliko energije, da se sploh primerno zberem za nastop. Prav zanima me, če se mi bo 100-odstotno uspelo pripraviti še za slalom. Danes se je izšlo. Marcel Hirscher po osvojenem drugem olimpijskem zlatem odličju v karieri

Ko je padel še četrti po prvem nastopu, Italijan Riccardo Tonetti, so se zbudili tudi prvi apetiti po slovenski kolajni, ki so se še povečali potem, ko je slabo nastopil tudi Leif Kristian Haugen. Ta se je začasno uvrstil na šesto mesto. Vodilna, najhitrejša tudi v alpski kombinaciji, sta imela po prvem nastopu veliko prednost, zato bi 25-letni Kranjec za kolajno potreboval večjo napako tekmeca. Francoz Pinturault ni smučal popolno, a se je vseeno zrinil med Norvežana in Slovenca ter se razveselil druge kolajne na vzhodu Azije.

Hirscher po hitrem postopku postaja olimpijska legenda
Na vrhu je bil le še svetovni prvak in šestkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Hirscher, ki pa je še enkrat več smučal skoraj popolno in se z velikim naskokom zasluženo veselil drugega naslova olimpijskega zmagovalca. Kakšna je premoč 28-letnega Hirscherja v tej disciplini, najbolje pove podatek, da je v lanski in letošnji zimi zmagal na devetih od zadnjih desetih veleslalomskih tekem, pa čeprav je bil v pripravljalnem obdobju poškodovan. Zlato kolajno pa Avstrijci zdaj od Hirscherja pričakujejo še v slalomu, s čimer bi se prebil tudi med najboljše olimpijce vseh časov.

"Razlika na koncu je velika, a tekma ni bila lahka," je agencija APA po tekmi povzela Hirscherja. "V finalu sem na začetku naredil nekaj manjših napak, skrenil tudi z zamišljene linije, a to sem skušal odmisliti. Vedel sem, da gre za zlato, na vse ali nič. Moram pa priznati, da sem počasi tudi že zelo utrujen, zato potrebujem zelo veliko energije, da se sploh primerno zberem za nastop. Prav zanima me, ali se mi bo 100-odstotno uspelo pripraviti še za slalom. Danes se je izšlo."

"To je verjetno moje najlepše drugo mesto," pa je ocenil srebrni Kristoffersen in dodal,"res pa je tudi, da je Marcel tako močan, da vsi ostali smučamo le za srebro in bron. Zdaj se veselim še lepega boja v slalomu in morda bo to najin zadnji olimpijski dvoboj. Sam nameravam nastopiti še na dveh ali treh igrah, za Marcela pa so te verjetno zadnje."

Uspeh v Kranjski Gori bi hitro izbrisal nekaj sledi grenkobe pri Kranjcu (na fotografiji).
Uspeh v Kranjski Gori bi hitro izbrisal nekaj sledi grenkobe pri Kranjcu (na fotografiji). FOTO: Stanko Gruden/STA

Kranjec se je po nedeljski preizkušnji spopadel z mešanimi občutki in si zaželel, da bi se mu sreča nasmehnila že kmalu, ko bo pred domačimi navijači nastopil v Kranjski Gori.

"To je takšen dan, ko si lahko tako vesel kot žalosten. Težko je. Ponosen sem, da sem naredil takšen dober rezultat. Prej sem bil bolj razočaran, ko sem čakal, ali bo kdo naredil napako. Kakorkoli obrnem, danes so bili pač trije boljši. Upam, da se bo kdaj obrnilo meni v prid. Mogoče že v Kranjski Gori. Se pa na takšnih tekmah veliko naučiš, predvsem to, da je treba biti borec v obeh vožnjah," je prva občutja po končani tekmi novinarjem v izteku smučišča Jongpjong razlagal Kranjec.

"Kje bi lahko našel manjkajoče desetinke? Zanesljivo so bile, a lahko bi jih našli tudi Hirscher, Pinturault in Kristoffersen. Ni jih težko najti, s perfektno vožnjo bi jih seveda lahko, lahko pa bi jih tudi kdo drug. Ne bom si preveč očital. Kristoffersen je bil po prvi vožnji v podobnem položaju kot jaz. V drugi je tudi naredil podobno, samo da je bil hitrejši," se zaradi razpleta ni preveč vznemirjal Kranjec.

"Zanesljivo je ta tekma nekaj posebnega. Tu je res velika razlika med stopničkami in ostalimi mesti. Ne bom rekel, da četrto mesto nič ne pomeni. Vseeno šteje za lestvico svetovnega pokala, a je razlika med prvimi tremi in preostalimi mesti vseeno res velika," se psihološke meje med tretjim in četrtim mestom dobro zaveda slovenski smučar.

Američanka Lindsey Vonn je bila najhitrejša na prvem treningu olimpijskega smuka. Favoritinja za zlato iz ZDA je za 18 stotink sekunde prehitela Avstrijko Ramono Siebenhofer, ki je izpustila ena od vratc, za 53 stotink rojakinjo Alice McKennis in še za dve stotinki več drugo Avstrijko Stephanie Venier. Maruša Ferk z zaostankom 1,84 sekunde zasedla 20. mesto, Ana Bucik, ki cilja predvsem na kombinacijo, pa je na 48. mestu zaostala 7,22 sekunde.

Izidi moškega veleslaloma:

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:18,04 sekunde
2. Henrik Kristoffersen (Nor) +1,27
3. Alexis Pinturault (Fra) 1,31
4. Žan Kranjec (Slo) 1,73
5. Thomas Fanara (Fra) 1,79
6. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 1,81
7. Mathieu Faivre (Fra) 1,95
8. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 2,19
9. Loic Meillard (Švi) 2,41
10. Matts Olsson (Šve) 2,66
...
21. Štefan Hadalin (Slo) 3,62

Miha Hrobat in Martin Čater sta odstopila v prvi vožnji.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
19. 02. 2018 11.37
Samo nekaj bi vas spomnil dragi moji navdušenci na olimpijadi štehejo prva tri mesta, kar je manj je isto ali si četrti ali štirideseti. Ni to nek celinski ali svetovni pokal da se puliš za točke.
periot22
18. 02. 2018 20.57
brezcasni
18. 02. 2018 14.40
+6
to pa je dober rezultat 4 mesto med tako elito je sigurno boljše kot tako opevano 10 mesto Prevca ob zavedanju da je bil Prevc v špici pred 2 letoma .....bravo Žan K.
den456
18. 02. 2018 15.24
+0
brezcasni
18. 02. 2018 15.54
+1
den 456..ne ne bi bil, ker delam svoj posel že 30 let in ne treniram ,pa tud ne dovolim da me smrkavec kot si ti uči modrosti..... drugič me preskoči v svojih neumnih izjavah....
ddolores
18. 02. 2018 11.32
-1
"Tudi v drugi vožnji povsem potolkel srebrnega norvežana!" Prav nič ga ni v drugi vožnji potolkel, ker je imel Kristofersen v drugi vožnji za 0.04 boljši čas!
88887
18. 02. 2018 13.38
+1
ddolores
18. 02. 2018 18.29
Po prvi vožnji je imel norvežan 1,31 zaostanka, na koncu pa 1,27! Koliko je že to - aja 0.04!
FAUSTOS1
18. 02. 2018 11.23
-4
čestitke-a zgleda ,da našim manjka tista samozavest,da bi zmagovali-saj vedno izpeljejo en tek ali skok za nedaljo in enega za drugo ligo resnično velika napaka a to je slabo opravljeno delo trenerjev in strokovnega štaba
26277
18. 02. 2018 11.56
+6
bema1201
18. 02. 2018 12.57
+4
Mazejeva je imela Masija, ki ji je znal vcepit zmagovalno miselnost, tega pa našim trenerjem manjka.
brezcasni
18. 02. 2018 14.38
bema1201...res je to je edina formula za top uspeh.....
den456
18. 02. 2018 15.27
+1
Fakulteta za šport proizvaja odlične politike, v športu pa jim ne ravno uspeva.
26277
18. 02. 2018 11.10
+1
popaj33
18. 02. 2018 10.51
+0
Žal štejejo samo KOLAJNE
weber1
18. 02. 2018 12.35
+2
Točno to.. Na OI... štejejo samo medalje...tudi če je tisočinka preveč, se obrišeš pod nosem...Tko pač je...Drugače pa vse čestitke Kranjecu...
dabra
18. 02. 2018 12.44
+3
Neumno razmišljanje, važno je sodelovati ne zmagati. Če je nekdo deseti od petdesetih je to v redu uvrstitev.
bema1201
18. 02. 2018 10.47
-1
Odlična uvrstitev, če bi imel več sreče tako kot Košir na OI v Lilehamerju ko so po njegovem nastopu v slalomu za njim vsi odstopili, mislim da štirje če ne celo pet, dva pa sta pa prišla v cilj in ga prehitela, je osvojil bron, bi kolajno dobil tudi Kranjec .
26277
18. 02. 2018 11.08
+4
Še vedno...so v Slo....bolj cenjeni Križaj, Franko,Petrović,Strel,....itd. Tudi po Tini pjuvate....tipi ala tvoj....kalibra.
bema1201
18. 02. 2018 13.01
+3
Zgoraj našteti so zame največji slovenski smučarji, zastavo pa nosi Tina. Današnja generacija pa rabi ljudi ki jim bo vcepila samozavest katere jim primanjkuje. Kranjec je na dobri poti, imel pa ni toliko sreče kot Košir pred leti.
Mich Diam
18. 02. 2018 10.38
+11
Iskrene čestitke Žanu!
User792410
18. 02. 2018 10.34
+24
Mislim, da je Žan, glede na imena, ki so pred in za njim popolnoma upravičil svoj nastop in in vse čestitke za odlično četrto mesto! Za kolajne je še vedno dovolj časa, želimo mu lahko samo, da bi mu zdravje še naprej služilo!
Uporabnik1385495
18. 02. 2018 10.34
+4
Bravo Žan.Vsi,ki se vam to zdi (pre)malo se lahko vprasate,kdaj boste OI videli kjerkoli drugje,kot na tv.Ja,tudi,ce bi bil 50, je se vedno 50. na svetu.
AS1983
18. 02. 2018 10.17
+8
Hirscher je že nekaj let najboljši veleslalomist in je zasluženo postal 1-ič v karieri olimpijski prvak v tej disciplini, naš Kranjec zelo dober 4. za seboj ima zelo dobro sezono v veleslalomu.
nesre?ko
18. 02. 2018 09.58
+3
Super,za naslovnico,bravo!
laufar1978
18. 02. 2018 09.47
+23
Bravo Žan, lep rezultat, lesena medalja, čez 4 leta pa na zlato...😁
murinar
18. 02. 2018 09.41
Dobro ,a kaj hočemo dlje ne gre
pogan
18. 02. 2018 09.23
-21
čestitam, a žal 4. mesto je na OI enako 50. mestu. žal
murinar
18. 02. 2018 09.41
+12
GlavniModerator
18. 02. 2018 10.29
-4
v bistvu ma prav, sam tega si ne zelite priznat.Cez 10 let se bo gledal medalje, ce se gleda cetrta mesta, se gleda tud zadnja mesta, tako to je v sportih.
mackintosh
18. 02. 2018 12.34
+3
žal obstajajo tudi taki kot sta vidva ki sta verjetno v življenju že veliko dosegla b...tla
MesOjediPinGvin
18. 02. 2018 15.06
+1
V bistvu sploh ni razlike, če zaostaneš za zmagovalcem manj kot dve sekundi ali pa šest. A ne, pogan? Po tvoje bi se potem vsi borili za 50. mesto in ne za prva tri. Saj, če si 50-ti, je isto, kot če si 4-ti....
TellingTheTruth
18. 02. 2018 09.09
+23
Cestitke za cetrto mesto. Kljub temu da ni medalje je to soliden uspeh. En turist manj zgleda
bracobaldo
18. 02. 2018 09.34
+3
Anticripstoned
18. 02. 2018 09.04
-14
Tukaj ni točk in štejejo samo medalje...vseeno ali si 4. ali 50.
26277
18. 02. 2018 09.10
+15
Ja.....tebi je enako 4k ali 50k plače. Bejži k maši...je nedelja.
Anticripstoned
18. 02. 2018 09.26
-2
26277 s to izjavo si pokazal kaka b... si. V svetovnem pokalu se delijo točke za svet. pokal. na olimpijskih igrah pa ne. Tu štejejo samo medalje. 4. 5. 6....100. se pozabijo. zgodovina se spominja samo prvih treh. zato ne vem kaj ima to z denarem plačo?????? pusti to kar jemlješ
26277
18. 02. 2018 09.33
+8
Če si že tak...šteje samo 1. mesto. Res, da je človek pohlepno bitje...ma ti si požrešno bitje kar je velika razlika, je se z eno roko. Lp in hvala za kompliment.
26277
18. 02. 2018 09.45
+4
anti....glede plač....se prav taki , kot ti, z takim razmišljanjem radi primerjate z zahodom....itd. Hirscher in Žan ....za mene je Žan dosegel več.....upam, da tudi za vse slovence, ki imajo vsaj nekaj upanja za Slo. Dtugače so meje odprte, že dolgo. Lp
mackintosh
18. 02. 2018 12.37
+0
26277 podpis pusti te zagrenjence in nevoščljivce ki v živlhljenju niso nikoli nič dosegli
weber1
18. 02. 2018 13.25
+2
antimeski... Imaš čisto prav.. Nikar pa se ne spuščaj v komentarje takšnih, ki nimajo pojma ..Pusti jim veselje, naj si dajo duška.. Kaj pa oni vedo kaj so to OI....
MesOjediPinGvin
18. 02. 2018 15.08
+0
Nekaterim kavč majstrom je vseeno, če je petdeseti ali četrti. Dajte vprašati kateregakoli športnika ali je raje petdeseti ali četrti... Pomoje je res raje 50-ti. Se je res za pohvaliti.
FOX1969
18. 02. 2018 08.43
+22
Bravo Kranjec !!!!!!!!
?rnogled
18. 02. 2018 08.42
+22
No,pa je zraven hokejistov posvetil še en žarek upanja.Bravo Žan.
ArkaMast
18. 02. 2018 08.56
+24

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.