Zimski športi

VIDEO in FOTO: Ilka Štuhec: Rehabilitacija je zame najtežja za glavo, žal mi je za OI, ker ni bil plan, da grem samo sodelovati

Maribor, 06. 12. 2017 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./M.F./STA
Komentarji
4

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je v Mariboru predstavila potek okrevanja po operaciji križnih vezi, zaradi katerih bo morala izpustiti olimpijsko sezono. Štuhec si ne beli glave z aktualnimi dogodki v svetovnem pokalu in razpletom tekem, saj bi bil to popolni nesmisel. Odločena je, da kar najbolje oddela rehabilitacijo pod budnim očesom Darje Kramberger.

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je konec oktobra po operaciji v Baslu sporočila žalostno novico. Zaradi strgane križne vezi levega kolena bo morala izpustiti celotno sezono 2017/18, vključno z olimpijskimi igrami v Pjongčangu, kjer bi bila med favoritinjami za vsaj tri odličja.

Operacija v Švici, rehabilitacija v Sloveniji
Prvo zmago je tradicionalno nasmejana Mariborčanka Ilka Štuhec že dosegla – odvrgla je bergle, na trening s svojimi nogami, odkar je obula smučarske čevlje, še dodatno motivirana. “Ni prav enostavno, ampak je potrebno to narediti, da bi bila pripravljena za prihodnjo sezono. O tem, da bi nastopila na olimpijskih igrah in tvegala morda še hujšo poškodbo, nisem nikoli razmišljala. Cilji so bili postavljeni visoko, delno zdrava pa vprašanje, kaj bi lahko naredila,” je dejala Štuhčeva, ki je zelo zadovoljna s potekom rehabilitacije, kot vsi poškodovani predstavniki belega cirkusa lačna snega, kako dobro napreduje pa naj bi bilo jasno v prihodnjih dveh tednih, ko ima v načrtu tudi obisk švicarske Univerzitetne bolnišnice v Baslu, kjer jo je operiral dr. Niklaus Friedrich.

Ta rehabilitacija je zame najtežja za glavo. Čeprav že lahko hodim brez bergle, pa nisem niti pomislila na to, da bi nastopila na februarskih olimpijskih igrah. Ilka Štuhec

Vseskozi v kontaktu z zdravnikom
Druga najuspešnejša tekmovalka minule sezone svetovnega pokala pogosto o poteku rehabilitcije obvešča švicarskega kirurga. “Napišem mu kakšno mobilno sporočilo, pošljem kakšno fotografijo kolena, tudi video posnamem, tako, da je z vsem na tekočem,” dodaja Ilka, ki z nestrpnostjo čaka dan, ko bo lahko ne le obula smučarske čevlje, ampak tudi stopila na smuči. A kot sama pravi, raje teden dni kasneje, kot dan prehitro.

V Mariboru je spregovorila o tem, kako poteka rehabilitacija. "Zelo neprijetno je bilo, ko se je zgodilo. To je bil velik šok, a poškodbe so del našega športa. Čeprav nanje ne računaš, upaš, morda se meni to ne bo zgodilo. Sama sem naredila napako, sama vedela, da ni vse v redu in kasneje je magnetna resonanca pokazala, kakšno razsežnost ima poškodba. Najprej sem se morala s tem sprijazniti in potem odločiti kako naprej," je povedala Mariborčanka.

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec FOTO: Damjan Žibert

Od poškodbe do operacije ni minilo veliko časa, skupaj z zdravniško ekipo v Švici so hitro našli termin in opravili poseg. "Vse se je hitro dogajalo, šla sem tudi relativno hitro domov iz bolnišnice. Takoj naslednji dan sem začela s fizioterapijo in trenutno vse poteka po programu v okvirjih, ki so nam jih postavili. Koliko pa lahko na treningih sama dodajam, to pa tako ali tako najbolj sama čutim," je povedala svetovna prvakinja.

Ilka Štuhec: Če nisem pripravljena, nimam na OI kaj delati
Najtežje se je bilo sprijazniti, da je sezona zanjo izgubljena. "Ta rehabilitacija je zame najtežja za glavo. Čeprav že lahko hodim brez bergle, pa nisem niti pomislila na to, da bi nastopila na februarskih olimpijskih igrah. Koleno rabi dlje časa, kot samo do OI, zato sem se oktobra tudi odločila za operacijo pri istem zdravniku, ki mi je že leta 2010 rešil kariero. Za te igre namreč vem, da ni bil plan, da grem samo sodelovati. Če nisem pripravljena, nimam tam kaj delat. Teoretično bi lahko šla, ampak vem, da ko bi me prvič streslo, bi bilo zelo neprijetno," je dejala Štuhčeva.

Ilka Štuhec uspešno okreva po operaciji kolena.
Ilka Štuhec uspešno okreva po operaciji kolena. FOTO: Damjan Žibert
Najtežje je zdaj spremljati kolegice, s katerimi se je lahko še v prejšnji sezoni enakovredno kosala na belih strminah. "S težkim srcem spremljam svetovni pokal. Kar nekajkrat sem tudi pomislila, kaj pa, če bi bila zraven. Seveda sem imela tudi krize, a sem jih prebrodila, drugače ne gre. Najbolj mi pomagajo sestra, Anja, nečaki, me razvedrijo. Težje mi je spremljati tekme, kot kadarkoli prej, ker vem, da tja spadam in v vsakem primeru se hočem tja vrnit, a zadeve potrebujejo svoj čas. Motivirana vsekakor sem. Najhujše je pred tekmami, takrat bi se namreč pripravljala na start. A tolažim se s tem, da bom tudi sama drugo leto spet tam," je dejala smučarka.
Včasih je je potrebno pri delu malce krotiti, kar samo kaže, da si želi, da hoče in da verjame, da bo kmalu pripravljena za večje napore. Fizioterapevtka Darja Kramberger

Rehabilitacije Ilke Štuhec gre po načrtih
“Včasih je je potrebno pri delu malce krotiti, kar samo kaže, da si želi, da hoče in da verjame, da bo kmalu pripravljena za večje napore,” pravi fizioterapevtka svetovne prvakinje v smuku Darja Kramberger, ki ji je v preteklosti že pomagala , tudi ko gre za vračenje na sneg po poškodbi kolena.

Kineziologinja Anja Šešum, ki že dalj časa sodeluje s Štuhčevo, meni, da se je iz te poškodbe (žal) veliko naučila. "Žal se je Ilka poškodovala, a če lahko tako rečem, sem pa jaz od tega veliko odnesla. Vemo, kje so omejitve, kateri so tisti gibi, kjer bi nova vez trpela. Trening poteka v fitnesu in Ilka je še vedno odlično pripravljena, mišice so ostale," je dejala Šešumova.

Ilka Štuhec že zavzeto vadi pod budnim očesom fizioterapevtke Darje Kramberger in kineziologinje Anje Šešum.
Ilka Štuhec že zavzeto vadi pod budnim očesom fizioterapevtke Darje Kramberger in kineziologinje Anje Šešum. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
07. 12. 2017 21.53
Ne bo prvič, ko bo prehitevala zdravljenje
Otancici
06. 12. 2017 18.48
+5
Srecno, pa cim prej nazaj.
murinar
06. 12. 2017 17.10
+5
Ilka ,kaj je tu je Vi samo okrevajte in se dobro pozdravite ! IO bojo še samo glavo gor in v boj ! Srečno ILKA .
ehjaehja
06. 12. 2017 17.06
+8