Zimski športi

Neulovljivi Boe slavil na Fourcadovem dvorišču, Fak z zgrešenim strelom dovolj hiter za 13. mesto

Annecy, 15. 12. 2017 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski Annecy- Le Grand Bornand je zadnja postaja v tem letu za najboljše biatlonce in biatlonke. V moški konkurenci je bila danes na sporedu sprinterska tekma, ki je pripadla norveškemu asu Johannesu Thingnesu Boeju, drugi je bil domačin Martin Fourcade, tretji pa še en Francoz Antonin Guigonnat. Jakov Fak se tokrat ni prebil na stopničke, z enim zgrešenim strelom je osvojil trinajsto mesto.

Jakov Fak je tokrat še boljšo uvrstitev 'pustil' na strelišču. En zgrešen strel je bil preveč, da bi četrtič zapored stopil na zmagovalne stopničke.
Jakov Fak je tokrat še boljšo uvrstitev 'pustil' na strelišču. En zgrešen strel je bil preveč, da bi četrtič zapored stopil na zmagovalne stopničke. FOTO: AP
Najboljši slovenski biatlonec in tretji biatlonec sveta v letošnji sezoni Jakov Fak, se je na progo podal s številko 34. Na prvo strelsko postojanko je prišel s solidnim časom, a zgrešil en strel (leže) in moral tako v kazenski krog, kar pa na tako kratki preizkušnji kot je sprinterska, že pomeni izgubo dragocenega časa. Fak je nato brezhibno opravil z drugim strelskim nastopom, a bil enostavno prepočasen, da bi se lahko boril za četrte zaporedne stopničke. V cilj je prišel z minuto in devetimi sekundami zaostanka za vodilnim in kasnejšim zmagovalec Johannesom Thingnesom Boejem, drugo mesto je osvojil najboljši biatlonec letošnje sezone Martin Fourcade, tretje pa Antonin Guigonnat. Fak si je kljub vsemu pripravil dobro izhodišče za zasledovalno tekmo, na kateri lahko še pridobi nekaj mest. 

"Mislim, da to ni vrhunska uvrstitev, je pa v redu, glede na jutrišnjo zasledovalno tekmo. Samo izhodišče ni katastrofalno, sploh če pogledamo koliko je do tretjega mesta. S kakšno napako vodilnih se da priti blizu. Škoda, da nisem bil 100-odstotno uspešen na strelišču in to je kazen, ki jo dobiš. Če nisi 100 odstoten, zelo težko prideš višje. Trenutno je tekaška forma na takšnem nivoju, da še ne zadostuje, da bi z enim zgrešenim strelom prišel višje uvrščen in to je to. Jutri bo potrebno biti bolj uspešen na strelišču in potem bo lažje narediti boljši rezultat," je dejal Fak. 

Napaka je bila verjetno pri izdihu, da nisem spustil dovolj zraka. Verjetno je bil zgrešen nižje, 'na šesti uri', če pogledamo. Napaka je bila narejena in kazen je temu primerna," je še dejal Fak, ki kljub sedmemu času v teku še vidi rezerve: "Mislim, da so rezerve, ampak do tega še pridemo. Zdaj je najbolj pomembno, da se spočijem za jutri in za nedeljo. Naporen vikend bo. Vsaka tekma je svoja priložnost. Jakov Fak

Boe je bil danes razred zase in je zasluženo zmagal z 21 sekundami naskoka pred Fourcadom, senzacijo je s tretjim mestom potrdil Francoz Guigonnant, ki je zaostal slabih 35 sekund. Klemen Bauer je končal na 42. mestu (+ 1:57,9/2), Miha Dovžan je bil 55. (+ 2:17,8/1), oba bosta nastopila na sobotni zasledovalni tekmi. Nastope v Franciji je z današnjim 72. mestom zaključil Mitja Drinovec (+ 2:45,2/2). Glavni trener slovenske ekipe Tomaš Kos je po tekmi povedal: "Jakov je z zgrešenim strelom izgubil okrog 10 mest. Bil je eden najboljših z zgrešenimi streli, tako da je ta rezultat primeren temu izkupičku. Jutri bo sigurno napadel. V leže je danes naredil drobno napako, a že v stoje je znova padel v igro in streljal kot zna. Ima dobro izhodišče za jutri. Škoda mi je za Bauerja. Celih 80 odstotkov naredi dobro, nato pa zadnja dva strela zgreši. Verjetno je popustila zbranost ali pa je prehitro ustrelil. Škoda. Mislim, da je bil danes sposoben zadeti ničlo in osvojiti veliko točk. To bi bilo pomembno za nedeljsko tekmo s skupinskim startom. Dovžan je imel dobro tekmo. Enkrat je zgrešil, a je bil med najhitrejšimi strelci, podobno kot včeraj Urška. Jaka ima torej dobro izhodišče za jutri, škoda pa za Klemena, ki je izgubil točke."

Izidi:
- sprint, moški:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)  22:16,9/0
 2. Martin Fourcade (Fra)         + 21,1/0
 3. Antonin Guigonnat (Fra)         34,7/0
 4. Simon Schempp (Nem)             41,8/0
 5. Simon Desthieux (Fra)           45,7/0
 6. Anton Šipulin (Rus)             54,9/1
 7. Fredrik Gjesbakk (Nor)          58,4/0
 8. Timofej Lapšin (JKo)          1:05,1/0
 9. Dominik Windisch (Ita)        1:07,6/0
10. Tim Burke (ZDA)               1:08,2/0
...
13. Jakov Fak (Slo)               1:09,6/1
42. Klemen Bauer (Slo)            1:57,9/2
55. Miha Dovžan (Slo)             2:17,8/1
72. Mitja Drinovec (Slo)          2:45,2/2

- svetovni pokal, skupno (6):
 1. Martin Fourcade (Fra)              318
 2. Johannes Thingnes Boe (Nor)        298
 3. Jakov Fak (Slo)                    244
 4. Simon Schempp (Nem)                219
 5. Anton Šipulin (Rus)                178
 6. Tarjei Boe (Nor)                   170
 7. Quentin Fillon Maillet (Fra)       163
  . Erik Lesser (Nem)                  163
 9. Julian Eberhard (Avt)              159
10. Lars Helge Birkeland (Nor)         156
...
31. Klemen Bauer (Slo)                  54
77. Miha Dovžan (Slo)                    1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
15. 12. 2017 16.45
Jakov tokrat ni bil dovolj hiter v smučini, bo pa drugič boljše, čutim, da bi znal Jakov dobiti vsaj eno olimpijsko medaljo na februarskih olimpijskih igrah