Zimski športi

FOTO: Jakov Fak si želi še več podobnih zaključkov kot v Östersundu

Ljubljana, 05. 12. 2017 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po 10. oziroma 12. mestu na uvodnih tekmah nove sezone svetovnega pokala je naš najboljši biatlonec Jakov Fak verjel v uspeh na tretji postaji v švedskem Östersundu, kjer je po izjemnem teku in natančnem streljanju na koncu osvojil odlično 2. mesto. Na tiskovni konferenci je poudaril, da se odlično počuti in komaj čaka na nove izzive. 

Jakov Fak je minuli konec tedna v švedskem Östersundu, potem ko je zaradi bolezni izpustil večino pretekle sezone, takoj nakazal, da se je sposoben vnovič boriti z najboljšimi, posebej pa je navdušil z napadom v zadnjih nekaj sto metrih zadnje zasledovalne tekme, ko je strl odpor Francoza Quentina Fillon Mailleta in osvojil izjemno drugo mesto.

"Zame je bilo zelo čustveno. Posebej po lanski sezoni, ki sem jo gledal po televiziji. Bilo mi je zelo težko. Včasih sem bil kar slabe volje. Imel sem obdobje, ko sem lahko le spal, šel jest in sem bil utrujen. Povratek je zame življenjsko pozitiven dogodek. Od lanskega leta pa imam še en razlog več za trud, da bi bil še boljši, saj sem postal oče," se je uvodoma na novinarski konferenci na težko obdobje spomnil 30-letni Mrkopoljčan.

Jakov Fak: "Verjel sem v zmago v dvoboju z Millon Mailletom. Martin Fourcade pa si je pritekel preveliko prednost."
Jakov Fak: "Verjel sem v zmago v dvoboju z Millon Mailletom. Martin Fourcade pa si je pritekel preveliko prednost." FOTO: Damjan Žibert

Z drugim mestom je tudi potrdil normo za februarske olimpijske igre v Južni Koreji. "Dejstvo je, da sem zdrav, kar je bilo v zadnjih dveh letih redkost. Dosegel sem spodbuden rezultat, ki daje optimizem, nov val energije. Upam, da nas bo ponesel čim dlje. Je olimpijska sezona. Mene čaka še težja naloga. Eno je priti nazaj, drugo se je obdržati na vrhu. Verjamem vase in ostane nam edino, da pridno delamo," je nadaljeval Jakov Fak.

Nato pa je opisal zadnji krog nedeljske tekme, ko si je pritekel drugo mesto: "Zadnji krog sem bil zelo samozavesten. Vedel sem, kaj bom naredil, vedel sem, kje so zasledovalci. Če bi zmanjšali zaostanek za 10 sekund, bi v zadnjih 500 metrih ostali brez energije. Ni me skrbelo, kaj je za mano. Martin Fourcade je imel takšno prednost, da je bilo le vprašanje dvoboja med mano in Fillonom Mailletom. Ampak sem bil dosti prepričan v svojo zmago."

Posebej se je zahvalil pokroviteljem in ekipi, ki so ostali ob njem v zadnjih dveh letih, čeravno praktično sploh ni tekmoval. Poudaril je tudi, da je bil od meseca maja in začetka priprav zelo malo doma z družino, drugo mesto pa je nagrada, ki je vse poplačala.

Jakov Fak je poudaril, da se odlično počuti in komaj čaka nove izzive.
Jakov Fak je poudaril, da se odlično počuti in komaj čaka nove izzive. FOTO: Damjan Žibert

Zadovoljen se je iz Östersunda vrnil tudi Klemen Bauer, ki je zabeležil deseto mesto in prav tako presenetil. "Deseto mesto je tisto pravo za uvod v sezono. Želel sem si takega rezultata, kajti to pomeni potrditev dobrega dela skozi poletje in jesen. Dobro smo delali, vse je šlo po pravi poti. Videl sem, da držim stik z najboljšimi, da je možno biti pri vrhu. To je pomembno za nadaljevanje sezone," je povedal. Nastope moškega dela reprezentance je zelo pozitivno ocenil glavni trener Tomaš Kos: "Dosežek Jakova je bil fantastičen. Veseli me, da se je vrnil na raven, kot smo od njega pričakovali. Posledično moram pohvaliti celotno ekipo. Rezultati z začetka sezone so vzpodbudni. Veseli smo, to je bistvo, zakaj to počnemo."

Rok Tršan je pojasnil, da je pred tekmo Ibuja obnovil poškodbo hrbta, zato ni nastopil na svetovnem pokalu. Dodal je, da je prekinil trening, čakajo ga namreč terapije, na smuči bo stopil, ko mu bo zdravje to omogočalo. Čeprav ni bila na vrhu, je bila z nastopi zadovoljna tudi Anja Eržen. S 47. mestom je namreč potrdila olimpijsko normo. Verjame, da bo v primeru novega dobrega strelskega nastopa kmalu med dobitnicami točk. "Sposobna sem več in s tako miselnostjo grem v naslednje tekme," je povedala Erženova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
05. 12. 2017 21.01
+2
Jakovi želim vse najboljše v olimpijski sezoni, ima potencial za olimpijsko medaljo
StAnalitik
05. 12. 2017 19.50
+3
Bravo Uroš Velepec,da si po vsej tisti kalvariji sprejel ga pod svoje okrilje.Kapo dol
Viejo cabron
05. 12. 2017 18.39
+3
Lepo, da si nazaj Jakov! Obilo sreče in uspehov še v naprej!