Zimski športi

FOTO in VIDEO: Jernej Damjan po finski zmagi: 'Uspel sem doseči in ubraniti vodstvo. Peter Prevc je tega morda vajen, jaz ne'

Ljubljana, 28. 11. 2017 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navdušenje po slovenski zmagi v Kuusamu se še ni dodobra pohladilo, skakaška karavana pa se počasi že seli v Rusijo, kjer, kot je povedal Goran Janus, slovenski orli upajo na mesta v deseterici. Zmagovalca finske preizkušnje Jerneja Damjana čaka nov izziv, veliko vlogo za zmago pa pripisuje prav sproščenosti in varnosti.

Slovenski orli so se s Finske vrnili z novim odličjem, na nedeljski posamični tekmi je namreč slavil 'rezervni skakalec' Jernej Damjan, ki je s svojim dosežkom presenetil prav vse, ne le ekipnih kolegov temveč tudi strokovni štab. Nastopil je pod številko devet, zato je imel na vrhu skakalnice v pričakovanju finalne serije več kot dovolj časa.

Kot vodilnemu po prvi seriji pa so mu po glavi švigale številne misli: "V glavi sem imel marsikaj, čeprav bi si jih želel imeti čim manj. Časa sem imel veliko. Le enkrat v karieri se mi je že zgodilo nekaj podobnega, da sem vodil po prvi seriji, takrat sem končal na drugem mestu.Tokrat sem se odločil, da se ne bom dal. Ženo sem prosil, naj mi pošlje video hčerke, s čimer sem se vsaj malo zamotil. To me je pomirilo do te mere, da sem lahko dobro izpeljal tudi finalni skok. Včasih je minuta lahko dolga toliko kot celo življenje." Ljubljančan je že dalj časa treniral sam, po svojem planu, ki se ne razlikuje kaj dosti od reprezentančnega treninga, vendar pa je zato prilagojen njegovemu urniku: "Prej sem moral biti ob devetih v Kranju, sedaj pa sprva uredim vse obveznosti, nato pa za sprostitev odidem na trening."

"Uspelo mi je doseči in obraniti vodstvo. Peter je tega morda navajen, jaz pa ne,"  je pod vtisom zmage povedal Jernej Damjan. 
"Uspelo mi je doseči in obraniti vodstvo. Peter je tega morda navajen, jaz pa ne,"  je pod vtisom zmage povedal Jernej Damjan.  FOTO: Damjan Žibert

Prav sproščenost in neobremenjenost sta igrali pomembno vlogo pri novi zmagi, drugi v svetovnem pokalu. "Vsako tekmo mi je prav začetek povzročal največ težav. Ko prideš na tekmo se najprej skušaš dokazati, da bi ostal v ekipi, potem razmišljal o točkah, ki bi ti prinesle dobro štartno številko. Letos pa je vse nekoliko drugače. V življenju sem začel početi še druge stvari, si ustvaril varnost tudi za čas po koncu kariere. Morda je prav to ključnega pomena. Ko si mlad ti skoki pomenijo vse, ko pa imaš doma družino in obstranske stvari pa s tem lahko dosti bolj sproščen," je povedal Jernej Damjan, ki je poleg športne kariere zaplul tudi v poslovne vode in našel kariero za čas po koncu športne poti. Prav ta varnost je v veliki meri zaslužna za sproščen občutek na skakalnici, saj je njegova prihodnost tudi po koncu smučarskih skokov zagotovljena. 

Peter Prevc je pohvalil tehniko in mirnost zmagovalca Kuusama Jerneja Damjana.
Peter Prevc je pohvalil tehniko in mirnost zmagovalca Kuusama Jerneja Damjana. FOTO: Damjan Žibert

Damjanove zmage se je razveselil tudi njegov ekipni kolega Peter Prevc, ki je bil nad dosežkom več kot očitno presenečen. "Jernej me je s skokom povsem presenetil, saj tega rezultata nisem pričakoval. Videl sem, da mu skoki gredo dobro, nisem pa razmišljal o tem, da bo skočil na vrh. Pri skokih je bil zelo miren, imel je lepo tehniko," je priznal nekdanji veliki zmagovalec, ki je prepričan, da se lahko od zmagovalca Kuusama marsikaj nauči: "Zagotovo se lahko od njega veliko naučimo, je pa že dalj časa v skokih, tako da je očitno za dosego tega potrebno nekoliko več časa. Vsekakor pa verjamem, da se bomo morali nalesti njegove mirnosti, dobre volje. Predvsem pa je bistveno, da bomo na skakalnici uživali." Skakalna karavana se v prihodnjih dneh seli v Nižni Tagil, na katerega ima priljubljeni 'Pero' lepe spomine.

Prav zato upa na dober rezultat, saj verjame, da je iz tekme v tekmo bolj zanesljiv. "V Kuusamu so bili skoki boljši kot v Visli, čeprav morda številke napredka ne kažejo. Na treningu in v poskusni seriji sem bil s skoki dosti bolj zadovoljen. To je tisto, kar mi nudi mirnost, to pa bo potrebno prenesti tudi na tekmo," je prepričan Prevc, ki verjame da se bo z nekoliko več vaje forma uskladila: "Zaenkrat zaradi tega še nisem jezen, če pa se bo to ponavljalo pa bom počasi postal."

"Osebno verjamem, da je Jernej pokazal velik napredek v vsem tem času. Pred tem ni tako sproščeno skakal kot na tekmi v nedeljo. Pravi užitek ga je bil gledati," je zadovoljen Goran Janus.
"Osebno verjamem, da je Jernej pokazal velik napredek v vsem tem času. Pred tem ni tako sproščeno skakal kot na tekmi v nedeljo. Pravi užitek ga je bil gledati," je zadovoljen Goran Janus. FOTO: Damjan Žibert

Z mediji je ob tiskovni konferenci spregovoril tudi Goran Janus, ki se je na nedeljski tekmi razveselil 45. zmage svojih varovancev. "Z izidi sem seveda zadovoljen. Na sobotni ekipni tekmi smo si z malo sreče prislužili realno peto mesto. Mislim, da moramo v sezono vstopiti s kar zajetno vrečo sreče. Za ekipno tekmo potrebuješ štiri skakalce, v naši ekipi sta bila razpoložena le dva," je skesano povedal trener slovenskih skakalcev, ki pa verjame, da na lovorikah dolgo časa le ne bodo morali spati: "Sezona je še dolga. Težko je karkoli napovedati. Na naslednjih dveh tekmah bomo veseli že rezultata med deseterico."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RockUs93
29. 11. 2017 14.39
skakaška karavana????!????
kor22
29. 11. 2017 11.11
-5
nevem zakaj ste zameglili sliko zmagovalca v ozadju pa pokazali sliko luzera prevca
bus303
28. 11. 2017 21.02
+4
Bravo Jernej!
odkimasin
28. 11. 2017 19.11
-7
Spomlad bodo za Planico prodal glih tolk kart kot zadnjič Denise Dame. Pa ima ona več za pokazat!
mobi7
28. 11. 2017 19.03
+0
Damijan pri 34.. letih osvojil DRUGIČ prvo mesto v svetovnem pokalu... Kaj ni malce čudno, da je vsa ta leta bil samo privesek naše reprzentance...? Bi namest njega lahko kdo drugi, sposobnejši prišel v ospredje, sam ni imel možnosti...
pomlad14
28. 11. 2017 18.52
-2
Japonec je tudi bil prvi, pol pa samo deseto mesto .
naŠIHTmamCAJT
28. 11. 2017 18.13
-4
animacija za vreme? Kje je?
etul
28. 11. 2017 17.54
-2
Joj,joj kake spet strelate, ta prispevek je ziher pisal isti osebek kot ono da licitirate podpisano žogo z podpisi,zadnji čas da zamenjate lastnika, pa da vam da malo denarja za pisce prispevkov k bodo ažurni in pravilni.
mallonge
28. 11. 2017 17.46
-7
Zakaj edino naši poleti niso trenirali? So si nabrali preveč denarja in napuha?
saturnsky23 saturnsky23
28. 11. 2017 17.50
+2
Bodi no resen. Pri smučariji nimaš niti za burek in tako je tudi prav.
mallonge
28. 11. 2017 17.55
-3
Po rezultatih sodeč so vsi pozabili zakaj so skakalci.
Rok Majcen 1
28. 11. 2017 17.44
-2
Jernej Damjan je zmagovalec Ruke in ne Kuusama
sport5
28. 11. 2017 18.20
+1
Ti si šele pameten,skoki so bili v Kuusamo/Ruka
?ozo
28. 11. 2017 19.09
mallonge
28. 11. 2017 22.06
+1
RockUs93
29. 11. 2017 14.42