Zimski športi

Johaugova bi imela odprto zaslišanje

Oslo, 06. 04. 2017 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug želi zaslišanje pred komisijo razsodišča v Lozani (Cas) opraviti javno. Na kazen Norvežanki, ki ne sme tekmovati 13 mesecev, se je pritožila krovna smučarska zveza Fis, ki meni, da mora biti kazen zaradi kršenja dopinških pravil strožja. Če bo Cas pritožbi ugodil, bo Johaugova morda ostala brez OI 2018.

Therese Johaug.
Therese Johaug. FOTO: Reuters

Norveška smučarska zveza je Thereso Johaug februarja kaznovala s 13-mesečno prepovedjo nastopanja, potem ko so odkrili zlorabo steroidov. Sedemkratna svetovna prvakinja je takrat prejela mesec dni krajšo prepoved od sprva predvidenih 14 mesecev, zaradi česar bo lahko nastopila na olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018. Prepoved nastopanja Johaugovi velja od 18. oktobra 2016, ko je bila 28-letna Norvežanka pozitivna na steroid klostebol, ki ga je domnevno zaužila s kremo za ustnice. To ji je predpisal zdravnik zaradi sončnih opeklin med pripravami v Italiji. Zaradi prepovedi je morala Johaugova izpustiti letošnje svetovno prvenstvo v Lahtiju.

A se je na odločitev pritožila Mednarodna smučarska zveza (Fis), ki meni, da je kazen premila, in zahtevala daljše obdobje prepovedi nastopanja. Če bo Mednarodno športno razsodišče za šport v Lozani (Cas) to pritožbo sprejel, bi lahko Norvežanka ostala brez iger v Južni Koreji. "Radi bi imeli odprto zaslišanje. Četudi bi prisotnost medijev pomenila dodaten stres za smučarko, pa smo prepričani, da je tako, kot pa da bi se pozneje pojavili kakšni namigi," je za norveške medije dejal njen odvetnik Christian Hjort. Za zdaj datuma zaslišanja pri Cas še niso določili, najverjetneje pa bo pred poletjem, morda že maja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krohotalo
11. 04. 2017 15.29
+3
a zdaj so že v labeli steroidi?
endva
08. 04. 2017 18.22
+12
V vseh vzdržljivostnih športih tekmujejo samo še astmatiki....
provokatorr
08. 04. 2017 13.25
+17
še dobro, da ni rusinja. če bi bila rusinja, bi dobila najmanj 5 let, pa vsi ostali športniki v njeni športni panogi ne bi smeli nastopati najmanj pol leta
murate
06. 04. 2017 20.41
+21
kršenja antidopinških pravil so obdolžili 2-3 leti nazaj tudi slovensko športnico in športnika,ki so ju izločili iz tekmovanj,niso jima pa dokazali dejanske uporabe-manjkajo vzorci...Kako je sedaj z njima ,poklicna športnika ne smeta tekmovati ,posledično brez zaslužka ,obsojena pa nista ker jima ne morejo dokazati dejanske uporabe.. Kako je z našimi troti ,ki imajo plače na naš račun ne zaščitijo pa naših športnikov kadar bi to bilo treba.Ne podpiram dopinga v kolikor nekoga suspendirajo pa naj imajo zato konkretne dokaze.Vzorca ni več ni dokaz,je pa laž.