Zimski športi

Jure Košir: Zaradi Tine Maze se bo več mladih odločalo za šport

Ljubljana, 18. 03. 2013 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji vrhunski slovenski alpski smučar Jure Košir je prepričan, da bodo imeli uspehi Tine Maze pozitiven vpliv na slovenski šport ter odločanje mladih za udejstvovanje v športu. Košir rešitve za slovensko alpsko smučanje ne vidi v individualnih projektih, za kakršnega se je s samostojno ekipo odločila Mazejeva.

Ob neverjetnih uspehih Tine Maze se je še bolj pokazala kakovostna razlika s preostalim slovenskim delom alpskega smučanja. Že sam točkovni izračun pokaže na velikansko vrzel. Tina Maze je sezono končala z rekordnim izkupičkom 2414 točk, celotna slovenska moška ekipa je v sezoni zbrala 346 točk, preostanek ženske pa 240 točk. Enajst članov slovenske reprezentance v alpskem smučanju, ki so osvajali točke svetovnega pokala v minuli sezoni, je skupaj zbralo 586 točk, kar je več kot štirikrat manj kot Mazejeva. Edine slovenske stopničke, ki v pravkar končani sezoni niso bile last najuspešnejše alpske smučarke, je z drugim mestom na smuku v Val Gardeni vpisal Rok Perko, skupno pa je preostanek Slovencev v karavani svetovnega pokala zbral le šest uvrstitev med najboljših deset. Za dve uvrstitvi med 10 najboljših je pri moških poskrbel Andrej Šporn, pri ženskah sta bili v prvi deseterici dvakrat Ilka Štuhec ter enkrat Ana Drev.

Tina Maze
Tina Maze FOTO: Damjan Žibert
Nekdanji vrhunski alpski smučar Jure Košir, z 20 stopničkami v svetovnem pokalu, tremi zmagami in bronasto kolajno z olimpijskih iger sodi med uspešnejše v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, rešitve za slovensko alpsko smučanje ne vidi v individualnih projektih, za kakršnega se je v sezoni 2008/09 s samostojno ekipo odločila Tina Maze. "Pogrešam enotnost v sistemu treninga. Že če pogledamo najmlajše kategorije, lahko ugotovimo, da en klub uči tako, drugi drugače, ni neke povezanosti, preveč je konfliktnih situacij med deležniki v smučarskem športu, tudi med klubi in posamezniki, potem si lahko zelo hitro obsojen na individualne poizkuse, ko bo mogoče od dvajsetih uspel le eden. Tina Maze je en primer. Koliko pa je bilo individualnih poizkusov, ki niso bili tako uspešni? V prihodnosti bi si želel moštveno slovensko smučanje. Tudi Libanon ima lahko individualen projekt, če ima dosti sredstev, prave trenerje, talent, ki živi celo leto v Avstriji in trenira z Avstrijci. To nima nobene zveze z nacionalnostjo. Denimo Veronika Velez Zuzulova živi v Franciji, tekmuje za Slovaško, ima dobre rezultate, vedno pa je delovala individualno. Slovenija je bila znana po zelo močnih reprezentancah, upam, da bo še kdaj tako," je dejal Košir, ki je bil leto in pol tudi predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje. "Skušal sem sodelovati in pomagati ... Zelo nekonstruktivno je bilo vse skupaj. Kljub precej vložene energije sem videl, da ne govorimo čisto enakega jezika. V alpskem odboru in zboru je preveč interesov, klubskih, starševskih, to je moja kritika na organizacijski ustroj. Tone Vogrinec je včasih bil vse – od serviserja do panožnega direktorja, zdaj pa imaš odbore, pododbore kot Sovjetska zveza leta 1972," je bil kritičen Košir.

Košir je prepričan, da trenutna šampionska pot Tine Maze nima nobene zvezo z ustrojem slovenskega alpskega smučanja: "Tina je bila v začetni fazi del ekipe ter je dosegala dobre rezultate, vendar pa predvsem zato, ker je bila že od mlajših kategorij velik talent, potem pa se je izgubila v tem ustroju. Na srečo se je zgodila potem ta zgodba z njeno samostojno potjo, z alpskim odborom in zborom pa nima nič. Vse te izkušnje, ki jih ima, in vse, kar dela z individualno ekipo, bi morali povezati s širšo reprezentanco. Predvsem bi morali vsi imeti rdečo nit, kako peljati in voditi alpsko smučanje naprej. Obstaja cel kup idej, a se bojim, da je preveč različnih interesov." Čeprav je šampionska ekipa Team to aMaze, ki je v pravkar končani sezoni dosegala čudeže, ločena od reprezentance, pa je Košir prepričan, da imajo dosežki Tine Maze zelo pozitiven učinek na slovensko smučanje v celoti: "Njeni uspehi pomenijo ogromno, otroci se bodo prav zaradi tega odločali za smučanje ali pa za kakšen drug šport. Sem mnenja, da takšni uspehi zgolj pozitivno vplivajo pri vzgoji, veselju, pozitivnemu vzdušju pri mladih, da se odločajo za šport."

Jure Košir
Jure Košir FOTO: Miro Majcen


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
20. 03. 2013 11.58
+0
Ha,ha kakšna izjava in bob leta .Zaradi Tine se bodo mladi odločali za šport ? To ne moreš verjeti saj pa še malo pa bo 1 april tile pa že sedaj stresajo bedarije
esiv
19. 03. 2013 15.51
+9
Jure, Jure, Jure!!! Če že "pametnjačiš" potem bodi vsaj dosleden. N. pr.: zavračaš individualne ekipe v isti sapi pa hvališ "način dela" Toneta Vogrinca, ki naj bi bil v njegovih časih kar "deklica za vse"!!! Mar se ti ne zdi, da je to eno in isto??? Le, da je enkrat zakrinkano pod kvazi demokracijo. Pozabljaš tudi, da je njegov dolgoletni apsolutizem na SZS izključni krivec, da je tudi Mateja Svet -še en izreden talent- tako kmalu (stara komaj 23 let) prenehala svojo tekmovalno pot. Zgolj po njemu izmišljeno "doktrino", ki se jo uporablja na SZS še danes. Tekmovalci so lahko le "delavci", mi -vodstvo- pa bomo upravljali s sponzorskimi sredstvi (beri: se luksozirali in dobro živeli s tem denarjem). Ti si očitno "dobro" sodeloval" z njim kar pa pomeni, da si imel enaka etična načela in te tak način izkoriščanja tekmovalca očitno dosti ne moti. "Pozabljaš" tudi najbistvenejše: SZS je Tino Maze de-facko že ODPISALA IZ VSEH SELEKCIJ. Brez Andrea danes za Tino Maze nihče več sploh ne bi vedel. Potonila bi v pozabo natanko tako, kot se je dogodilo Mateji Svet!!! Ponovno pa brez najmanjšega kančka slabe vesti pri "vodstvu" SZS!!! Že samo ta dejstva povedo vse. Važen je predvsem pogon (vodstvo, trenerji) ne pa tekmovalci. Pa čeprav slepec vidi, da gre za izven seriskega talenta. Žal se enako dogaja tudi v drugih športnih panogah.
mikeTHEbike
22. 03. 2013 08.58
U nulo napisano. Sploh pa nevem, kaj ma za govor en reper s komadon vedno pojem hit, smučam pa počas!!!
esmi
19. 03. 2013 15.42
+8
Košir ima tri zmage v svetovne pokalu in sedaj deli bistroumne nasvete. In kako je poveličan zaradi teh treh zmag.
esiv
19. 03. 2013 15.56
+7
Če sva še malo bolj natančna ima Tina Maze sama več zmag v WC kot jih imajo tako imenovana zlata generacija: skupaj torej Križaj, Petrovič, Strel, Košir....
AnanasovKompot
19. 03. 2013 13.02
+6
...še en k bo skoristu 5 minut slave na račun vrhunske Tine, sam pa ni nič pametenga dosegel!!!
pridnaov?ka
19. 03. 2013 09.59
-5
sina, sedmošolca, najbolj spoštujem,ker ne ve nič o športu,še posebej slovenskemu
AnanasovKompot
19. 03. 2013 13.02
+3
potem je še bolj okrogel kot si ti ? :)))))
allinclusive
19. 03. 2013 09.02
+1
men se zdi da ma odcpodi majco zapeglano
Pa kaj
19. 03. 2013 08.39
+5
ja, ja... ti že veš, mi pa tud nismo več tako blesavi kot včasih..
hanss
19. 03. 2013 06.50
+10
Samo otroci bogatašev.Ostali še za jesti nimajo!
ateistek
18. 03. 2013 22.55
+5
Naj se mladi raje odločajo za več znanstvenikov kot prekladalcev dil...
3per
18. 03. 2013 21.49
+19
Košir, žalostno je, da človek kot si ti, ki mu je vse kar imaš, dalo smučanje, nisi bil toliko hvaležen temu športu, da bi mu vsaj malo tega, dal nazaj. Tvoj izlet v vodstvo smučarske zveze je trajl le tako dolgo, dokler je trajalo napačno mnenje, da bo Lovše, ki si ga pripeljal na SZS, vreče z denarjem odpiral eno za drugo. Ko je bilo jasno, da temu ni tako, si jo skupaj z njim podurhal na smetišče zgodovine Slo alpskega smučanja. Kako ljubiš ta šport dokazuješ tudi s tem, da nobenega svojega otroka nisi vključil v tekmovalno smučanje.
*rozlee
18. 03. 2013 21.33
+11
Tudi on more že za članke plačevati....
elektri?ar
18. 03. 2013 21.33
+3
Sorry, ampak kaj te to ima za eno majco gor oblečeno Jure, rjavo zadaj - rumeno spredaj - ha ha ha! Pa je narobe obrnil.....
pridnaov?ka
19. 03. 2013 05.53
-1
kdo ima zdaj modo čez.,vodovodarji ,ali električarji ??
tsa
18. 03. 2013 21.20
+8
Massi za predsednika SZS! :)
-santos-
18. 03. 2013 21.07
+8
Dejstvo, da je treba v športu garat, garat in garat ! Drugega recepta preprosto ni. Ni vse v talentu, če pa nisi pripravljen se odrekat in to v pravem pomenu besede, preprosto te ni nikjer na lestvicah !! V Sloveniji, ko se najde še kak garač...te pa zveza vseka po kolenih, da ja se ne pobereš nikoli več in to velja za vse športe od šaha do boksa !
-santos-
18. 03. 2013 21.02
+10
"Jure Košir: Zaradi Tine Maze se bo več mladih odločalo za šport" Ampak ne v Sloveniji !
Soncek199
18. 03. 2013 20.35
+16
Mogoce enkrat, ce bi dali Massiju in Tini proste roke, pa naj zastavita na novo in trenirata mlade smucarske talente. Samo ne verjamem, da bi do tega prislo. Skoda, ocitno vesta kako je treba. Cestitke celi ekipi, tole letos je bilo fenomenalno.
tbmb
18. 03. 2013 19.47
+16
Smučali bodo še naprej samo tisti otroci staršev , ki si lahko privoščijo ta veliki strošek treningov in drage smučarske opreme! Tina bo samo mogoče trenutno povečala zanimanje, drugače pa ni kaj upat na račun tega, ker vemo kakšna je trenutno situacija v gospodarstvu in revščina med pretežnim slovenskimi ljudmi-njeni uspehi nam odvrnejo črne misli od vsakdanjih skrbi v življenju!
rko
18. 03. 2013 19.31
+3
brozga na cesti
dodd
18. 03. 2013 19.02
+4
ACO SITAR je vse povedal v enem preprostem stavku: "Nisem edini, ki trdi, da so naši smučarji že siti kolov, ko drugi šele začnejo zares trenirati". Poleg tega pa še vse kar je naštel JURE
LOS - T
18. 03. 2013 18.30
+11
ne vem no...odkar smo mi zrastli, je naše igrišče obiskano le še zvečer, kadijo, klepetajo in potem grejo nekam u lokal...